Denník N

Štát dal reťazcom 10 miliónových pokút, dostal od nich len milión eur

Ilustračné foto – N
Ilustračné foto – N

Vysokú pokutu uhradil zatiaľ len Kaufland, Billa tvrdí, že jej dal súd za pravdu, keď označil miliónovú pokutu za neprimerane vysokú.

Dva roky po zverejnení prvej miliónovej pokuty za predaj potravín reťazcu Tesco štát potvrdil v poradí desiatu pokutu v takejto výške. Dostala ju Billa za nedostatky, ktoré zistila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) v jej supermarkete v Komárne.

Pre Billu je to v poradí už tretia miliónová pokuta. Predošlé dostala za prehrešky proti zákonu o potravinách v predajniach v Trenčíne a v Rožňave. Kaufland má dve.

Viac miliónových pokút ako tieto dva reťazce má Tesco, ktoré už dostalo päť pokút v miliónovej výške. Pôvodne mu regionálna veterinárna správa vymerala aj šiestu, no tú po odvolaní reťazca ŠVPS zrušila.

Zistenia z roku 2015

Miliónový finančný postih pre supermarket v Komárne je podľa informácií, ktoré zverejnila ŠVPS, ešte za kontrolu z novembra 2015.

Počas vtedajšej návštevy v predajni inšpektori zaznamenali na pultoch 12 druhov potravín po minimálnej trvanlivosti v celkovej hodnote takmer 130 eur. Okrem toho našla 8 druhov ovocia a zeleniny v celkovej hodnote niečo vyše 32 eur, ktoré boli nevhodné na konzumáciu.

Inšpektori vytkli Bille v tejto predajni aj to, že nedodržala podmienky skladovania určených výrobcom potraviny a nezabezpečila účinné čistenie regálov. Tiež podľa nej neoddelila potraviny, ktorým sa končil dátum spotreby, od tých, ktoré mali dlhšiu trvanlivosť.

Billa sa síce proti pôvodnému verdiktu odvolala a namietala proti miliónovej pokute, inšpekcia však jej námietky neuznala. Pre Denník N reťazec potvrdil, že pokutu zatiaľ nezaplatí. 

„Podáme žalobu o preskúmanie rozhodnutia ŠVPS súdom spolu so žiadosťou o odklad vykonateľnosti rozhodnutia ŠVPS tak, ako sme už uviedli i pri predchádzajúcich miliónových pokutách,“ uviedol reťazec.

Zaplatili iba jednu

Aj keď štát vymeral trom reťazcom už 11 a potvrdil 10 miliónových pokút, reálne od nich zatiaľ vymohol len jednu. Pavlína Kojnok z kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS Denníku N potvrdila, že zatiaľ bola štátu uhradená jedna miliónová pokuta, a to za zistenia v Kauflande v Martine.

Kaufland túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil. Tvrdí, že sa vzhľadom na prebiehajúce konania k tejto záležitosti nebude vyjadrovať.

Kaufland a Tesco, podobne ako Billa, avizovali po potvrdení vysokých sankcií, proti ktorým sa už nedalo odvolať, že ich spochybnia na súde. Dosiahli aj odklad ich zaplatenia.

Billa tvrdí, že žiadnu z miliónových pokút nezaplatila, pretože na ich úhradu neexistuje momentálne žiadny právny dôvod. Pripomenula, že už dlhšie poukazuje na neprimeranosť miliónových pokút.

„V prípade miliónovej pokuty za porušenie právnych predpisov v Rožňave nám súd dal za pravdu. Súdny spor na krajskom súde sme vyhrali a rozhodnutie je už právoplatné,“ tvrdí Billa.

Krajský súd podľa obchodnej siete v rozhodnutí poukázal na to, že ustanovenie § 28 ods. 8 zákona o potravinách môže byť v rozpore s právom EÚ a že ustanovenie spodnej hranice pokuty, 1 milión eur, nespĺňa požiadavku primeranosti, a to ani s prihliadnutím na to, že ide o sankciu ustanovenú pre viackrát opakované porušenie zákona o potravinách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie