Denník N

Fico ukázal, ako roztrhať faktúru. Opakuje, že vyššie ceny za energie neplatia

Premiér Robert Fico. Foto – TASR
Premiér Robert Fico. Foto – TASR

V stredu by mal štát prezradiť nové ceny elektriny aj plynu na tento rok. Premiér tvrdí, že by mali byť podobné ako vlani.

Premiér Robert Fico (Smer) v pondelok zopakoval, že vysoké faktúry za elektrinu na strednom Slovensku a plyn na celom Slovensku majú ľudia hodiť do koša alebo ich ignorovať tak, ako to už odporúčal v stredu minulý týždeň.

„Prosím, urobte s nimi toto,“ vyhlásil a roztrhal pred kamerami papier.

Reč je o nových rozpisoch preddavkových platieb, ktoré sa ukazujú dramaticky vysoké. Je za tým zmena v tarifách fixnej zložky ceny energií.

Po tom, ako prišli prvé takéto faktúry do schránok, vypukla panika. Premiér si následne predvolal šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, ktorý o cenách energií rozhoduje; ten Ficovi sľúbil, že ceny opraví.

Podľa Združenia dodávateľov energií to však nie je možné urobiť tak, aby vyššie ceny neboli v platnosti ani jeden deň z tohto roka. Združenie preto ľudí upozorňuje, aby faktúry neignorovali ani nehádzali do koša.

V najhoršom možnom scenári je podľa nich možné, že takýchto neplatičov po upozorneniach odpoja.

Dôležité je hlavne to, čo teraz regulačný úrad urobí. Fico sľúbil, že sa verejnosť všetko dozvie v stredu.

„Úrad vydá v stredu nový cenový výnos, ktorý bude podobný ako na rok 2016,“ avizoval premiér.

Naznačil, že ceny budú platné spätne, čiže k 1. januáru 2017. Na margo vyjadrení zástupcov Združenia dodávateľov energií, ktorí dali spotrebiteľom opačnú radu ako premiér, Fico povedal, že sa dodávatelia energií svojimi vyjadreniami iba starajú o vlastné podnikanie. „Naháňajú svoje kšefty, ale mňa to absolútne nezaujíma,“ rečnil Fico.

Premiérovu výzvu na neplatenie faktúr v pondelok kritizovala opozičná strana OĽaNO. „Navádzať ľudí na to, aby sa stali neplatičmi, je extrémne nezodpovedné,“ povedal šéf OĽaNO Igor Matovič.

Spotrebiteľom by skôr odporučil, aby si faktúry ponechali a pár dní počkali.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá v tejto veci nastala, odporúčam s platením faktúr v častiach zvýšené položky krátku dobu počkať, pretože môže dôjsť k stornu faktúry alebo k jej dobropisovaniu. Vtedy faktúra stratí právnu účinnosť. Ak by došlo v tomto období k zaplateniu faktúr, po dobropisovaní zvýšenej časti dôjde k vráteniu preplatku platby,“ myslí si advokát Juraj Bizoň.

Problém s nárastom cien elektriny sa pritom netýka iba stredného Slovenska. Vyššie zálohové platby dostávajú aj spotrebitelia na západnom a východnom Slovensku. Premiér zatiaľ spomínal riešenie iba pre stredné Slovensko, kde je problém s tarifami najväčší.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie