Denník N

Fico bol znova v baniach: Bratislavčanom z kancelárií a kaviarní je úplne jedno, čo bude s baníkmi

Robert Fico počas stretnutia s baníkmi. Foto - tasr
Robert Fico počas stretnutia s baníkmi. Foto – tasr

Premiér sa znova ukazoval v baníckom mundúre, o šanci zmeniť smer dotácií ani slovo.

Premiér Robert Fico prišiel druhý raz počas niekoľkých mesiacov do bane v Novákoch.

Dal si slávnostnú uniformu, rozprával sa s vedením a s baníkmi, aby nakoniec priniesol politický odkaz: „Je úplne evidentné, že ľuďom z kancelárií a kaviarní v Bratislave je úplne jedno, či 4200 ľudí bude mať robotu, alebo nie.“

Narážal na kritiku dotovania baníctva, ktorá sa zvyšuje práve teraz, keď šanca zamestnať sa v blízkom regióne bude v najbližších mesiacoch vysoká ako ešte nikdy. Do dvoch rokov prijme závod Jaguar v Nitre 2800 zamestnancov a ďalšie stovky miest vzniknú u subdodávateľov. Vláda a premiér ani nenaznačili, že by to malo znamenať zmeny v pomoci baniam.

Od roku 2005 sme na nepriamych dotáciách hnedouhoľného baníctva minuli približne trištvrte miliardy eur. Vlády kontinuálne opakujú, že im ide o sociálnu stabilitu, zamestnanosť 5- až 15-tisíc ľudí a energetickú bezpečnosť štátu.

Okrem peňazí pre súkromné bane a výjazdových rokovaní sa však takmer vôbec neinvestovalo do infraštruktúry v regióne, podpory podnikania, rekvalifikácie či zlepšenia sociálnej podpory.

Jeden príklad za všetky. Rýchlostnú cestu R2 spájajúcu Trenčín s východom cez Prievidzu a Žiar začali stavať v roku 2003. Raz bola prioritou, potom nebola, no keď premiér Fico ukázal v roku 2008 Prievidžanom svojich ministrov, sľúbili, že časť približne 90-kilometrového úseku medzi Chocholnou a Žiarom dokončia do konca roku 2014.

O päť rokov ukázal Fico ministrov zasa Handlovčanom a sľúbil, že v čase, keď sa po R2 v Trenčianskom kraji mali podľa prvého sľubu už preháňať autá, bude vypracovaná štúdia realizovateľnosti s nejasným výsledkom.

Fico fára pravidelne

Keby si niekto z iného konca zemegule dal do internetového vyhľadávača heslo „Fico bane“, musel by z fotografií nadobudnúť dojem, že Robert Fico nie je premiér nejakého Slovenska v Európe, ale baník.

Fico zašpinený, čistý, unavený, ustarostený, usmievavý, v baníckom mundúre s ochrannou prilbou aj bez, v červenom, čiernom, v slávnostnej uniforme, ako len chcete. Keby si dal ušiť vlastný banícky odev, určite by nebol jednorazový. V tomto roku bol v Novákoch už dva razy.

Azda najčastejšie fárajúci premiér v Európe navštevuje bane od roku 2007. Vždy sfára do podzemia Hornonitrianskych baní, potriasa si rukou s vedením a baníkmi a ubezpečuje všetkých vrátane seba, že tento neekonomický, nerentabilný a neudržateľný projekt Slovensko potrebuje za akúkoľvek cenu.

Foto - tasr
Foto – tasr

Stovky miliónov eur, ktorými vláda nepriamo podporila baníctvo, by stačili aj na zaplatenie fárajúcich baníkov za to, že by nechodili do práce.

Nebol to však len Fico, kto bane podporoval. Dokonca aj pravicová vláda Ivety Radičovej ubezpečovala v roku 2010, že „ťažba uhlia na Hornej Nitre je významným zdrojom zamestnanosti a sociálnych istôt v regióne, a preto bude potrebné pokračovať v jej podpore aj v budúcnosti“.

Takmer 18 eur od každého ročne

V novembri roku 2009, keď mal Fico za sebou už dve fáračky do baní Handlová a Cígeľ, ministerstvo hospodárstva informuje o otvorení nového úseku v bani Nováky.

Robert Fico v červenej kombinéze s bielou prilbou na hlave spokojne počúval v bani, že úsek prinesie 7,2 milióna ton hnedého uhlia, čo znamená na pätnásť rokov prácu pre päťsto baníkov.

Pätnásť rokov, to je minimálne do roku 2024, preletelo mu pravdepodobne hlavou. Náklady 36,5 milióna eur, z toho tridsať percent od štátu ako pomoc súkromnej firme na udržanie zamestnanosti v regióne, preloženie 2,6 kilometra vodných tokov, 3,8 kilometra železnice a ďalšie kilometre optických sietí, vysokého napätia a plynovodu, v eufórii podzemia asi neriešil.

Foto - tasr
Foto – tasr

O približne jeden a pol roka Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií posunul tému udržateľnosti baníctva na Slovensku do novej polohy. Vyšlo im, že podpora štátu na jedného baníka v odvetví ťažby hnedého uhlia predstavuje mesačne takmer 1800 eur, čo je o takmer 700 eur viac, ako sú mzdové náklady. V roku 2010 dotoval podľa nich každý Slovák baníctvo s nepriaznivým vplyvom na životné prostredie takmer 18 eurami.

Politici správu ignorovali a Hornonitrianske bane sa ohradili. Informácie označili za zavádzajúce. Okrem iného argumentovali tým, že inštitút zaradil do podpory ťažby uhlia aj položky, ktoré s ňou nemajú nič spoločné, a aj tým, že nejde o štyri-, ale odhadom o pätnásťtisíc ľudí priamo či nepriamo naviazaných na baníctvo.

Desať, dvadsať, tridsať rokov?

Niekoľko mesiacov po predčasných parlamentných voľbách je premiér Fico opäť v baníckom regióne a znovu ubezpečuje o svojej neochabujúcej podpore ťažbe hnedého uhlia na najbližších „desať, dvadsať, tridsať rokov“.

Tejto úvahe, ktorej pre vágnosť málokto pripisoval význam, dala konkrétnu podobu oficiálneho dokumentu v tichosti druhá Ficova vláda až v roku 2015. Hornonitrianskym baniam zabezpečili odbyt a podporu minimálne do roku 2030.

Medzitým šéf Smeru sfáral v Handlovej aj v Novákoch. Práve v Novákoch ohlásil, že Enel chce odpredať svoj väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach, čo malo umožniť Hornonitrianskym baniam diskutovať o intenzívnejšej spolupráci s nováckou elektrárňou.

Foto - tasr
Foto – tasr

„Teším sa na toto obdobie, pretože môžeme naozaj významnejšie posilniť tak štát, ako aj baníctvo na hornej Nitre tým, že by sa Hornonitrianske bane viac priblížili k nováckym elektrárňam,“ zauvažoval.

Elektrárne v Novákoch sú špeciálny príbeh, ktorý by sa mohol volať aj „všeobecný hospodársky záujem“ alebo „podpora výroby elektriny z domáceho uhlia“. Elektrárne sú hlavným odberateľom Hornonitrianskych baní a majú povinnosť od nich vykupovať uhlie (zatiaľ do roku 2030). Štát im to kompenzuje dotáciami, ktoré platíme v cene elektriny.

Lenže už aj teraz stratové novácke elektrárne majú dostať podstatne nižšie dotácie a materská firma Slovenské elektrárne pohrozila odstavením Novák. Nie je ťažké si spočítať, čo by to znamenalo pre Hornonitrianske bane.

Nezmenilo sa nič

Čo sa zmenilo od roku 2009, keď bol premiér v nováckej bani? Takmer nič. Fico v Novákoch v septembri tohto roku znovu garantoval, že ťažba bude pokračovať, urobil to aj dnes, a pokiaľ on bude predsedom vlády, nebude sa nikdy otáčať baníkom chrbtom.

Nejaká zmena predsa len bola. V septembri fáral v čiernych, nie červených montérkach a pribudol ďalší výpočet.

Analytik Libor Melioris vypočítal, že štát posiela mesačne každému baníkovi 2200 eur, z čoho dostane za svoju nebezpečnú prácu na ruku len vyše polovice.

Foto - tasr
Foto – tasr

Pripomenul, že uzavretím baní a elektrárne (druhý najväčší znečisťovateľ ovzdušia na Slovensku) by sme splnili medzinárodné dohody o emisiách skleníkových plynov na roky dopredu a ešte by sme možno mohli zarobiť na obchode s povolenkami.

Slovensko však ekológii pomáha zatiaľ viac v diplomacii ako v reálnom živote. Aj premiér Fico označil rýchlu ratifikáciu Parížskej dohody o klimatických zmenách na európskej úrovni za obrovský úspech slovenskej diplomacie. A on to asi úspech aj bol.

„Máme povinnosť, aby sme ďalšej generácii neodovzdali krajinu, ktorej charakter je úplne zmenený,“ konštatoval Fico. Taktne však už pomlčal o nováckej elektrárni, ktorú štát láduje uhlím z Hornonitrianskych baní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie