Denník N

Kažimír hovorí, že je naposledy ministrom. Končí v politike? Zrejme nie

Peter Kažimír. Foto – TASR
Peter Kažimír. Foto – TASR

Minister financií povedal, že je to jeho posledné volebné obdobie v tejto pozícii. Ide zrejme o unáhlený výrok a s politikou neplánuje skončiť.

Podpredseda Smeru Peter Kažimír, ktorého Robert Fico opakovane označil za jedného z tých, ktorí sú budúcnosťou strany, povedal, že je to posledné obdobie, keď je ministrom financií. „Ja som určite naposledy ministrom financií, je to moje posledné volebné obdobie z pohľadu toho, že by som fungoval v tejto pozícii,“ povedal cez víkend v TA3.

Kažimír je ministrom financií druhé volebné obdobie a v rokoch 2006 až 2010 bol na tomto ministerstve štátnym tajomníkom.

„Minister financií Peter Kažimír pristupuje k výkonu svojej verejnej funkcie s pokorou. O tom, čo bude nasledovať po najbližších parlamentných voľbách, s úsmevom dodal, ‚že sa toho treba najskôr dožiť‘,“ vysvetľovala v pondelok jeho výrok hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová. Pridala, že Kažimíra za ministra vymenovali na obdobie rokov 2016 až 2020.

„Na decembrovom sneme strany Smer potvrdili účastníci snemu v tajnom hlasovaní jeho pozíciu podpredsedu strany, a preto nemá dôvod svoje pôsobenie v strane alebo vo vláde meniť.“

Mohol by dostať iné miesto

Kažimír podľa informácií Denníka N ani v roku 2020, keď by mali byť parlamentné voľby, neplánuje odísť z verejného života. Či si chce nájsť inú agendu ako financie, alebo by ho mohla strana presunúť na inú pozíciu, nie je jasné.

V kuloároch sa už niekoľko mesiacov hovorí o možnosti, že by kandidoval na guvernéra Národnej banky Slovenska. Na tejto pozícii je už druhé obdobie Jozef Makúch a ten by však mal banku viesť až do januára 2021, čo je ešte rok po nasledujúcich voľbách.

Web euractiv.sk zasa pred niekoľkými dňami napísal, že Kažimír patrí medzi kandidátov na šéfa Euroskupiny, čo je zoskupenie ministrov financií krajín eurozóny. Teraz Euroskupinu vedie Holanďan Jeroen Dijsselbloem. „Špekulácie nemám rád a nezaoberám sa nimi. Zároveň je lichotivé patriť medzi ministrov, o ktorých sa uvažuje na túto funkciu,“ reagoval Kažimír na tieto informácie.

Špekulovalo sa aj o iných možnostiach, ako by sa mohol Kažimír uplatniť v inštitúciách Európskej únie, keďže má dobré a dlhoročné vzťahy s veľkou väčšinou ministrov financií krajín Únie.

Voliči mu hlasy dávajú

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik nepredpokladá, že by chcel Kažimír v politike skončiť. „Takže buď to znamená zmenu v štruktúrach Smeru, alebo možný odchod do európskych štruktúr,“ myslí si analytik.

Kažimír v posledných parlamentných voľbách kandidoval zo štvrtého miesta a dostal takmer 153-tisíc prednostných hlasov. Prekrúžkoval ho len Miroslav Lajčák, ktorý sa tak dostal zo siedmeho na štvrté miesto.

Podpredseda Smeru a minister financií sa podľa informácií Denníka N aj vo vnútri strany príliš nevyjadruje k politickým veciam a snaží sa sledovať hlavne svoju odbornú agendu. Nepatrí k spojencom ministra vnútra Roberta Kaliňáka, priazeň Roberta Fica si však dlhodobo uchováva.

Vo vzťahu ku Kaliňákovi a kauze Bašternák pred niekoľkými dňami prekvapil pomerne otvorenými vyjadreniami na adresu podnikateľa, v ktorého byte žije premiér s rodinou. „To, čomu vy hovoríte prípad Bašternák, je veľmi škaredý príklad toho, ako sa dalo kradnúť na daniach v minulosti, keď neboli prijaté naše opatrenia,“ povedal v rozhovore pre Trend.

Pre Denník N dodal, že hoci jeho známym je právnik Ivan Piterka, ktorý s Bašternákom postavil komplex Bonaparte, on sám s podozrivým podnikateľom nemá „vôbec nič spoločné“.

„Musí sa doriešiť, zistiť, čo sa stalo, či došlo k daňovému podvodu a či išlo o úmyselný trestný čin. Som človek, ktorý bojuje proti daňovým únikom, a toto je vec, ktorú treba dôkladne vyšetriť,“ povedal Kažimír o kauze Bašternák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie