Denník N

Peniaze na ruku z II. piliera dostane predsa len viac sporiteľov

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Kto bude mať dôchodok zo Sociálnej poisťovne vyšší ako 425 eur, nemusí si kupovať z úspor v II. pilieri doživotnú rentu v životnej poisťovni.

Vláda zvoľňuje pravidlá a umožní väčšiemu počtu sporiteľov vybrať si úspory z druhého piliera na ruku. Dnes pre väčšinu z nich platí, že si buď za dôchodkové úspory kúpia doživotnú penziu v životnej poisťovni, alebo rok, dva, tri počkajú, či sa ponuka životných poisťovní nezlepší.

Vláda mení pravidlá tak, že ľudia s dôchodkom zo Sociálnej poisťovne vyšším ako 425 eur si úspory z druhého piliera (alebo ich časť) môžu nechať vyplatiť hoci aj v dvoch splátkach. Spomínaných 425 eur je hodnota, ktorú Sociálna poisťovňa bude každý rok aktualizovať.

Nové pravidlá majú platiť od mája 2017, ešte ich musí schváliť parlament.

Pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera nastavil Smer v roku 2014. Bol vtedy najvyšší čas, lebo prví dôchodcovia mohli o penziu z úspor v druhom pilieri žiadať už v nasledujúcom roku.

Návrh predkladal vláde podobne ako teraz minister práce Ján Richter (Smer), vymenili sa iba štátni tajomníci, ktorí ho dávali dohromady spolu s odbornou verejnosťou. Predtým to bol Jozef Burian zo Smeru, teraz to je Ivan Švejna zo strany Most-Híd, ktorý s návrhom Buriana veľmi nesúhlasil.

Čo sa teda mení

Podľa dnešných pravidiel môže dôchodková spoločnosť vyplatiť peniaze na ruku iba penzistom, ktorí ako pracujúci mali mesačný príjem zhruba viac ako 1000 eur. V ich prípade by malo platiť, že súčet ich dôchodkov z I. a II. piliera je väčší, ako by mali dôchodok, keby si po celý čas platili odvody iba do I. piliera.

Na výber tiež majú dočasný dôchodok, ktorý im vypláca životná poisťovňa.

Ostatní sa môžu rozhodovať medzi ponukami na doživotný dôchodok od troch poisťovní – Allianz, Generali alebo Union (viac poisťovní zatiaľ na to nemá licenciu).

Nie každý zo sporiteľov však s ponukou poisťovní súhlasí. Vlani napríklad s výplatou dôchodku zo životnej poisťovne nesúhlasila ani polovica tých, ktorí o vyhotovenie ponuky požiadali.

Nové pravidlá hovoria, že druhý pilier nemusí prekonať prvý, lebo inak sporiteľ nebude mať nárok na výplatu peňazí na ruku. Po novom sa porovná súčet všetkých dôchodkov občana, ktoré mu vypláca Sociálna poisťovňa (starobný, predčasný, invalidný, vdovský a pod.), s priemerným dôchodkom, na ktorý mu vznikol nárok od 1. januára 2004. To je tých 425 eur.

Minulý rok malo na programový výber dôchodku nárok 16 % sporiteľov a v prvej polovici tohto roka 8 % sporiteľov. Ministerstvo práce očakáva, že po zmene by mohla mať nárok na výber celej sumy alebo aspoň časti úspor približne polovica sporiteľov.

Opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) hovorí, že s novým návrhom sa dá súhlasiť, lebo je podobný pravidlám o programovom výbere, keď druhý pilier vznikol. „Treba si však počkať, aký bude konečný návrh v parlamente,“ hovorí.

Dva pohľady

Pohľad ekonómov na nové pravidlá sa líši v tom, za aké veľké riziko považujú to, že budúci dôchodcovia peniaze vyplatené na ruku rýchlo minú. Môžu ich totiž dostať vyplatené aj v dvoch, troch splátkach, ak sa tak dohodnú s DSS (to je programový výber).

Ekonóm SAV Vladimír Baláž patrí medzi tých, ktorí s aktuálnou zmenou pravidiel nesúhlasia. Tvrdí, že peniaze z druhého piliera sa majú vyplácať ako dôchodok a nie sa hneď minúť.

Argumentuje aj tým, že ide o trikrát nezdanené peniaze, čo v zahraničí nie je bežné, aj preto by nemali ísť okamžite celé do spotreby. Odvod do druhého piliera sa totiž platí z hrubej mzdy a nezdaňujú sa ani investície a ani výstup z druhého piliera.

Podľa Baláža by bolo dobré, keby doživotnú rentu mohlo vyplácať viac životných poisťovní, aby bola väčšia konkurencia.

Ján Šebo z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zase tvrdí, že zmena pomôže väčšej konkurencii medzi produktmi v druhom pilieri. Navyše platí, že v časoch, keď sú nízke úroky, nie je práve najlepšie kupovať si doživotnú rentu z poisťovne.

„Bol som jedným z tých, ktorí presadzovali, aby sa pravidlá zmenili. Prikláňam sa k tomu, že keď ľudia dokážu manažovať svoje výdavky z mesačnej výplaty, neminú naraz úspory z druhého piliera,“ hovorí Šebo.

Dodáva, že nové pravidlá sú hodenou rukavicou aj pre DSS, ktoré by mohli ponúkať pre dôchodcov sporiace produkty.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie