Denník N

Eustream chce voziť azerbajdžanský plyn rúrou, na ktorú prispeje Brusel

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Vyhlásenia Rusov o tom, že plyn už cez Ukrajinu v budúcnosti voziť nebudú, urýchľuje plánovanie nových plynovodov.

Slovensko má záujem o to, aby už o štyri roky prúdil plyn novým plynovodom Eastring. Informáciu o jeho prípravách dnes zobrala vláda ne vedomie. Tlak na nový plynovod sa zintenzívnil po tom, čo sa zhoršujú predpovede na plynulosť dodávok ruského plynu cez Ukrajinu.

Eastring by mal viesť cez Rumunsko či Bulharsko a mal by fungovať už v roku 2018. Pôjde o prvú etapu, v ktorej má ísť o objemy zhruba 20 miliárd kubíkov plynu ročne. Neskôr sa má kapacita zdvojnásobiť.

Pre slovenskú firmu Eustream by 744-kilometrový plynovod Eastring otvoril možnosti, ako dostať do Európy plyn napríklad z Azerbajdžanu, odkiaľ kreslí novú trasu pre plyn Európska komisia.

Takto predbežne vyzerá nový plynovod, ktorý by sa dotkol aj nášho územia. Zdroj: rokovanie.sk
Takto predbežne vyzerá nový plynovod, ktorý by sa dotkol aj nášho územia. Zdroj: rokovanie.sk

Cena za to má byť aj 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z informácie ministerstva hospodárstva, ktorú dnes vláda odobrila na svojom rokovaní.

Bude sa ešte veľa diskutovať o tom, či a ako prispeje na rúry Európska komisia, alebo ako by sa na plyn poskladali národní tranzitéri plynu v krajinách, ktorých by sa dotkol.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis išiel o prípadnej podpore pre plynovod v stredu rokovať do Bruselu s naším eurokomisárom pre energetiku Marošom Šefčovičom.

Detaily toho, čo a kde by sa malo stavať, nie sú jasné. Platí, že z Ruska prichádza do Európy asi tretina toho, čo Európania spotrebujú. Spotreba plynu v Únii je približne 500 miliárd kubíkov ročne.

Video: Slovensko chce nový plynovod, obišiel by Rusko (Autor: Martina Pažitková)

Rusi posielajú plyn aj severnými trasami Jamal a Nordstream, ktoré Ukrajinu obchádzajú. Keby sa vypol ukrajinský koridor, v Európe by chýbalo asi 60 miliárd kubíkov plynu.

Samotný Eastring má špecifický význam pre Slovensko, pretože ak by vypadol tranzit plynu z Ukrajiny cez Slovensko, klesli by Eustreamu príjmy za tranzit ruského plynu. Eustream dnes kontroluje český podnikateľ Daniela Křetínský a partner J&T Patrik Tkáč. Celkovo 51 percent akcií vo firme bez manažérskych kompetencií vlastní štát.

Takto dnes vyzerá a v budúcnosti môže vyzerať plynárenská mapa:

Aj takúto mapku mali v stredu na stole vládni ministri Smeru. Zdroj: rokovanie.sk
Aj takúto mapku mali v stredu na stole vládni ministri Smeru. Zdroj: rokovanie.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie