Denník N

Pred 20 rokmi to bola obrovská kauza, teraz Siemens v Bratislave ďalej svieti bez súťaže

Biela noc 2016. foto N – Tomáš Benedikovič
Biela noc 2016. foto N – Tomáš Benedikovič

Primátor Bratislavy Nesrovnal ponúkol Siemensu pokračovanie v správe verejného osvetlenia bez súťaže, za dva roky nestihol nachystať riadny tender. V 90. rokoch viedli podozrivé stopy ku KDH.

Bratislava po dvadsiatich rokoch mohla zhasnúť po svojej prvej veľkej kauze v moderných dejinách Slovenska. Pochybná zmluva, cez ktorú nemecký Siemens od polovice 90. rokov minulého storočia spravoval mestské lampy, vlani vypršala.

Primátor Ivo Nesrovnal napriek tomu zmluvu predĺžil za 2 milióny eur na ďalší rok bez súťaže. Na svojom blogu na to upozornil poslanec parlamentu Juraj Droba. Presný termín, kedy sa stará zmluva skončí, bol verejne známy. Nesrovnal je vo vedení mesta už viac ako dva roky. Magistrát aj tak nestihol pripraviť nový tender.

KDH v Bratislave ako Mečiar

Vráťme sa teraz späť v čase. Premiérom bude ešte dva roky Vladimír Mečiar a jediným politicky významným miestom v štáte, kde je silná opozícia, je bratislavský magistrát. Na čele mesta je človek KDH.

Siemens sa k mestskej zákazke za vtedajších 1,8 miliardy korún dostal v roku 1996 pod vedením primátora Petra Kresánka a väčšinovej koalície poslancov zastupiteľstva z Demokratickej únie, KDH a Demokratickej strany. O víťazovi zákazky na osvetlenie hlavného mesta rozhodla komisia ľudí z magistrátu a poslancov. Férovosť súťaže spochybnili médiá až tri roky potom.

„V druhej polovici deväťdesiatych rokov sme mali na celom Slovensku mečiarizmus so všetkým, čo k tomu patrilo. Jedno z mála miest, ktoré vtedy Mečiarovi nepatrili, bola Bratislava. Na konci deväťdesiatych rokov sme zistili, že to, čo robilo HZDS na celom Slovensku, robilo KDH v hlavnom meste,“ vraví dnes Marián Leško z Nadácie zastavme korupciu, ktorý aj o tomto prípade písal.

Siemens podľa vtedajších správ denníka SME a televízie Markíza „vraj financoval“ KDH cez firmu TV COM, ktorá dodnes patrí Petrovi Gaburovi z KDH. Gabura cez svoju firmu vyplácal okresných a krajských tajomníkov strany. „Nie je na tom nič nelegálne ani nemorálne a umožnilo to KDH prežiť,“ vysvetľoval Gabura, ktorý bol aj poslancom parlamentu, v minulosti.

Milióny cez firmu funkcionárom strany

TV Markíza však tvrdila, že z kópií zmlúv za 30 miliónov korún medzi Siemensom a TV COM vyplývalo, že ich uzavreli ešte pred ukončením súťaže na verejné osvetlenie a teda skôr, ako mohol Siemens oficiálne vedieť, že vyhrá.

Gabura podľa komentátora Leška zamestnával funkcionárov KDH ako vedúcich reklamných skupín a pracovníkov reklamy. Vraví, že jeho firma pre Siemens vypracovala analýzu na projekt verejného osvetlenia mesta. O niekoľko mesiacov zastupiteľstvo s významným zastúpení KDH pridelilo zákazku Siemensu.

„Verejne známe sa to stalo v roku 1999. Dodnes mi nie je známe, že by sa za to niekto nejakým spôsobom musel zodpovedať. Klasická slovenská tradícia,“ hovorí Leško.

Siemens sa v čase prevalenia kauzy pre agentúru Sita bránil, že spolupráca s TV COM sa netýkala iba projektu osvetlenia hlavného mesta, ale aj trhových analýz a poradenstva pre viaceré divízie spoločnosti.

Polícia pochybenia nezistila

Vedúci divízie Siemensu Public lighting Richard Procík dnes hovorí, že prípad niekoľkokrát vyšetrovala napríklad aj finančná polícia, no nezistila žiadne právne pochybenia pri tendri ani zmluvách.

V tom čase bolo podľa Procíka ťažké posúdiť prepojenia firiem a teraz by sa tomu vedeli lepšie brániť. S firmou TV COM podľa neho zrejme Siemens spolupracoval preto, lebo lokálne zastúpenie ich firmy na Slovensku bolo vtedy slabé a táto slovenská spoločnosť vedela komunikovať v cudzom jazyku, teda po slovensky.

Gabura je stále členom KDH, Siemens tvrdí, že s jeho firmou už roky obchody nerobí.

„Nie všetko, čo sa stalo v Bratislave, si môžeme dať zarámovať,“ hovorí zasa nový predseda KDH Alojz Hlina. Kauzu v minulosti vnímal ako bežný občan. „Ak sú tam nejaké zlé veci, vieme sa k tomu vrátiť a vyvodiť politickú zodpovednosť. Nemám z toho dobrý pocit. Keby sa to malo nejako šetriť, tak aj my sa podľa toho nejako zariadime,“ hovorí Hlina.

Mesto sa chystá na novú súťaž

Teraz, dvadsať rokov po uzavretí pôvodnej zmluvy, ktorá už mala vypršať, zostáva Siemens stále v hre.

Bratislavský magistrát, na ktorom sa za ten čas vystriedali piati primátori, obhajuje ďalšiu spoluprácu zachovaním kontinuity. Zároveň tvrdí, že sa musí dôkladne pripraviť na súťaž.

Vedenie mesta čakalo aj na audit osvetlenia od spoločnosti Deloitte za viac ako 100-tisíc eur. Jeho výsledky chcú použiť ako podklad k tendru – nateraz sú neverejné.

Starosta Vajnôr a mestský poslanec Ján Mrva si bol audit pozrieť. Tvrdí, že je to skôr analýza, koľko je v Bratislave rozvádzačov, stĺpov a druhov osvetlenia, spolu s odporúčaním, čo ďalej. „Nie je tam podľa mňa nič nové. Toto museli vedieť už v roku 2012, keď mal magistrát od Siemensu informáciu o stave verejného osvetlenia.“

Poslanci podali podnet na ÚVO

Mrva a poslankyňa Lucia Štasselová tento týždeň v stredu podali pre novú zmluvu mesta so Siemensom podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. „Namietame, že nebol ani nedostatok času, ani riziko ohrozenia života, ani kombinácia týchto dvoch elementov. Primátor mal za tie dva roky dosť času pripraviť regulárne obstarávanie. Už dávno malo byť.“

Magistrát až teraz začne preberať lampy do svojej správy, podľa Procíka zo Siemensu to môže trvať najmenej niekoľko mesiacov. Ak by si nová firma chcela prejsť každý stĺp zvlášť, odovzdanie by sa mohlo natiahnuť aj na rok.

„Pokračovanie zmluvy vzniklo tak, že v decembri nás mesto oslovilo na rokovanie. O zámere informovali aj Úrad pre verejné obstarávanie, hocikto mohol namietať, že túto službu v takomto čase a v tej kvalite vie tiež prevziať,“ vraví Procík. Jednotková cena zostala z minulého roka, zvýšil sa iba počet lámp. Procík vysvetľuje, že minulý rok riešili viacero krízových scenárov, čo robiť po vypršaní zmluvy. Jedna z možností bola nechať osvetlenie tak, ďalšia svietiť aj bez zmluvy.

„Zodpovedný politik sa nemá rozhodovať unáhlene a v ťažkých a komplikovaných situáciách musí riešiť situáciu radšej poriadne ako rýchlo. Preto je potrebné proces verejného obstarávania dôkladne pripraviť, pretože už dnes existuje predpoklad, že nová zmluva bude podpísaná opäť na dlhšie časové obdobie. Poučení z minulosti a z chýb, čo sa stali pred podpisom zmluvy, ktorá uplynula na konci roka 2016, preto chceme podklady na verejné obstarávanie pripraviť naozaj dôsledne,“ vraví hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová.

Ak by mesto nestihlo pripraviť tender ani v tomto roku, môže požiadať Siemens o správu svetla aj budúci rok. Siemens chce skúsiť šťastie aj v riadnej súťaži.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie