Denník N

Megaprivatizácia Telekomu ide do parlamentu, ten avizuje víťazstvo Nemcov

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Znížime deficit, zafinancujeme jednu zdravotnú poisťovňu, kúpime podiely v Slovenských elektrárňach. Možností, kde minúť peniaze z predaja akcií v Slovak Telekome, vláda vymenováva veľa. Otázne je, kedy peniaze uvidíme a či to bude aj miliarda eur, ako sa čaká.

Keď takto pred rokom štát prerátaval dlh štátneho rozpočtu pre rok 2014, pracoval aj s verziou, že rozpočtu už môžu vypomôcť aj príjmy z predaja 49 percent akcií v Slovak Telekome.

Privatizačné plány sa medzičasom posunuli do parlamentu, kde nad nimi vo štvrtok sedeli poslanci parlamentného výboru pre hospodárstvo.

Očakávaný výnos z celej akcie, ktorý odhadla ešte vláda Ivety Radičovej aj na 1 miliardu eur, slová poslancov skôr spochybňujú. Cenu vraj vo veľkej  miere držia v rukách nemeckí majitelia kontrolného balíka akcií v Telekome: Deutsche Telekom.

Favoriti Nemci

,,Akcie môžu kúpiť iba Nemci,“ predpovedá poslanec Dušan Muňko. Vyhlásil, že tak ako Nemci neumožnili štátu dostať sa k dividendám, tak sa môžu zachovať aj k budúcemu majiteľovi akcií. Táto hrozba tak znižuje hodnotu štátnych akcií a odrádza iných potenciálnych kupcov než Nemcov samotných.

,,Máme vôbec nejaký limit alebo im to predáme aj za nulu?“ pýtal sa poslanec za KDH Alojz Přidal.

Deutsche Telekom má pritom na štátne akcie predkupné právo. Zadefinovali ho akcionárske zmluvy medzi štátom a Nemcami. Preto si k akciám nemusia investori z bežnej burzy ani ,,pričuchnúť“, hoci predaj na burze označuje vláda ako prioritu pri predaji operátora. Nemci sa totiž môžu ozvať s nejakou ponukou na kúpu akcií ešte pred tým, ako ich ponúkneme na burze.

,,Doteraz ani Fond národného majetku, ani Ministerstvo hospodárstva nedostali žiadnu oficiálnu ponuku od Deutsche Telekom na kúpu akcií,“ povedal šéf Fondu národného majetku Branislav Bačík, ktorý počas Muňkovho prejavu súhlasne prikyvoval. Časť štátnych akcií drží Fond a časť ministerstvo hospodárstva.

Dokedy majú čas?

Bačík si myslí, že najlepší čas na predávanie tohto typu akcií na burze je leto.

Upozornil, že aj keby sa ešte Nemci ozvali, bude to vláda, ktorá rozhodne, či sa jej ponuka Nemcov pozdáva, alebo ich radšej skúsi predávať na burze. Ak priamu ponuku Nemcov odmietneme, môžu si potom aj oni sami kupovať akcie aj na burze.

Pomocnou barličkou pri tomto rozhodnutí má byť pre vládu odhad poradcov, pod akú cenu by sme akcie nemali predávať. Zároveň platí, že ak sa cena na burze nevyvinie dobre, keď na nej akcie ponúkneme, môže sa celá akcia vrátiť o krok späť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie