Denník N

Štátna poisťovňa nedala šancu zlacniť lieky všetkým

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na trh prišli lacnejšie lieky. Štátna poisťovňa ich neuprednostňuje, rozhodovať necháva lekárov.

Ak niekto trpí reumatickou artritídou, Crohnovou chorobou či rakovinou prsníka, môže mu lekár predpísať aj jeden z trojice liekov Remicade, Remsima a Inflectra. Najčastejšie pacienti užívajú liek Remicade, ktorý najväčšia, Všeobecná zdravotná poisťovňa nakupuje najlacnejšie spomedzi troch liekov. Užíva ho viac ako 700 ľudí, ostatné dva má predpísané menej ako sto pacientov. Potiaľto by bolo  všetko v poriadku.

Problém je, že Všeobecná poisťovňa dala dodávateľovi lieku Remicade možnosť, aby znížila svoju cenu, kým iným nie. Bez zľavy stojí Remicade 550 eur, jeho dvaja konkurenti menej ako 400.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dohodla s dodávateľom Remicade na rámcovej zmluve na štyri roky. Vďaka nej platí poisťovňa za jedno balenie 345 eur. Za zľavu, ktorá spolu  so zmluvou platí do konca roka, poisťovňa sľúbila každý rok kupovať viac ako 13-  -tisíc liekov. Každý rok sa sľúbený objem zvyšoval, až tento rok má poisťovňa kúpiť takmer 15-tisíc balení tohto lieku.

Ostatné dva lieky, ktoré len nedávno prišli na náš trh, možnosť na zníženie ceny výmenou za vyššie objemy, ktoré by poisťovni dodali, nedostali.

Ministerstvo zdravotníctva štátnu poisťovňu obhajuje a hovorí, že obstarávanie na nákup drahšieho lieku Remicade spustila ešte v čase, keď neboli u nás lacnejšie lieky.

Ak by sa dohodla aj s dodávateľmi lacnejších liekov, mohlo by jej hroziť, že by nedodržala objemy, ktoré sľúbila dodávateľovi Remicade.

Rozhoduje lekár

Remicade však nie je najúspešnejší liek pri predpisovaní pre jeho cenu, ale pravdepodobne pre históriu, ktorú má u lekárov. Lebo tí rozhodujú, ktorý liek vyberú, a nemajú povinnosť uprednostniť lacnejší.  „Ak sú účinky liekov rovnaké a možno ich vymeniť aj v priebehu liečby, poisťovňa by sa mala snažiť znížiť svoje náklady tým, že bude nakupovať tie lacnejšie. Lekári totiž nemajú motiváciu znižovať náklady na zdravotnú starostlivosť,“ hovorí analytička slovenskej pobočky Transparency International Zuzana Dančíková.

Hrozí podľa nej, že drahý liek budú lekári ďalej predpisovať zo zotrvačnosti. Poisťovne tak na liečbu minú výrazne viac peňazí, ktoré budú chýbať iným pacientom.
„Ak je k dispozícii lacnejšia alternatíva a poisťovňa plošne prepláca drahší liek, mala by tento krok presvedčivo odborne vysvetliť. Argumentácia, že ho žiadajú lekári, nestačí,“ dodáva.

Sú zameniteľné

Všetky tri lieky sa dajú medzi sebou zamieňať, aj keď nejde o klasické generické lieky. Pri liekoch Remsima a Inflectra bol v štúdiách preukázaný rovnaký účinok ako pri Remicade, hovorí Szalayová. „Ide o zameniteľné lieky – potvrdila to European Medicines Agency aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv, kde ich registrovali.“ Preto podľa nej nie je dôvod platiť viac za Remicade.

„Indikácie všetkých troch liekov sú rovnaké. Tieto lieky sú terapeuticky zameniteľné,“ potvrdzuje Štátny ústav na kontrolu liečiv. Dodáva, že o zámene týchto liekov môže rozhodnúť len lekár.

„Takýto postup máme napríklad aj pri krvných faktoroch a rastových hormónoch, aj pri iných biologických liekoch. Požiadavky zo strany odborníkov na používanie biologicky podobného lieku sú minimálne,“ tvrdí najväčšia poisťovňa

Riadi sa stanoviskom hlavného odborníka na gastroenterológiu, ktoré hovorí, že zameniteľnosť biologických a biologicky podobných liekov je možná len po dôkladnom odbornom a objektívnom posúdení u každého pacienta individuálne a nemožno o nej rozhodnúť ako o všeobecnom pravidle aplikovateľnom na všetky prípady pacientov.

Komplikované lieky

Prečo sa k týmto liekom stavia poisťovňa inak ako ku generickým liekom, ktoré sa dajú bežne zamieňať? Vysvetľuje, že ide o zložitejšiu biologickú liečbu. To znamená, že tieto lieky sú vyrábané alebo získavané z biologických zdrojov. Ich štruktúra tak nemusí byť rovnaká. Medzi takéto biologické lieky patria napríklad aj hormóny ako inzulín, alebo koagulačné faktory využívanú na liečbu hemofílie, alebo aj krv a krvné deriváty.

Keď sa vyrábajú ich „kópie“, tak nejde o generiká, aké poznáme pri klasických liekoch, ale ide o biologicky podobné lieky – takzvané biosimilars. Štruktúra liekov sa nedá úplne skopírovať, keďže je rôznorodá už pri originálnom lieku, hovorí odborníčka na lieky HPI Angelika Szalayová.

„Spravidla ide o zložité molekuly ako napríklad veľké bielkoviny – príkladom sú protilátky, ktorých chemická štruktúra nemusí byť rovnaká,“ vysvetľuje.

Biologicky podobné lieky sú na trhu novinkou. Celkovo je bologická liečba pomerne nová a len v posledných rokoch začínajú na trh prichádzať prvé lieky, ktoré sú ,,biosimilars“ s originálmi.

Posudzovanie toho, či sú lieky takto podobné, a aj celkovo výroba kópií takýchto liekov, je zložitejšie. „O to dôležitejšie je pri nich preukázanie rovnakého účinku a bezpečnosti u pacientov,“ hovorí Szalayová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie