Denník N

Úroky síce zostanú nízke, ale veľkú hypotéku len tak nedostanete (zmeny od januára)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Finančných poradcov sme sa pýtali, ako sa môžu zmeniť podmienky na hypotéky v roku 2017.

O hypotéky je stále veľký záujem, úroky zostávajú nízke, ale už neklesajú. Podmienky na ich získanie sa však čoraz viac sprísňujú.

Banky do toho tlačí Národná banka Slovenska (NBS), lebo sa obáva, že ak jedného dňa stúpnu úroky, narastie aj počet nesplácaných úverov.

Niekoľkých finančných poradcov, ktorí komunikujú s bankami, sme sa pýtali, aké zmeny v poskytovaní hypotekárnych úverov čakajú ľudí už v januári a čo sa zmení neskôr v priebehu budúceho roka.

Pozrite si, čo sa môže diať s hypotékami v roku 2017:

  • Úroky na hypotéky už neklesajú, dve banky ich mierne zvyšujú a dá sa predpokladať, že v budúcom roku tak urobia aj ďalšie. UniCredit Bank nedávno zvýšila úroky o 0,2 až 0,4 % pri ich fixácii na 5, 7 alebo 10 rokov. Nové úroky sa začínajú od 1,39 %, 1,69 %, resp. od 1,89 %. Slovenská sporiteľňa zvýši od januára úroky o 0,1 % pri viazanosti na 5 rokov. Nový úrok pre zvýhodnených klientov je od 1,59 %, pre ostatných od 2,29 %. (Neznamená to, že tieto banky majú najvyššie úroky na trhu.) Zvyšovanie úrokov, alebo aspoň zastavenie ich poklesu, sa čaká preto, lebo na trhu zdraželi peniaze, ktoré si banky požičiavajú a z ktorých dávajú úvery na bývanie. VÚB, ČSOB a Prima banka avizujú, že v úvode roka zatiaľ s aktuálnou kampaňou nekončia.
  • Podstatný nie je iba úrok, ale aj lehota, počas ktorej bude platiť. Najväčší záujem je dnes o 5-ročné a dlhšie fixácie, pravdepodobne to tak zostane aj v budúcom roku. Otázka je, či si vybrať 5-ročnú, alebo 10-ročnú fixáciu.Spravidla totiž platí, čím dlhšia fixácia, tým vyššia sadzba. „Ak veríte tomu, že v roku 2021 až 2022 budú úroky na hypotékach pri 5-ročných fixáciách do 3 %, pokojne si dnes vyberte 5-ročnú fixáciu. Ak tomu neveríte, mali by ste si vybrať fixáciu 10 rokov,“ hovorí finančný sprostredkovateľ Slavomír Molnár. Uvažovať sa dá aj inak. Najviac sa kupujú garsónky a jednoizbové byty. Ak niekto vie, že napríklad o 5 rokov bude chcieť väčší byt, nemá preňho význam si brať úrok viazaný na viac ako 5 rokov.
  • Veľké hypotéky sa ešte viac obmedzia. Už v tomto roku banky dávali menej 100-percentných hypoték, lebo sa držali pravidiel NBS. Pravidlá sa ešte sprísnia a obmedzia sa aj viac ako 80-percentné úvery – budú dostupné len pre štyroch z desiatich klientov (je v tom zahrnutá aj 100-percentná hypotéka).
  • Menšiu hypotéku, ktorá nepokryje celú kúpnu cenu, zvyknú banky doplniť spotrebným úverom, ktorý môže byť najviac na 8 rokov a je podstatne drahší než hypotéka. Keďže aj spotrebné úvery rýchlo rastú, NBS chystá aj pre ne tvrdšie pravidlá, zatiaľ ich nespresnila. Dá sa predpokladať, že menej ľudí si bude môcť zobrať k hypotéke aj spotrebný úver. „Odporúčam skôr stavebný úver, je lacnejší a môžete ho splácať aj 20 rokov,“ hovorí finančný sprostredkovateľ Peter Cmorej.
  • Banky budú žiadať od žiadateľov o hypotéku väčšiu finančnú rezervu ako doteraz. Tiež to od nich chce NBS. Suma, ktorá má zostať po úhrade splátky hypotéky a po odrátaní životného minima, čo je zhruba 200 eur, sa bude postupne zvyšovať (od marca má byť vyššia o 5 % čistého príjmu, v roku 2018 o 20 %).
  • Banky môžu sprísniť požiadavku na to, koľko mesiacov má byť žiadateľ zamestnaný. „Slovenská sporiteľňa má stále tri mesiace, aj VÚB, ale v prípade, že ide o prvú prácu alebo prácu v zahraničí, má podmienku aspoň 6 mesiacov zamestnania,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.
  • V roku 2017 Prima banka definitívne prevezme Sberbank, zníži sa tak počet bánk, ktoré dávajú hypotéky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie