Denník N

Danko berie Ficovi tému energií, chce ľudí chrániť pred vysokými faktúrami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Európskej únii je to síce zakázané, ale na Slovensku môže dôjsť k súboju o to, ktorá politická strana bude mať vplyv na ceny energií.

Premiér Robert Fico (Smer) často sľubuje nízke faktúry za energie, vyhráža sa vybraným energetickým gigantom, alebo občanom pošle domov plynové vratky. Preto neprekvapilo, keď zasiahol aj po tom, ako sa vystupňovala panika z nových vysokých preddavkových platieb, ktoré dorazili k odberateľom plynu a elektriny na strednom Slovensku.

Dohovoril šéfovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefovi Holjenčíkovi (nominant Smeru), ktorý o cenách rozhoduje, aby vzal späť sporné rozhodnutia o cenách za distribúciu oboch energií, ktoré by predražili prevádzku najmä firmám a obciam.

Ešte ďalej než premiér v stredu zašiel šéf SNS a parlamentu Andrej Danko. Hovoril, aký má podiel na premiérovom zásahu. „Nikdy som nebol človek, ktorý by sa hlásil k veciam, ktoré neovplyvnil. (…) Samozrejme, som ja, ako predseda koaličnej strany, rokoval s ministrom hospodárstva, ministrom financií, a vítam kroky, ktoré budú nasledovať (…), ktoré umožnia naozaj zreálnenie cien energií.“

Video: Ceny plynu ani elektriny sa zvyšovať nebudú, Fico zatlačil na ÚRSO
(autor: Martina Koník)

Čo sa stalo

  • Veľký počet odberateľov elektriny a plynu dostal listy, v ktorých sa píše o vyšších zálohových platbách za energie.
  • Starostovia sa na to sťažovali v Martine premiérovi Fico.
  • Ide o fixné poplatky. Pri elektrine to znamená problém pre tých, ktorí veľa elektriny nespotrebujú, zato istič majú veľký. Pri veľkom ističi sa veľa platí za rezervovanie väčšej kapacity pre elektrinu vo vedeniach. Pri plyne ide o náklady na jeho distribúciu, napríklad investície do meradiel. 
  • Náklady na spotrebované energie mali podľa regulačného úradu klesnúť a vykompenzovať nárast fixnej zložky. Modelové príklady ukazujú, že to tak často nie je.
  • Z  prepočtov Združenia dodávateľov energií vyplýva, že napríklad v bežnej tarife bytovkových domácností D2 na západnom Slovensku v priemere zlacnie elektrina o 3,58 %, zároveň platí, že pre väčšinu ľudí konečná cena vzrastie. V tomto konkrétnom prípade by malo ísť o 65 % odberateľov elektriny spadajúcej do tejto kategórie. Príkladov, pri ktorých elektrina zdražela na tento rok, je viac na západe aj východe Slovenska.
  • Premiér si zavolal šéfa regulačného úradu a oznámil, že rozhodnutia o plyne pre celé Slovensko a o elektrine pre stredné Slovensko sľúbil Holjenčík opraviť. Na strednom Slovensku je problém s novými tarifami najväčší, ale je aj v ďalších oblastiach Slovenska. 

Tam neskončil, pustil sa do šéfa regulačného úradu Holjenčíka. „Treba sa nám zamyslieť nad mocou, ktorou disponuje predseda tohto úradu, ktorý môže vydať rozhodnutie, ktoré sa týka nás všetkých,“ povedal Danko.

Holječníka vraj nebude šéf SNS upodozrievať z nekalého konania. Aj keď zo zvýšených taríf by podľa jeho slov profitoval distribútor elektriny na strednom Slovensku a celoslovenský distribútor plynu – obe firmy vlastní EPH.

Holjenčík má na osobnom stretnutí vysvetliť Dankovi, ako to, že práve iba tieto dve firmy mali „to šťastie“.

Šéf národniarov verejnosti odkázal aj to, že poslanci SNS prídu s legislatívnymi návrhmi, ktoré pocíti regulačný úrad. Napríklad ak o niečom rozhodne, bude musieť do procesu zaangažovať aspoň formálne aj vládu.

Danko tým narušil Ficov monopol na debatu o energiách.

Čo bude s Holjenčíkom

Na mieste je otázka, či premiér hodlá iniciovať odvolanie svojho nominanta na regulačnom úrade, ktorý o cenách rozhoduje, alebo či po tom poškuľuje SNS.

Z tlačového odboru vládneho úradu odpísali v tom slova zmysle, že je to predčasná otázka. „Pre predsedu vlády je rozhodujúce, či predseda regulačného úradu naplní svoje sľuby, ktoré dal na rokovaní vlády.“

V SNS sme sa pýtali, či majú na post šéfa regulačného úradu nominanta a prípadnú dohodu s koaličnými partnermi o tom. „Pán predseda SNS a parlamentu Danko sa stretne s pánom Holjenčíkom, ku ktorému má otázky. Následne nato zaujme stanovisko.“

Z prostredia strany SNS sme sa neoficiálne dozvedeli, že strana by chcela oslabiť prepojenia medzi regulačným úradom a stranou Smer.

Reakciu z vládnej strany Most-Híd sme zatiaľ nezískali.

SaS chce, aby šéfa úradu odvolal prezident

V zákone sa píše, že šéfa úradu menuje a odvoláva prezident na návrh vlády.

Opozičná SaS číta zákon aj tak, že prezident ho môže odvolať aj sám, keď nekoná nezávisle, ale napríklad pod vplyvom politikov. Pripomeňme, že Fico si Holjenčíka zavolal na vládu a ten stiahol svoje cenové rozhodnutia. Danko dokonca jeho počínanie spája nepriamo s úmyslom pomôcť súkromnej firme.

SaS preto prezidentovi pošle na budúci týždeň návrh, aby Holjenčíka odvolal. „Fico strčil Holjenčíkovi hlavu do slučky, a Danko ešte doňho strelil,“ zhodnotil poslanec SaS Karol Galek. Nemyslí si, že by sa v Smere Holjenčíka ľahko vzdali, aj preto, že na úrade je špecifická práca.

U prezidenta však zákony čítajú tak, že aj keby sa preukázalo, že nie je nezávislý, musel by mať prezident podnet od vlády, aby ho mohol odvolať.

Na odvolanie Holjenčíka vyzýva KDH aj opozičný poslanec Národnej rady Zsolt Simon. Pri zregulovaní distribučných poplatkov pochybil.

„Vyzývam premiéra Roberta Fica, aby odvolal svojho nominanta Jozefa Holjenčíka z postu predsedu ÚRSO,“ cituje agentúra TASR Simona.

„Prišlo k zjavnému pochybeniu, ktoré malo dopad na neprijateľné zvýšenie platieb za energie. Za toto neprofesionálne a neetické zlyhanie nesie zodpovednosť Jozef Holjenčík, preto ho vyzývame, aby odstúpil z tejto funkcie,“ uviedol v stanovisku podpredseda KDH Pavol Zajac.

Cíti sa Holjenčík nezávislý od politických tlakov?  „Premiér vyslovil želanie, či je možné s týmto stavom niečo robiť. My sme našli riešenie, ale nie je to tým, že pán premiér nám niečo nadiktoval,“ povedal.

Denník N sa ho pýtal aj to, či neplánuje využiť zákonnú možnosť oznámiť prezidentovi, že sa vzdáva funkcie. Holjenčík aj to odmietol. 

Regulátor má podľa európskych pravidiel nezávisle počítať, koľko by mali energie stáť podľa reálnych nákladov, k tomu prirátať zmysluplnú maržu energofirmám a brať ohľad na záujmy platiteľov faktúr. Ten, kto nie je spokojný s jeho rozhodnutiami o cenách, môže sa odvolať na regulačnú radu.

Aj tej u nás však šéfuje Holjenčík.

Nezávislosť úradu vyšetruje Brusel

Vplyv tunajších politikov na rozhodnutia o cenách energií vyšetruje Brusel.

„V roku 2015 spustil prešetrovanie, či sme do legislatívy správne prevzali ustanovenia predmetných smerníc. Výhrady sa týkali aj toho, ako je zaistené, aby orgány vlády nezasahovali do úloh ÚRSO, ako je zabezpečená odôvodnenosť a opodstatnenosť rozhodnutí úradu a aj nezávislý mechanizmus odvolania voči rozhodnutiam ÚRSO, keďže jeho predseda rozhodnutia vydáva a zároveň je tá istá osoba predsedom regulačnej rady, ktorá o odvolaniach rozhoduje,“ upozorňuje šéfredaktorka portálu energia.sk Lenka Ferenčáková.

Dobrým príkladom, ako oddeliť politikov od cien energií, sa môžeme inšpirovať v Rakúsku či v Írsku, kde regulácii nešéfuje iba jeden človek. „Dvoch výkonných riaditeľov má napríklad rakúsky regulačný úrad E-Control. Jedným z piatich členov takzvanej Regulačnej komisie musí byť aj sudca, ktorého navrhuje rakúsky najvyšší súd. Taktiež írska Komisia pre energetickú reguláciu CER má na čele až troch komisárov,“ dodala Ferenčáková.

Holjenčík odmieta, že by bol politicky manipulovaný, a to ani po tom, ako ho Fico prinútil stiahnuť rozhodnutie o cenách plynu a elektriny pre stredné Slovensko.

Isté je aj to, že nielen na strednom Slovensku, aj keď tam najviac, ale aj na východnom a západnom Slovensku sa distribučné poplatky zmenili a pre viacerých to bude znamenať rast nákladov.

Regulačný úrad nevedel jednoznačne povedať, čo z toho, čo ohlásil premiér na tlačovke vo štvrtok, reálne vykonal. Hovorca úradu oznámil, že sa začalo nové cenové konanie pre distribučné tarify pre elektrinu na strednom Slovensku a plyn na celom našom území. V praxi môže byť zmena predpisov spätne ťažko realizovateľná.

Šéf SNS Danko avizuje, že chce, aby sa spätne prehodnotili aj cenové rozhodnutia pre vodu. Pri nich sa zaviedli fixné poplatky, takže aj ten, kto nespotrebúva vodu vôbec, musí mesačne platiť za jej prípojku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie