Denník N

Uzavreli najväčšiu súťaž na CT prístroje. Kto ich dodá do nemocníc a koľko budú stáť?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva ukončilo súťaž na CT prístroje, tvrdí, že ceny sú o tretinu nižšie ako doterajšie ceny u nás a v Česku. Teraz chystá veľké súťaže aj na nákup iných prístrojov aj lôžok.

S CT prístrojmi sa spája jedna z najväčších káuz minulej vlády Roberta Fica – nákup CT prístroja v Piešťanoch. Tamojšia nemocnica ho chcela kúpiť za 1,6 milióna eur, no nakoniec ho nekúpila a dnes nové CT nemá.

To by sa teraz mohlo zmeniť. Ministerstvo zdravotníctva totiž ukončilo najväčšiu súťaž na CT prístroje.

Aj v Piešťanoch chcú cez zmluvu s ministerstvom CT kupovať, prístroj z rovnakej kategórie ako pri kauze si však zaobstarajú najviac za 650-tisíc eur. Aj keby prestavba v Piešťanoch stála 100-tisíc eur, tak by bol piešťanský CT prístroj, pre ktorý sa rozpútala kauza, o 900-tisíc drahší ako ten, čo bude nemocnica nakupovať teraz.

Súťaž ministerstva je celkovo na zhruba 40 miliónov eur. „Bola úspešne zrealizovaná,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Podľa neho sa zatiaľ ministerstvu podarilo priniesť o 30 až 40 percent nižšiu cenu CT prístrojov, než za akú ich nakúpili na Slovensku a v Česku do minulého mesiaca.

Ako prebehla súťaž

Ministerstvo už vysúťažilo CT prístroje pre nemocnice, tie už preto nebudú robiť vlastnú súťaž, ale môžu nakúpiť prístroj cez zmluvu, ktorú s firmami uzatvorilo ministerstvo.

Ministerstvo urobilo päť kategórií podľa toho, pre akého poskytovateľa budú prístroje určené. Prvá je pre menšie polikliniky – pre ne sú slabšie prístroje. Vo vyšších kategóriách sú prístroje pre fakultné či univerzitné nemocnice. Najvyššia kategória je pre špecializované kardiologické ústavy.

Ministerstvo nakupovalo aj dvoj-, päť- a osem-ročný servis, nemocnica si bude môcť vybrať.

Niektoré nemocnice už povedali, že chcú nakúpiť prístroj cez zmluvu s ministerstvom. V zmluve sú dvaja víťazi v každej kategórii. Ak nemocnica bude chcieť kúpiť CT prístroj, už nebude robiť celú súťaž, ale prebehne len elektronická aukcia medzi dvomi víťazmi v danej kategórii.

Znamená to, že cena, ktorú vysúťažilo ministerstvo, sa môže len znižovať. Drucker hovorí, že je možné, že v druhej aukcii sa už ceny veľmi neznížia, ale aj tak sú podľa neho teraz ceny oveľa nižšie ako tie, za ktoré nakúpili nemocnice na Slovensku a v Česku doteraz.

Veľké štátne nemocnice sú však dnes v dlhoch a platiť prístroje si majú samy. Ministerstvo hovorí, že na budúci rok do nemocníc nalejú 70 miliónov eur na obnovu, ale väčšina z týchto peňazí pôjde na rekonštrukcie a stavebné práce.

Ak bude potrebná rekonštrukcia kvôli novému CT, budú si ju nemocnice obstarávať samy. Ale aj to chce ministerstvo strážiť a kontrolovať. „Plne preberáme zodpovednosť, musíme to ustrážiť,“ povedal Drucker.

Koľko budú stáť?

V prvej, teda najlacnejšej kategórií bude CT prístroj stáť najviac 625-tisíc eur. V tejto kategórii vyhrali firmy Siemens a Audioscan (Toshiba).

Ministerstvo tvrdí, že oproti slovenským a českým cenám usporili 187-tisíc až 375-tisíc eur. O tieto prístroje má záujem napríklad nemocnica v Kráľovom Chlmci.

V druhej kategórii vyhrali firmy Audioscan (Toshiba) a Intes Poprad (GE) a najvyššia cena bude 673-tisíc eur. Tieto ceny sú podľa ministerstva nižšie o 1,9 až 2,6 milióna eur.

V tretej kategórii budú najvyššie ceny do 1,15 milióna eur. Tu vyhrali firmy Siemens a S&T (Philips). Je to podľa ministerstva cena nižšia o 613-tisíc až 1,2 milióna eur.

Štvrtú kategóriu vyhrali S&T a Audioscan a najvyššia cena je 1,6 milióna eur. Tieto ceny sú nižšie o 770-tisíc až 1,2 milióna eur. Už teraz chcú nakupovať Fakultné nemocnice v Prešove, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici a Nemocnica v Poprade.

V poslednej kategórii vyhrali Intes Poprad a Meditrade. Najvyššia cena je 1,7 milióna eur. Tu chcú nakupovať VÚSCH a SÚSCH.

Teraz sa budú nemocnice hlásiť, aký prístroj chcú. Zatiaľ prejavilo záujem 14 až 16 nemocníc, že chce nakupovať hneď. Keďže je zmluva na tri roky, neskôr sa budú môcť ďalšie nemocnice pridať.

Keď si nemocnica vyberie kategóriu, z ktorej chce prístroj, musí to ešte schváliť ministerstvo a aj Asociácia zdravotných poisťovní, aby povedali, či prístroj zazmluvnia.

Ďalšie veľké nákupy

Ministerstvo chce v centrálnych nákupoch pokračovať. V prvom štvrťroku budúceho roku plánuje nakúpiť centrálne viaceré tovary.

Bude súťažiť lineárne urýchľovače, ktoré sú potrebné pri onkologickej liečbe. Dnes sú v nemocniciach tieto prístroje veľmi zastarané. Zmluva, ktorú chce ministerstvo uzatvoriť, by mala byť na dva roky a celkový objem by mal byť 20 až 22 miliónov eur. Zmluva už nebude s dvomi víťazmi, ale len s jedným.

Ministerstvo v prvých troch mesiacoch budúceho roka urobí súťaž aj na röntgenové prístroje, ako sú röntgeny, angiografy, mamografy a magnetické rezonancie. Malo by ísť o súťaž na 40 až 45 miliónov eur na tri roky. Tu by opäť, ako pri CT prístrojoch, mala byť zmluva uzatvorená s dvomi víťazmi.

Posledná veľká centrálna súťaž ministerstva by mala byť na lôžka. Chcú nakupovať všetky typy postelí – základné, na prepravu či na JIS. Malo by ísť o trojročnú zmluvu a celkovo o 10 až 12 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie