Denník N

Poplatky za objednanie zatiaľ nezrušia, prezident nepodpísal zákon

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kiska na zákone kritizuje nejednoznačnosť, ale poplatky za objednávanie by pacienti podľa neho platiť nemali.

Kontroverzný zákon, ktorý mal stopnúť poplatky za prednostné vyšetrenia, zatiaľ platiť nebude. Za objednávanie u lekára sa malo prestať platiť od apríla. Prezident Andrej Kiska však Smerom schválený zákon nepodpísal. Smer môže Kiskovo veto prelomiť, zákon by tak platil napriek Kiskovmu nesúhlasu.

Kiska vrátil zákon, hoci súhlasí so zrušením niektorých poplatkov. V liste parlamentu píše, že by privítal, ak by sa určili pravidlá, kedy a za čo môžu lekári žiadať peniaze navyše.

„Zastávam názor, že objednávanie pacientov na vyšetrenie na konkrétny čas bez ohľadu na ich sociálne postavenie, finančné možnosti, miesto bydliska a druh choroby by malo byť samozrejmosťou,“ napísal v stanovisku k zákonu.

Objednávanie pacientov na konkrétny čas by malo byť podľa neho štandard, ktorý umožní lekárovi manažovať pacienta tak, ako je to obvyklé aj v iných členských štátoch Únie.

„V tejto súvislosti nie je totiž bez významu, že poplatky za objednanie na konkrétny čas nie sú zavedené v žiadnom inom členskom štáte Únie,“ dodal. U nás lekári vyberali zhruba od piatich do 15 eur, výšku poplatku schvaľovala župa.

,,Ministerstvo zdravotníctva si rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nepodpísať novelu zákona preštuduje a oboznámi sa s  dôvodmi, ktoré ho viedli k tomuto kroku,“ napísalo v stanovisku. Zmeny pripravili pre viacero podnetov občanov, tvrdí ministerstvo. Zákon podľa nich vnáša do poplatkov poriadok. ,,Vnímame novelu zákona ako pozitívnu zmenu a výrazný benefit pre pacientov,“ dodáva.

Aké poplatky chceli zrušiť
  • poplatky za ospravedlnenku do školy,
  • potvrdenie do práce,
  • objednanie pacienta na vyšetrenie,
  • poplatky za recept,
  • poplatky za žiadosť o kúpeľnú liečbu.

Nezhodli sa

Prezident nepodpísal zákon pre jeho nejednoznačnosť a možné rôzne výklady zmien. Niektoré časti zákona si totiž inak vykladajú lekári, ministerstvo aj poisťovne.

Príkladom je, ak má gynekológ v ambulancii ultrazvuk, ale nemá ho zazmluvnený od poisťovne. Znamená to, že ak aj urobí pacientke vyšetrenie, poisťovňa mu to nepreplatí. Dnes to funguje tak, že ak by pacientka chcela, aby ju aj napriek tomu vyšetril tento lekár, zaplatila by cenu výkonu. U lekára, ktorému poisťovňa dala zmluvu, by za to neplatila.

Toto by však podľa jedného z výkladov nového zákona od apríla nebolo možné. Pacient by si nemohol zaplatiť za výkony, ak by lekár nemal na ne zmluvu, a musel by ísť k inému lekárovi, ktorý zmluvu má, a poisťovňa by mu teda výkon preplatila. Prezident v tom vidí obmedzenie práv pacienta na výber lekára, lebo by si mohol vybrať len toho, ktorý by mal s poisťovňou zmluvu.

Ministerstvo v minulosti túto zmenu vysvetľovalo tak, že lekár nesmie žiadať od pacienta poplatky, ak by niekde inde dostal vyšetrenie zadarmo. Ale pacient sa môže rozhodnúť, že si vyšetrenie zaplatí.

„Úmyslom zákonodarcu teda údajne nebolo obmedzenie doterajšej možnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti, na ktorú poskytovateľ nemá uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, za úhradu v prípade, ak o takúto zdravotnú starostlivosť pacient požiada,“ dodáva prezident.

Žiadne analýzy

Prezidentovi prekáža aj to, že zákon nie je podložený žiadnou analýzou o tom, koľko poplatkov lekári vyberajú  od pacientov. Je to pritom povinná časť zákona. Úradníci, ktorí zákon pripravujú, majú povedať, ako sa jeho prijatie prejaví na sociálnej situácii, ale aj na ekonomike štátu.

Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie sa však schválilo bez akejkoľvek diskusie a analýzy. Návrh do parlamentu priniesol žilinský župan Juraj Blanár zo Smeru a poslanci ho odobrili.

Zrušenie poplatkov najviac kritizovali lekári, prišli by tak o príjmy. Nedá sa však s istotou povedať o koľko, ministerstvo údaje nemá, čo prezident kritizuje. Lekári tvrdia, že by zrušením prišli o 700 až 1500 eur. Štát podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora by prišiel o 20 miliónov na daniach. Ministerstvo financií tieto dáta nepotvrdilo.

Rozhovor
Pásztor: Aj keď sa zrušia poplatky, objednávať viac nebudeme

To, že si prezident myslí, že objednávanie je štandard, je podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora nepochopenie nášho zdravotníctva.

Prezident nepodpísal zákon o poplatkoch. Čo na to hovoríte?

Pre poslancov je to možnosť zamyslieť sa nad znením zákona. Najmä nad paragrafom, ktorý v schválenom znení neumožňoval žiadny výkon na prianie pacienta, aj keby chcel za to zaplatiť. A dá to možnosť dodržať proces prijímania poslaneckých návrhov, konkrétne pri zrušení poplatkov za prednostné vyšetrenie. Lebo tam nebol vyčíslený dosah. Poslanecký návrh bude mať dosah na rozpočet a malo by sa k tomu vyjadriť ministerstvo financií. Ak sa na to nebudú poslanci pozerať politicky, ale odborne, mohli by schváliť lepší zákon, ako je tento.

Prezident vrátil zákon pre jeho nejednoznačnosť. Ako by ho mali upraviť poslanci?

Hovoril som im to na výbore v rámci prijímania, ale poslanci si to neosvojili. Stačí dopísať päť slov. Tak, aby lekár nemohol vyberať poplatky za veci, ktoré mu poisťovňa preplatí. Aby to nebolo chápané na zákon, ale na konkrétnu zmluvu. A potom to bude fungovať normálne. A pacient bude mať možnosť vybrať si výkon na základe vlastnej žiadosti, aj keď u iného lekára je ten výkon preplácaný poisťovňou.

Prezident píše, že objednávanie je štandard, ktorý by mal lekár poskytovať.

O tom sme  hovorili veľa aj u právnikov pána prezidenta a myslím si, že je to nepochopenie súčasného stavu slovenského zdravotníctva, kde je oveľa väčší dopyt po starostlivosti, ako je kapacita našich lekárov. Ak by boli objednávaní, tak by všeobecní lekári pre dospelých prijímali 30 až 35 pacientov denne, a my ich robíme 50 až 70, niekedy aj viac. A u špecialistov by pri objednávaní prijali 20 ľudí, ale my ich vyšetríme teraz 40. Ak by sme začali všetkých objednávať načas, veľká časť pacientov by ostala v čakárňach.

Ak by poslanci aj tak ponechali zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie, začnú lekári viac objednávať.

Vôbec si to nemyslím.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie