Denník N

Všeobecná musí šetriť, rok skončí s veľkou stratou. Šípoš ukázal, ako vyzeralo prvé zasadnutie dozornej rady

Šéf Transparency Gabriel Šípoš a šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan. Foto – TASR
Šéf Transparency Gabriel Šípoš a šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan. Foto – TASR

Štátna poisťovňa musí šetriť, rok skončí so zhruba 280-miliónovou sekerou. Šetriť chce pri nákupoch liekov a pomôcok, plánuje znížiť aj ceny CT a MR výkonov.

V piatok zasadla po prvýkrát nová dozorná rada štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ide o jej kontrolný orgán. Doteraz sa o tom, o čom rokuje, veľa nevedelo. Po zmene zákona sú však v dozornej rade aj zástupcovia mimovládok, zamestnávateľov či ministerstva financií.

Šéf Transparency International Gabriel Šípoš, ktorý sedí v dozornej rade ako nominant Transparency a INEKO, teraz zverejnil, čo sa dialo na prvom zasadnutí dozornej rady a za čo hlasoval.

Ako prvé bude musieť štátna Všeobecná riešiť veľkú stratu, ktorú jej nechalo bývalé vedenie poisťovne. Ide o 280 miliónov eur. Stratu vytvorilo bývalé vedenie zrejme nečinnosťou, ale aj zlými účtovnými postupmi. Poisťovňa preto musela pripraviť ozdravný plán. Ten podporil aj Šípoš „s väčšinou dozornej rady“.

Kde chcú šetriť

Z toho, čo šéf Transparency zverejnil, by mala štátna poisťovňa, cez ktorú ročne pretečie viac ako dve miliardy eur, šetriť napríklad tým, že bude viac liekov a pomôcok nakupovať centrálne. Už dnes niektoré drahé lieky pre nemocnice nakupuje, zrejme teda počet tovarov, ktoré nakupuje miesto nemocníc a snaží sa tak získať množstevnú zľavu, vzrastie.

Mali by sa tiež znížiť ceny za vyšetrenia CT a magnetickou rezonanciou. Tie sú často oproti zahraničným u nás omnoho vyššie. „Rezať by sa malo aj v objemoch výkonov, no hlavne by podľa vedenia poisťovne malo ísť o zbytočné či dokonca aj nevykonané výkony – úväzky lietajúcich lekárov, celkové posilnenie kontroly výkazov,“ napísal Šípoš.

Ako sa plán dodržiava, má poisťovňa každý mesiac vykazovať. Po novom by sa od plnenia tohto plánu mal odvíjať aj plat vedenia poisťovne, na ktorého čele dnes sedí Miroslav Kočan. „Navrhol som naviazať plat vedenia na plnenie úspor, ktoré sami navrhli – historicky je od hospodárskych výsledkov plat riaditeľa závislý len na asi tri percentá, čo je absurdne málo. Dozorná rada tento princíp jednohlasne podporila,“ napísal Šípoš.

Na zasadnutí koncom januára budú rokovať o konkrétnom návrhu, ako by to malo vyzerať. Ten potom odporučia ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. Ministerstvo je jediným akcionárom Všeobecnej.

Šípoš napísal aj o odmene, ktorú dostáva on. Ako člen dozornej rady má nárok na 1014,5 eura mesačne. Zhruba polovica je naviazaná na hospodárske výsledky poisťovne. „Keďže túto prácu robím ako súčasť môjho úväzku v Transparency, môj celkový príjem ostane rovnaký ako doteraz, no ušetrené peniaze použijeme v Transparency na ešte dôslednejšiu kontrolu tendrov a fungovania slovenských nemocníc,“ napísal.

Chcú viac zverejňovať

Doteraz sa o činnosti dozornej rady veľa nevedelo. Jej dozorná funkcia bola otázna, neprišla totiž s tým, že poisťovňa má rekordnú účtovnú stratu, ani na pochybenia pri zmluvách s tetou bývalého šéfa poisťovne Annou Sučkovou. Neozvala sa ani pri neštandardných zmluvách s masérom Kostkom. Šípoš teraz žiada, aby sa dohodlo, ktoré prerokované dokumenty zverejnia.

„Aby bola aspoň časť zápisníc s hlasovaním a návrhmi členov verejná, pri zachovaní tajomstva pre obchodne citlivé údaje. Dozorná rada podporila návrh tieto pravidlá zaviesť a vypracujeme ich v Transparency spolu s vedením poisťovne do polovice januára. Cieľom je posilniť zodpovednosť samotných členov rady za svoje konanie,“ napísal Šípoš.

Chce tiež, aby viac zverejňovala aj samotná štátna poisťovňa. Mala by podľa neho zverejňovať výkonnostné parametre nemocníc a lekárov, s ktorými má zmluvu. „Navrhol som zverejňovať jasné kritériá, podľa ktorých si verejnosť vie overiť, či sú zmluvy prideľované hospodárne a férovo (a nie tak, ako ich dostal doktor Kostka, či firmy blízke „tete Anke“). Vedenie sľúbilo byť vo zverejňovaní informácií aktívnejšie ako minulé roky,“ napísal Šípoš.

Prvým podľa neho dobrým krokom poisťovne je, že prerobili systém zverejňovania zmlúv z takmer tajného na užívateľsky komfortný.

Sedí tam s bývalými ministrami

Po zmene zákona sa dozorná rada výrazne obmenila. Po novom tak v nej sedia aj bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský a exminister spravodlivosti Tomáš Borec. Oboch vtedajších ministrov do bývalej vlády dosadil Smer.

Borec je jedným z nominantov ministerstva zdravotníctva, zvolili ho aj za predsedu dozornej rady. Malatinského do dozornej rady štátnej poisťovne nominovali zamestnávatelia, vedie totiž Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení.

Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady dosadilo aj Martina Smatanu, ktorý na ministerstve vedie Inštitút zdravotnej politiky.

Za opozíciu do dozornej rady zasadne Marcel Klimek. Je podpredseda Novy, hoci vo voľbách kandidoval, do parlamentu sa nedostal. Ministerstvo financií nominovalo Františka Palka, ktorý bol v bývalej vláde štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy.

Miesto v dozornej rade majú aj silové rezorty – ministerstvo vnútra, obrany a spravodlivosti –, ktoré zastupuje už viacero rokov Marián Magdoško. Zamestnanci poisťovne do dozornej rady poslali Juraja Pachera, Ivetu Baránekovú a Annu Slamkovú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie