Denník N

Smer ide materskú dávku zvyšovať expresne, nie však tak zásadne, ako to vyzerá

Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič

V sobotu premiér Robert Fico na sneme Smeru oznámil, že od mája budúceho roka sa zvýši materská dávka na 98 percent z predchádzajúceho čistého príjmu. Mamičky si polepšia o zhruba 34 eur v porovnaní so súčasným priemerným materským príspevkom.

Premiér Robert Fico na sobotňajšom sneme slávnostne oznámil, že od mája sa zvýši materská dávka na 98 percent z predchádzajúcej čistej mzdy.

Znie to veľkolepo, zmena však nebude výrazná.

Avizoval ju už pred mesiacom aj minister práce Ján Richter, no hovoril o trochu iných číslach. Na rozdiel od predsedu vlády a strany nepočítal v percentách z čistého príjmu, ale z hrubej mzdy, respektíve z denného vymeriavacieho základu – tam ide o zvýšenie zo súčasných 70 percent na 75 percent.

Zmena má platiť od mája budúceho roka, pričom už v pondelok má o nej rokovať hospodárska a sociálna rada. V stredu by sa mal materiál dostať na vládu.

Ako si rodiny polepšia

Podľa návrhu vzrastie od mája 2017 priemerná mesačná výška materskej dávky zo zhruba 484 na 518 eur, čiže o 34 eur.

O ďalší rok by mal priemer narásť na 537 eur a v roku 2019 by mala priemerná materská dávka dosiahnuť takmer 561 eur na mesiac. Zvýšenie síce začne platiť až od mája, ale dotkne sa aj tých rodičov, ktorí už materskú poberajú a aj po máji budú mať na ňu nárok.

Dĺžka poberania materskej dávky pritom ostáva nezmenená – je to 34 týždňov pre matky, pričom nastúpiť na materskú musia najneskôr 6 týždňov pred pôrodom. Pri osamelých matkách je to 37 týždňov, pričom táto dĺžka sa predlžuje u matiek dvojičiek. U otcov tiež ostáva nezmenená dĺžka dávky, ktorá je 28 týždňov.

Materská dávka je zvýšený príspevok, ktorý dostávajú matky krátko pred pôrodom a potom v prvých mesiacoch po ňom. Keď vyprší nárok na túto dávku, dostáva matka alebo otec, ktorí sú s dieťaťom doma, výrazne nižší rodičovský príspevok.

Ministerstvo práce počíta s tým, že zvýšením materskej dávky narastú na budúci rok výdavky Sociálnej poisťovne o takmer 7 miliónov eur. V roku 2018 to bude o viac ako 12,7 milióna eur a v roku 2019 budú výdavky vyššie o 13,5 milióna eur. Podľa poznámky ministerstva financií v rámci pripomienkového konania rozpočet poisťovne na budúci rok s týmto zvýšením už počíta.

Očakávajú viac mužov na materskej dovolenke

Ministerstvo práce v dôvodovej správe argumentuje, že návrhom chce prispieť k ďalšej podpore rodičov detí, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a boli nemocensky poistení.

Jedným z hlavných posolstiev Smeru na sneme bol útok na Rómov a Ficove slová o tom, ako sa pozrú na zneužívanie sociálneho systému.

Ako argument využíva Smer pri vyššej materskej dávke aj pozitívny vplyv na rodovú rovnosť. „Na jednej strane sú ženy výrazne početnejšie zastúpené v dotknutých osobách, čo prispeje k zníženiu rodového rozdielu v celkových príjmoch medzi mužmi a ženami, a na strane druhej môže vyššia sadzba na materské dávky pôsobiť aj ako motivačný prvok k vyššej účasti mužov na materskej dovolenke.“ Za posledné tri roky sa pritom počet mužov na materskej dovolenke viac ako zoštvornásobil.

Robert Fico na sneme Smeru avizoval, že opatrenie sa dotkne 28-tisíc poberateľov. Prepočty ministerstva práce hovoria, že na budúci rok vyplatí Sociálna poisťovňa mesačne v priemere 27 300 materských dávok. V roku 2018 to bude 28 119 a rok neskôr 28 681.

Rodičovský príspevok zvýšia o desať eur

Smer ide zvyšovať aj rodičovský príspevok, ktorý je v súčasnosti 203 eur. Taktiež od mája budúceho roka sa zvýši tento príspevok mesačne o 10 eur.

Ministerstvo práce odhaduje, že zmena sa dotkne 142 250 poberateľov, z nich asi 3500 sú zároveň aj poberateľmi pomoci v hmotnej núdzi. Tým sa však táto pomoc zníži o nárast rodičovského príspevku. Čiže tieto domácnosti si v skutočnosti nepolepšia.

Štátny rozpočet by mala táto zmena stáť o 9,9 milióna eur naviac. Ministerstvo financií už v pripomienkovom konaní avizovalo, že rozpočet aj s týmto zvýšením počíta.

Na rozdiel od zvýšenia materskej dávky, ktoré sa nestretlo s negatívnymi pripomienkami, v prípade rodičovského príspevku sa ozvali odbory, ktoré žiadali ešte väčšie zvýšenie. Túto pripomienku k schvaľovaniu rozpočtu však ministerstvo neakceptovalo. Rovnako odmietlo aj návrh poslankyne Simony Petrík (nezaradená), ktorá chcela dosiahnuť, aby sa výška príspevku pohybovala podľa toho, ako dlho ju rodič poberá.

Základom by bolo zvýšených 213 eur. Ak si zoberieme, že rodičovský príspevok sa v súčasnosti poberá do troch rokov dieťaťa, celkovo tak rodič dostane 6396 eur. Poslankyňa navrhovala, aby si rodičia mohli určiť, dokedy chcú príspevok poberať, a to až do štyroch rokov. Podľa toho by sa im suma rozrátala, a to v rozmedzí od 355 eur do 152 eur mesačne. Ministerstvo túto pripomienku neakceptovalo, pretože Petrík neriešila situáciu, keď má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, a z jej návrhu podľa ministerstva nebol ani zrejmý dôvod, prečo by mali rodičia poberať príspevok až do štyroch rokov dieťaťa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie