Denník N

Vládna agentúra ide za 20 miliónov meniť bez súťaže Slovensko.sk

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Súťaž nerobí agentúra NASES s odôvodnením, že projekt webu ústredného portálu verejnej správy najlepšie poznajú pôvodní dodávatelia.

Štát chce za ďalšie milióny eur meniť portál Slovensko.sk. Ten je známy najmä tým, že sa cezeň dostanete do svojej elektronickej schránky, cez ktorú môžete komunikovať so štátom.

Slovensko.sk spravuje vládna agentúra NASES, ktorá je pod úradom vlády. Pár dní pred Vianocami vo vestníku zverejnila, že chce do rozvoja portálu investovať 16,258 milióna bez DPH (19,5 milióna s DPH).

Nejde o eurofondovú zákazku, agentúra ju chce platiť z rozpočtu.

NASES nerobí na túto zákazku súťaž, priamo ju dostanú doterajší dodávatelia projektu – firmy GlobalTel a Swan Mobile (obe sú z holdingu Danubiatel).

Slovensko.sk je ústredný portál verejnej správy, agentúra ho definuje ako „komplexný a jedinečný informačný systém integrujúci všetky informačné systémy verejnej správy“.  Podnikateľa alebo občana má nasmerovať, aby vedel využiť konkrétnu elektronickú službu verejných inštitúcií.

Doteraz stál portál 47,5 milióna eur. Šlo o eurofondové projekty – elektronické služby spoločných modulov ÚPVS a ÚPVS 2. Ich korekcie mohli prevýšiť 9 miliónov eur.

Čo chcú meniť…

Kto si aspoň raz pozrel detailnejšie stránku Slovensko.sk, nazrel do svojej e-schránky a skúšal hľadať formuláre, zrejme nepochybuje o tom, že je na nej čo zlepšovať. Vládna agentúra však hovorí, že zákazka sa netýka úprav na samotnom webovom portáli.

„Jej predmetom je  rozvoj modulov ústredného portálu verejnej správy a súvisiacich informačných systémov vyvolaný legislatívnymi zmenami,“ opakuje to, čo už uviedla vo vestníku.

Dodáva, že sa má rozšíriť funkcionalita elektronickej podateľne, urobiť „potrebné zmeny v príslušných moduloch“ či zmeniť evidencia platieb za súdne a správne poplatky. Má sa doplniť elektronický register výberových konaní v štátnej správe, register úspešných absolventov či register nadbytočných štátnych zamestnancov.

Prečo je však odhadovaná cena zákazky 16,258 milióna eur bez DPH, jasné nie je. „Kalkulácia zákazky, ktorá zahŕňa podrobný rozpočet prác, je predmetom rokovaní s dodávateľom a po ich ukončení bude transparentne zverejnená,“ uviedla agentúra NASES.

…a prečo bez súťaže

V oficiálnom oznámení vládna agentúra uvádza, že odôvodňuje chýbajúcu súťaž „technickými dôvodmi“. Pripomína, že práce, tovary alebo služby môže poskytnúť len určitý hospodársky subjekt.

Keď sme sa jej na to opýtali, priame zadanie vysvetlila tým, že keby zákazku získala iná firma, štát by prišiel o trojročnú záruku na systém, ktorú je podľa zmluvy povinný poskytovať súčasný dodávateľ. „Strata záruky by znamenala extrémne riziko pre bezproblémovú prevádzku systému,“ povedala hovorkyňa NASES-u Martina Slušná.

Ďalší dôvod má súvisieť s termínmi, o ktorých hovoria zákony, napríklad o štátnej službe. „Pripravovaný zákon hovorí o zriadení elektronického registra výberových konaní v štátnej službe do 1. júna 2017, teda o necelých päť mesiacov,“ vysvetľuje Slušná. Keby bolo verejné obstarávanie, termín by sa nestihol.

Šéfom NASES-u je Norbert Molnár, ktorý v minulosti pracoval niekoľko rokov vo Swane. „Dôvodom zvoleného spôsobu obstarávania je riziko spojené so stabilitou systému v prípade straty záruky, ako aj časové lehoty určené legislatívou,“ odkázal cez hovorkyňu.

Keďže agentúra nechce zákazku platiť z eurofondov, nemá podľa dnešných pravidiel povinnosť predložiť reformný zámer Pellegriniho úrad, ktorý zastrešuje informatizáciu. Ten uviedol, že vládna agentúra ho o potrebe úprav ústredného portálu informovala a že dôvodom úprav sú legislatívne zmeny. „Spôsob obstarávania sa odvíja od zmluvných vzťahov prevádzkovateľa ÚPVS,“ dodal úrad.

Verejná debata o zákazke

O zákazke sa debatuje aj na platforme Slovensko.digital, ktorá na ňu upozornila. Zvlášť sa tam rozoberá argument NASES-u, ktorým vysvetľuje, prečo nerobí verejné obstarávanie a zákazku zadáva priamo.

Agentúra NASES v oznámení vo vestníku uviedla, že „dodávateľ disponuje znalosťou súvisiacich domén a detailnej architektúry, fungovania a špecifík systémov, ako aj komplexného a jedinečného informačného systému ÚPVS, ktorú vzhľadom na rozsah a povahu projektu nie je možné získať rádovo v mesiacoch alebo absorbovať externými odborníkmi v požadovanom čase a dostupnými na trhu.“

Keď sme sa agentúry NASES spýtali, či v prípade, že sa opäť zmení legislatíva alebo nastanú iné dôvody, dostanú zákazku týkajúcu sa ústredného portálu opäť tie isté firmy, uviedla len, že na hypotetické otázky nevie odpovedať.

Zákaziek, ktoré automaticky dostanú pôvodní dodávatelia, lebo majú zdrojové kódy a projekt detailne poznajú, je však stále dosť. „Problém s autorskými právami a vendor lock-in je vo verejnej správe veľmi rozšírený,“ hovorí Ľubor Illek zo Slovensko.digital.

Pripomína situáciu na finančnej správe pri snahe prejsť na iný softvér v roku 2011.

„Ale argument, že ak raz na nejakú vec nemám k dispozícii zdrojové kódy, naveky som priviazaný k pôvodnému dodávateľovi, je, samozrejme, nezmysel. Presne to je jeden z dôvodov, prečo sa softvér vyvíja po moduloch, ktoré sú navzájom nezávislé,“ hovorí.

Dodáva, že minimálne jeden dielik skladačky je jasný – pri nových systémoch by mal byť objednávateľ podľa aktuálneho autorského zákona automaticky vykonávateľom majetkových práv. „Napríklad by mal mať aj tie ‚zdrojáky‘ a môcť si s nimi robiť, čo potrebuje,“ povedal Illek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie