Denník N

Pellegrini pýta vysvetlenie, prečo idú meniť Slovensko.sk za 20 miliónov

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Vládna agentúra NASES nerobí na zákazku súťaž, chce ju priamo zadať pôvodným dodávateľom portálu Slovensko.sk.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer), ktorý zodpovedá za informatizáciu, požiadal vládnu agentúru NASES, aby mu vysvetlila detaily zamýšľanej veľkej zákazky na rozvoj Slovensko.sk.

Agentúra NASES, ktorá spadá pod úrad vlády, pár dní pred Vianocami vo vestníku zverejnila, že chce do rozvoja portálu investovať 16,258 milióna bez DPH (19,5 milióna s DPH).

„Pre podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho bola informácia o takomto postupe a objeme novou informáciou, a preto sa oficiálne obrátil na vedenie agentúry NASES, aby mu uvedený postup a rozsah prostriedkov vysvetlili,“ uviedla Janka Burdová, šéfka komunikačného odboru na Pellegriniho úrade.

Pellegrini od svojho nástupu do funkcie presadzuje, aby IT projekty mali povinne štúdie uskutočniteľnosti, aby sa zabránilo viazaniu nových zákaziek na pôvodného IT dodávateľa a aby sa vždy posúdilo, či nie je lepšie urobiť viac menších ako jednu veľkú IT zákazku. Zákazka pre Slovensko.sk porušuje všetky tieto pravidlá.

NASES nerobí na zákazku súťaž, priamo ju dostanú doterajší dodávatelia projektu – firmy GlobalTel a Swan Mobile (obe sú z holdingu Danubiatel). Vo vestníku uviedol, že súťaž nerobí z „technických dôvodov“. Nepýta si na to eurofondy, preto nemusel predložiť ani reformný zámer, ktorý posudzuje komisia na ministerstve vnútra.

Vládna agentúra hovorí, že zákazka sa netýka úprav na samotnom webovom portáli. „Jej predmetom je  rozvoj modulov ústredného portálu verejnej správy a súvisiacich informačných systémov vyvolaný legislatívnymi zmenami.“

NASES zatiaľ zmluvu nepodpísal, zopakoval, že s prevádzkovateľom systému rokuje o podmienkach.

O viac informácií o zákazke požiadal agentúru aj tím analytikov Hodnoty za peniaze na ministerstve financií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie