Denník N

UniCredit je po rokoch prvá banka, ktorá zvyšuje úroky na hypotéky

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Analytici predpokladajú, že nebude dlho trvať a pridajú sa ďalšie. Zdraželi úverové zdroje.

Keď už bolo na jar jasné, že poplatok za prenesenie hypotéky z jednej banky do druhej výrazne klesne, banky začali ešte rýchlejšie znižovať úroky na hypotéky. Cenovú vojnu spustila VÚB banka, keď znížila úročenie hypoték pod 1,5 percenta.

Dnes už úroky na hypotéky neklesajú a prvá banka na trhu ich dvíha. UniCredit Bank dvihla úroky o 0,2 až 0,4 %, ak sú viazané na 5, 7 alebo 10 rokov. Pri trojročnej fixácii úrok nemenila. „Reagujeme na rast ceny úverových zdrojov,“ povedala hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Aj po zvýšení úrokov zostávajú najnižšie sadzby v banke pod dvomi percentami. Banka ich podmieňuje tým, že si úver poistíte, otvoríte si v banke konto a budete mať kreditnú kartu. „Stále ide o nízke úrokové sadzby v porovnaní so začiatkom tohto roka,“ povedala hovorkyňa banky.

V každom prípade napríklad pri hypotéke 60 000 eur na 25 rokov sa mesačná splátka môže zvýšiť o 10 až 15 eur.

Môžu sa pridať ďalšie banky

UniCredit nemusí byť dlho jedinou bankou, ktorá mierne dvihla úroky. „Je to už fakt. Bankám rastú náklady na získavanie zdrojov a budú to musieť zohľadniť v oceneniach svojich produktov,““ predpokladá hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides.

Dôvodov, prečo výnosy dlhopisov rastú a banky si požičiavajú peniaze drahšie, je viacero. Inflácia vo svete sa už odrazila od dna a začala rásť. Investori v cenách zohľadňujú aj to, že rozpočtová politika v USA prejde po voľbách od striedmosti k expanzii (majú sa znížiť dane a zvýšiť investičné výdavky).

Štefanides dodáva, že k rastu úrokov prispieva aj neistota, či Európska centrálna banka obmedzí pumpovanie peňazí do ekonomiky.

Obmedzia sa veľké hypotéky

Maroš Ovčarik z Finančného kompasu predpokladá, že nárast úročenia hypoték môže súvisieť aj s ich ďalším sprísňovaním. Od marca budúceho roka má platiť, že len 5 z 10 nových hypoték môžu prevýšiť 80 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti a od júla môžu byť také veľké len 4 z 10 hypoték. Banky majú od ľudí žiadať aj väčšiu finančnú rezervu. “Pokiaľ budú ťažšie dostupné, môžu byť aj drahšie,“ predpokladá Ovčarik.

Už nejaký čas pritom platí, že banky obmedzili poskytovanie stopercentných hypoték. A ak ich dajú, treba rátať s vyšším úrokom. „Dnes vám stopercentnú hypotéku dajú s úrokom do 2 percent len v Tatra banke, v Slovenskej sporiteľni a ČSOB sa viete hýbať okolo 2 až 2,2 percenta,“ hovorí finančný sprostredkovateľ Slavomír Molnár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie