Denník N

Maklér: Nevidím dôvod si poisťovať bežné úrazy či pobyt v nemocnici

Finančný sprostredkovateľ Slavomír Molnár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Finančný sprostredkovateľ Slavomír Molnár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Investičných životných poistiek sa predáva menej ako v minulosti. Mnohí sprostredkovatelia dnes klientovi odporučia radšej rizikové životné poistenie a investovanie do fondov, vysvetľuje maklér, ktorý spájanie poistenia a sporenia kritizuje už dlho.

Analytik a finančný sprostredkovateľ SLAVOMÍR MOLNÁR už pred rokom otvorene hovoril, že na poistke so sporením klienti často prerábajú. Otvorene hovoril o tom, že investičné životné poistenie je často predražené a v poplatkoch sa nedá dobre zorientovať. Vytvoril preto webovú stránku nesporimcezpoistku.sk, kde si ľudia cez online kalkulátor môžu prerátať náklady svojej poistky. Jeho hodnotenie sa ukázalo správne, investičných životných poistiek sa už predáva menej ako v minulosti, v Poľsku ich najväčšie poisťovne prestali ponúkať  a v Česku ich zo svojej ponuky už vyradil Allianz. Molnár tiež vysvetľuje, že väčšina bánk už obmedzila veľké hypotéky a 100-percentnú hypotéku za 2 percentá vám dajú v súčasnosti už iba tri banky.

Prečo je investičné životné poistenie na ústupe? Súvisí to s tlakom Bruselu, ktorý sprísňuje pravidlá, alebo s tým, že je to trend v okolitých krajinách a veľké poisťovne tam už investičné životné poistenie neponúkajú, prípadne s rastúcou nespokojnosťou klientov, ktorých tieto poistky sklamali?

Podľa európskej smernice musí sprostredkovateľ detailne informovať o nákladovosti a poplatkoch v poistných zmluvách. Postupom času sa zvyšuje informovanosť klientov, do popredia sa dostávajú online porovnávače, ktoré pomáhajú vyššej prehľadnosti a transparentnosti trhu. Už dnes veľká skupina sprostredkovateľov uprednostní radšej rizikové životné poistenie a klientovi odporučí investovanie do fondov cez správcovské spoločnosti. Ale cítiť aj silný trend, že ľudia si čoraz viac chcú kryť riziká. Poisťovne v štatistikách uvádzajú nárast objemu poistných rizík rádovo v desiatkach percent.

Ktoré riziká?

Z mojej praxe vyplýva, že zmysel dáva poisťovať si tie riziká, ktoré dokážu človeka a jeho rodinu ekonomicky ochromiť. Bavíme sa o rizikách, ako sú smrť, invalidita, kritické choroby, trvalé následky úrazu a péenka. Naopak, nevidím logický dôvod poisťovať si riziká ako hospitalizácia či bežné úrazy. Vnímam to skôr ako poistenie luxusu. V minulosti sa na poistenie týchto rizík používali aj čisto úrazové poistky, tie dnes prakticky nevidieť. Veľmi im neprospeje ani novozavedený 8 % odvod, keďže úrazové poistenie patrí do neživotného poistenia.

Čakáte teda, že neživotné poistky zdražejú?

Je to individuálne, všetko závisí od cenovej stratégie poisťovne. Osobne si však myslím, že ten, kto chce mať poistený majetok, 8-percentné navýšenie ho nezastaví.

Keď NBS vydala pred viac ako rokom metodický pokyn, aby sa životné poistky nepredávali ako sporenie, rezonovalo to na trhu?

Podstatou metodického usmernenia NBS bolo sprehľadnenie ponuky poistných produktov. Účelom uvedeného postupu bolo, aby klient neuzatvoril produkt s odlišnými vlastnosťami, ako bola jeho reálna potreba. Moja osobná skúsenosť je taká, že ak si klient porovnáva rizikové životné poistenie online, tak už iba jeden z dvadsiatich spomenie, že by chcel v poistení aj sporiacu časť. Väčšina sa dokonca jasne vyjadrí, že chcú poistenie bez sporenia.

Ešte stále robíte na webe porovnanie investičných životných poistiek?

Áno, snažím sa ju však s kolegami zjednodušiť. Chceme, aby klient, ktorý zadá základné parametre zmluvy, dostal jasný výstup, čo je optimálne v danom roku trvania zmluvy s ňou spraviť. Ak neobsahuje poplatok za predčasné ukončenie (pokutu), môže byť pre klientov do 40 rokov zaujímavejšie zmluvu predčasne ukončiť a investovať oddelene cez správcovské spoločnosti a poistiť sa cez rizikové životné poistenie. Ak má niekto viac ako 50 rokov a zmluva má nízke priebežné náklady, môže byť preňho lepšie si poistku so sporením ponechať. Každý prípad je však individuálny, všetko treba prepočítať.

Majú poisťovne menší problém so sprístupnením údajov o rizikovom poistení ako o poistkách so sporením?

Nerozlišoval by som to. Posledný rok sa venujem hlavne porovnávaniu rizikových poistení. Podarilo sa nám vytvoriť porovnávač, ktorý okrem ceny porovná aj rozsah poistenia či výluky, čo je veľmi dôležité. Myslím, že je normálne, ak zo začiatku poisťovne reagovali na porovnávanie opatrne. Dnes sa situácia čiastočne zmenila, niektoré z nich sa samy hlásia do porovnávania, niektoré samy pošlú aktualizáciu produktu. Vnímam to tak, že rizikové poistenie je na vzostupe. V niektorých poisťovniach sa podiel čisto rizikového životného poistenia približuje k dvom tretinám celkovej produkcie.

 

Čo sa momentálne deje s hypotékami?

Väčšina bánk už obmedzila, respektíve upravila podmienky pre 100-percentné hypotéky. Dnes vám takú hypotéku dajú s úrokom do 2 percent len v Tatra banke, v Slovenskej sporiteľni a v ČSOB sa viete hýbať okolo 2 až 2,2 percenta. UniCredit Bank, VÚB a mBank dajú klientovi k úrokovej sadzbe prirážku. Sberbank vedela dať na výnimku 100-percentnú hypotéku dovtedy, kým ju nekúpila Penta. Teraz sa u nich podmienky budú prispôsobovať Prima banke. Keď to zhrniem, aj dnes je ešte reálna 100-percentná hypotéka, no treba mať čistý mesačný príjem aspoň osemsto až tisíc eur. Rozhodujúca je tiež lokalita zakladanej nehnuteľnosti. Klientovi pomôže v rámci ratingu aj vysokoškolské vzdelanie či renomovanejší zamestnávateľ.

NBS v lete oznámila, že opäť sprísni podmienky pre hypotéky. Nakoniec to nebude od januára, ale od marca. Spravilo to niečo na trhu?

Každý, kto je len trochu naklonený kúpe nehnuteľnosti, sa chce do toho pustiť. Dnes máme situáciu, keď sa viete dopracovať k 90- až 100-percentnému financovaniu za historicky najnižšie úroky. Na druhej strane predpokladám, že sprísnenie podmienok by mohlo spustiť mierne znižovanie cien nehnuteľností, pretože nie každý už tak ľahko dostane hypotéku. Mám však pocit, že NBS sa snaží rozmýšľať za ľudí a predísť ich problémom. Bežne som sa stretol s tým, že ľudia s príjmom 400, 500 eur si zobrali 90-percentnú hypotéku. Ak by sa úroky dvihli na úroveň z rokov 2010, 2011, mohla by im výška splátky spôsobiť existenčné problémy.

Úroky na hypotéky sú stále nízke, alebo majú tendenciu trochu rásť?

Stále sú nízke, avšak čoraz viac sa dostávajú do popredia dlhšie fixácie, ktoré dajú klientovi istotu rovnakej splátky na dlhšie obdobie.

Živnostník to má pri žiadosti o hypotéku ťažšie ako bežný zamestnanec. Mení sa na tom niečo?

Živnostníci využívajú aktuálne dve možnosti, ako sa dostať k hypotéke. Buď majú dostatočné príjmy v porovnaní s výdavkami, čo banka uvidí v daňovom priznaní. Nebudú si však optimalizovať daňové priznanie a štátu zaplatia vyššiu daň. Niektorí to riešia tak, že sa niekde dočasne zamestnajú. V čase, keď žiadajú o hypotéku, majú živnosť a sú aj zamestnaní.

Stretli ste sa s tým, že by banky skresávali zo znaleckých posudkov viac ako predtým?

V Bratislave ani v Košiciach som sa s tým nestretol.

Keď hypotéka nestačí, ako sa to dofinancuje?

Buď spotrebným úverom, alebo stavebným sporením. Nevýhoda spotrebného úveru je vysoký úrok a krátka lehota. Aj kombinácie úverov však treba porovnávať. Je napríklad rozdiel, ak by si klient zobral 100-percentný úver so štátnym príspevkom zo Slovenskej sporiteľne s úrokom okolo 2,2 % alebo 90-percentnú hypotéku z Tatra banky a dofinancoval by ju spotrebným úverom banky. Vyšla by mu síce vyššia splátka v Tatra banke, ale na úrokoch by tam zaplatil oveľa menej. Treba rozlišovať, že máte nižšiu splátku, ale väčší zostatok úveru po piatich rokoch, alebo vyššiu splátku, no istina vám rýchlejšie klesá. Ide o to, či klient preferuje nižšiu mesačnú splátku, alebo rýchlejšie splácanie istiny.

Stále platí, že banky používajú tri rôzne spôsoby výpočtu hypotéky pre mladých?

Áno. Sú banky, ktoré započítavajú celý štátny príspevok priamo do úrokovej sadzby, čo je pre klienta najlepšie možné riešenie. Potom sú banky, ktoré započítavajú štátny príspevok kombinovane do úrokovej sadzby a mesačnej splátky. Matematicky najmenej výhodnou kategóriou je spôsob pripisovania štátneho príspevku, ktorý je založený len na započítaní štátneho príspevku do mesačnej splátky. Poslednou pozitívnou zmenou je Slovenská sporiteľňa, ktorá síce ostala v poslednej menovanej skupine bánk, avšak klientovi dáva rovnakú sadzbu aj na časť so štátnym príspevkom, aj bez neho. Zrazu sa v potenciálnom rebríčku výhodnosti hypotéky pre mladých dostala na druhé až štvrté miesto.

Kam radíte ľuďom teraz investovať peniaze?

Z povahy konzervatívneho slovenského investora pri strednobých horizontoch zvyknem odporúčať špeciálne realitné fondy. Klient sa svojou investíciou podieľa na výstavbe nových developerských projektov alebo kúpe administratívnych budov, ktoré generujú dlhodobé príjmy z nájmov, z čoho vzniká klientovi celkom zaujímavý výnos aj po započítaní všetkých nákladov.

Trvá však dlhšie, kým sa dostane k peniazom.

Reálna prax je taká, že sa peniaze vyplatia do niekoľkých pracovných dní. V zmluvných podmienkach je však upozornenie, že správcovská spoločnosť si môže nechať až rok na vyplatenie peňazí, ak by si nechala dostatočný čas na predaj nehnuteľnosti.

Majú dnes bežní ľudia záujem o investovanie do akciových fondov?

Z mojich skúseností vyplýva, že mladí ľudia majú lepší vzťah k znášaniu rizika. Ak majú dostatok informácií, sú ochotní investovať aj do akciových fondov. Osobne odporúčam využívať akciové podielové fondy skôr na pravidelnú investíciu. Veľmi dôležitým faktorom je dodržanie investičného horizontu investície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie