Denník N

Danko vyzýva Holjenčíka, aby odstúpil. Pre drahú elektrinu a plyn

Jozef Holjenčík. Foto – TASR
Jozef Holjenčík. Foto – TASR

Strana Most-Híd Bélu Bugára by uvítala, keby sa dali do poriadku aj vysoké sadzby za elektrinu na západnom a východnom Slovensku, nielen na strednom, ako to avizoval premiér.

Koaličná SNS Andreja Danka sa chopila témy energií. Po tom, ako jej šéf Andrej Danko verejne skritizoval šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka (nominant Smeru) za cenové rozhodnutia, ktoré priniesli viacerým odberateľom dramaticky vysoké rozpisy preddavkových platieb za elektrinu a plyn, žiadajú Holjenčíkov odchod, píše agentúra TASR.

„SNS jednoznačne odsúdila zvyšovanie cien energií. Požiada o preverenie všetkých krokov, ktoré viedli k zvýhodneniu len jednej spoločnosti,“ cituje agentúra TASR z uznesenia, ktoré v utorok prijalo predsedníctvo SNS.

Touto spoločnosťou myslí SNS holding EPH, ktorý strana spomínala aj v predvolebnej kampani. Problém s vysokými cenami sa podľa doterajších vyjadrení premiéra z vládneho Smeru a SNS týka distribučných sadzieb za elektrinu na strednom Slovensku a pri plyne to platí pre celé Slovensko. Toto podnikanie spadá pod dve firmy z portfólia EPH, a pre tieto dve spoločnosti začal regulátor (ÚRSO) po kritike od premiéra pracovať na oprave cenových rozhodnutí.

Problém nielen na strednom Slovensku

Problém s novými vysokými cenami energií pre niektoré skupiny odberateľov sa pritom ukazuje aj na západnom a na východnom Slovensku. Upozorňuje naň už dávnejšie Združenie dodávateľov energií. Či mieni premiér zasiahnuť aj v tejto oblasti, sme sa zatiaľ nedozvedeli. Premiér plánuje o všetkom hovoriť v stredu po vládnom rokovaní.

Problém s cenami v ostatných častiach Slovenska si však všimli v strane Most-Híd Bélu Bugára.

„Strana Most-Híd čaká na vysvetlenie pána Holjenčíka. Zaujímajú nás dôvody, ktoré Úrad pre reguláciu sieťových odvetví viedli k spornému postupu. Zároveň by sme uvítali opatrenia, ktoré obsiahnu všetky kraje, nielen stredoslovenský,“ uvádza strana v stanovisku.

Holjenčík minulý týždeň povedal Denníku N, že sa rezignovať nechystá. V utorok jeho úrad túto otázku nekomentoval. Z premiérovej kancelárie prišlo stanovisko, že predseda vlády očakáva, že šéf regulačného úradu na stredajšom rokovaní predloží to, čo sľúbil: zmenené cenníky elektriny a plynu.

Holjenčík zrejme z funkcie odíde, píše portál venergetike.sk, podľa ktorého sa debatuje o tom, kto by mohol dlhoročného šéfa regulácie na  jeho poste nahradiť. Portál sa odvolal na dva nezávislé zdroje.

To, že by mohol vo funkcii predsedu regulačného úradu Holjenčík skončiť,  v nedeľu naznačil podpredseda vlády Peter Pellegrini. “Ja osobne si myslím, že ak by sa preukázalo, že pán predseda podľahol nejakým lobistickým tlakom, tak pán Holjenčík nemôže mať viac dôveru,” povedal Pellegrini v diskusnej relácii TA3 V politike.

SNS Andreja Danka zatiaľ nepovedala k svojmu apelu na výmenu regulačného šéfa nič konkrétnejšie než doteraz. Minulý týždeň Danko nepriamo obvinil Holjenčíka z toho, že vysoké ceny energií prišli preto, lebo podľahol tlaku manažérov z holdingu EPH. S Holjenčíkom sa Danko plánoval porozprávať skôr, než sa rozhodne, či ho napríklad navrhne koalícii odvolať. Či toto stretnutie prebehlo a aké sú jeho výsledky, sme sa od SNS nedozvedeli.

Holjenčík tvrdí, že nepochybil

Ku kritike sa pridáva aj ministerstvo hospodárstva.

„Ministerstvo v pripomienkovom konaní už minulý rok podalo zásadné pripomienky k zneniu súčasnej vyhlášky o regulácii cien elektriny a plynu. Od ÚRSO žiadalo analýzy a dosah na podnikateľské prostredie, čo súvisí aj so samosprávou, a nesúhlasilo s tvrdením ÚRSO, že dosahy nebudú žiadne. Vyhlášky však ÚRSO prijal aj napriek rozporu s ministerstvom hospodárstva. Dôkladnejšia analýza by zrejme ukázala prípadné extrémy a výkyvy, ktoré vznikli následkom cenových rozhodnutí,“ odpísali z ministerstva hospodárstva.

Nikto doteraz jasne nepovedal, ako a prečo sa stalo, že regulátor ceny zmenil, problém v nich nevidel a neskôr ich sľúbil prepracovať. Holjenčík trvá na tom, že chybu neurobil.

„Úrad zdôrazňuje, že trvá na svojom rozhodnutí a chybu neurobil. Rešpektuje však skutočnosť, že po aplikácii nových distribučných taríf, ktoré sa ukázali až v praxi, môžu byť niektoré skupiny odberateľov diskriminované,“ odpísali z jeho úradu. V týchto dňoch úrad pozorne sleduje aj ceny na západnom a východnom Slovensku.

Regulátor zvykne argumentovať najmä tým, že zatiaľ čo jedny tarify vzrástli, inde klesli a výsledkom pôvodných rozhodnutí mal byť v priemere pokles cien. Distribučné tarify vyskočili napríklad na strednom Slovensku najmä pre firmy a obce, čiže väčších odberateľov.

Holjenčík rozhoduje o faktúrach za energie pre všetkých už takmer desať rokov. Úrad a cenotvorba energií majú byť zo zákona nezávislé na vládnej moci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie