Denník N

Vážny o zrušení IT megazákazky: Na Slovensku nenájdete nestranných IT odborníkov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Sociálnej poisťovne chce v budúcom roku novú IT súťaž, no nechce jeden robustný projekt.

Šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny (Smer) o zrušení IT megazákazky hovorí, že to bolo autonómne rozhodnutie poisťovne na základe vlastnej analýzy a nie pod tlakom argumentov aktivistov.

Zákazku na integrovaný informačný systém za takmer 70 miliónov eur mu zanechal jeho predchodca a stranícky kolega Dušan Muňko, ktorý je zároveň poslancom parlamentu. Muňko v poisťovni v lete skončil, no IT projekt nezrušil, hoci ho odborná verejnosť v tom čase už otvorene kritizovala. Vážny mu to však za chybu nedáva a neberie ani verejnú kritiku projektu.

„V podmienkach Slovenska je problematické nájsť nestranné kvalifikované autority, ktoré by objektívne posúdili nastavenie a možnosť realizácie takéhoto rozsiahleho projektu. Zdôrazňujem, že to platí v plnom rozsahu aj na platformu Slovensko.Digital,“ povedal Vážny.

IT-čkári zo Slovensko.Digital o projekte hovorili, že mu chýbala kvalitná štúdia a porovnanie alternatív, napríklad rozdelenie zákazky na menšie časti. A radi by si pozreli aj analýzu poisťovne, na základe ktorej projekt zrušila.

Čo malo rozhodnúť

Vážny priznáva, že nemal ľahkú úlohu, no projekt, ktorý nakoniec zrušil, nebol postavený zle. „Problém bol, že jeho architektúra bola stavaná v roku 2011 a počas tejto doby sa postupne nabaľoval do pomerne veľkého projektu, ktorý z môjho pohľadu nesie veľké riziko,“ vysvetľoval. Dodal však, že ukončenie projektu v nejakej hodine „h“ vidí stále veľmi komplikovane.

Sociálna poisťovňa vyhlásila tender ešte v roku 2013, víťaza oznámila v marci tohto roku. Išlo o firmu Gratex, zákazka mala byť na sedem rokov. Vážny hovorí, že projekt ukončili pred skončením tretieho predĺženia viazanosti ponuky na tento projekt.

Dôvodom zrušenia zákazky má byť aj to, že v priebehu obstarávania sa zmenili okolnosti, za ktorých poisťovňa vyhlásila súťaž, a nemohla vtedy vedieť, ako sa po rokoch zmenia ciele informatizácie verejnej správy. O tom, že by bol projekt predražený, nehovoril.

Poisťovňa chcela projekt financovať zo starých eurofondov (OPIS), tie sa už však medzitým skončili. Peniaze v rozpočte na to nemala a dá sa predpokladať, že ministerstvo financií by jej viac ani nedalo.

Vážny sa vyhol odpovedi na otázku, či o projekte hovoril s vicepremiérom pre informatizáciu Petrom Pellegrinim a ministrom financií Petrom Kažimírom (obaja sú zo Smeru) a či mu odporučili zákazku zrušiť. „Jedna vec je rada alebo nerada, o ktorej nekomunikujem, a druhou je oficiálne rozhodnutie.“

Odpoveď dal Pellegrini, ktorý zrušenie zákazky uvítal: „Náš úrad počas rokovaní s generálnym riaditeľom vyjadroval určité pochybnosti, či by projekt vôbec mohol byť financovaný z nových eurfondov. Javilo sa, že bez zásadnejších zmien by tento projekt museli zaplatiť daňoví poplatníci,“ povedal Pellegrini.

Plánujú nové obstarávanie

Nové obstarávanie chce Sociálna poisťovňa rozbehnúť v budúcom roku. Má ísť o dva projekty, ktoré chce ukončiť v roku 2019. Jeden projekt má byť elektronický register údajov o fyzických a právnických osobách, ktoré poisťovňa má. Druhý projekt je elektronizácia procesov správy dôchodkového poistenia. Vážny zatiaľ nevie, či súčasťou nového projektu bude aj ročné zúčtovanie sociálnych odvodov, ktoré by malo byť od roku 2019, alebo spravia upgrade starého systému.

Nový informačný systém chce poisťovňa financovať z nových eurofondov, aj preto bude musieť predložiť Pellegriniho úradu reformný zámer a štúdiu uskutočniteľnosti. Na nový projekt sa zrejme pozrie aj tím Hodnoty za peniaze.

„Mojou ambíciou je, aby sme tieto projekty riešili mozaikovým postupom alebo skladačkou a nie tak robustne, ako to bolo riešené vo veľkom projekte. Riziko kolapsu systému je tak oveľa menšie,“ povedal Vážny. Viac menších projektov mu odporučil aj Pellegrini.

Šéf poisťovne zatiaľ nevie, či a aké finančné následky bude mať jeho rozhodnutie. „Fakt je ten, že projekt mal hodnotu 67 miliónov eur s DPH. Z toho sa odvíja všeličo možné. Je možná aj nejaká žaloba subjektu, ktorému bola ukončená činnosť Sociálnej poisťovne na tomto projekte,“ pripustil Vážny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie