Denník N

Fico oznámil, že drahé ceny energií už opravili. Vinníka neodvolal

Takto premiér názorne ukázal občanom, čo odporúča urobiť s faktúrami. Foto – TASR
Takto premiér názorne ukázal občanom, čo odporúča urobiť s faktúrami. Foto – TASR

Úrad Jozefa Holjenčíka, ktorý rozhoduje o cenách energií, vydal stanovisko. Odstúpenie v ňom nespomína. O nových cenníkoch vedeli zástupcovia štátu v energofirmách.

Aktualizované o 18:38. Jozef Holjenčík, dlhoročný šéf regulačného úradu, ktorý udáva ceny elektriny, plynu či vody, zostáva naďalej vo funkcii. Nič na tom nezmenil ani škandál s vysokými cenami elektriny predovšetkým na strednom Slovensku a plynu na celom Slovensku.

Preddavkové rozpisy, ktoré o nich informovali, začali v januári chodiť najmä firmám. Premiér v stredu opakoval, že platiť ich netreba a treba počkať na nové, opravené rozpisy.

Video: Premiér Fico odpovedal Denníku N, dnes bol problém SME
autor: Martina Koník

Zmenené faktúry

  • Od januára začali platiť nové ceny energií, do schránok už prišli najmä firmám, pri domácnostiach sú vyúčtovania nastavené rôzne.
  • Najmä na strednom Slovensku stúpla platba za istič – elektrina tak zdražela najmä tam, kde je istič väčší než reálna spotreba a distribučnej firme to zvyšuje náklady, pretože drží pre odberateľa viac kapacity vo vedeniach, než potrebuje. Preddavkové rozpisy to niekde zvýšilo aj o desiatky percent. Podobná zmena sa udiala napríklad v roku 2009 na západnom Slovensku.
  • Problémy s vyššími cenami sa objavujú aj pri niektorých kategóriách odberateľov energií na západnom a východnom Slovensku. 
  • Distribučné poplatky vzrástli aj pri plyne, a to na celom Slovensku. 
  • Regulačný úrad opakuje, že v priemere ceny poklesnú. Stredoslovenská distribučná spoločnosť zasa hovorí, že na tento rok mala výnosy plánované na nižšej úrovni než na minulý rok, firmy upozorňuje, že zmenené cenové rozhodnutia môžu niektorých pripraviť o zľavy v tomto roku, v distribúcii plynu rátali približne s takými výsledkami ako v roku 2016.

„Dnes, to znamená v stredu, úrad pre reguláciu podpíše cenové rozhodnutia, ktoré v prípade elektrickej energie na území stredného Slovenska idú na úroveň ceny roku 2016,“ oznámil v stredu premiér Robert Fico. Nové ceny plynu majú byť tiež postavené na rozhodnutiach z roku 2016 a pôvodné rozpisy zálohových platieb radí premiér ignorovať či hodiť do koša.

Vláda sa podľa premiéra zaoberala aj cenami elektriny na východnom a západnom Slovensku, ktoré sú pre niektoré kategórie tiež neobvykle vysoké, no zatiaľ sa pre ne cenové rozhodnutia meniť nebudú. Tento problém sa bude riešiť jednotlivo podľa toho, kde a aké reklamácie na nové ceny prídu. Na západnom Slovensku zatiaľ vraj neevidujú žiadne reklamácie, na východe reklamácie sú, ale ojedinelé, vraví Fico.

Združenie dodávateľov energií pritom už dávnejšie upozorňuje, že aj na západnom a východnom Slovensku sú niektoré kategórie odberateľov postihnuté vyššími sadzbami než v roku 2016. Na západe sa to má týkať napríklad domácností, ktoré elektrinou vykurujú. Tiež podľa dodávateľov energií neplatí, že by ľudia mali faktúry hádzať do koša, ako to odporúča Fico s prísľubom, že ich už regulátor opravuje.

Nové ceny nemôžu platiť spätne, upozorňujú dodávatelia.

Holjenčíkov úrad v utorok vyhlásil, že „ukončil cenové konanie, ktorým sa odstráni diskriminácia niektorých odberateľov“.

„Implementáciou štandardne používaného pomeru fixnej a variabilnej zložky za distribúciu chce úrad dosiahnuť efektívne využívanie distribučnej sústavy. V prípade, že rezervovaná kapacita zodpovedá výške odberu, drvivá väčšina obyvateľov pocíti medziročne pokles nákladov za elektrinu a plyn,“ píše úrad v stanovisku.

Aj keď o energiách má rozhodovať zo zákona nezávislý regulačný úrad, do debaty sa zapojili všetky koaličné strany.

V strane Most-Híd by uvítali „opatrenia, ktoré obsiahnu všetky kraje, nie len stredoslovenský“, píše sa v stanovisku strany na margo cien elektriny.

Video: Kapitán Danko má nominantov v energetike, upozorňuje OĽaNO
autor: Eugen Korda/.týždeň

Danko chcel Holjenčíkov odchod

Ešte výraznejšie sa v tradične Ficovej téme angažuje šéf SNS Andrej Danko. Danko Holjenčíka nepriamo obvinil, že pri určení tohtoročných distribučných taríf za elektrinu a plyn podľahol tlaku podnikateľov z holdingu EPH (firmu ovláda Daniel Křetínský, práve z nej odchádza Patrik Tkáč, partner J&T). Firmy z holdingu EPH ovládajú podnikanie s distribúciou plynu a elektriny na strednom Slovensku. SNS holding viackrát spomínala v predvolebnej kampani, v utorok strana vyzvala na Holjenčíkov odchod.

Holjenčíkov úrad v stanovisku o prípadnom odstúpení nepíše. Minulý týždeň túto možnosť odmietol, v utorok zasa nekomentoval.

Stredoslovenská energetika – distribúcia sa medzitým ohradila voči zaťahovaniu spoločnosti do politického boja.

Premiér sa zatiaľ nechystá Holjenčíka odvolávať. Hovorí, že téma je otvorená, zachytil výzvu z SNS a s koaličnými partnermi si chce sadnúť. Prioritou je teraz podľa Fica vyriešiť zmätok, ktorý vznikol okolo faktúr. Holjenčík po vládnom rokovaní odišiel bočným východom.

Regulátor trvá na tom, že chybu neurobil, ale aj tak sľúbil ceny prepracovať. Fico vraví, že zatiaľ sa len vyšetruje, čo spôsobilo, že sa do cenových rozhodnutí regulátora dostali vyššie tarify. Na otázku, čo môže zaručiť, že faktúry za posledných takmer desať rokov, odkedy o nich rozhoduje Holjenčík, boli v poriadku, odpovedal, že ľudia sa môžu spoľahnúť na záchrannú brzdu – volá sa vláda SR.

Čo robili zástupcovia štátu v energofirmách?

Jozef Badida z portfálu energieprevas.sk upozorňuje, že na paniku, akú ukazuje vláda, dôvod nie je. Naznačuje, že o tom, ako budú vyzerať nové ceny energií, mali vo vláde dávnejšie vedieť.

„Je zvláštne tváriť sa prekvapene, ak nominanti štátu sedia v predstavenstvách spoločností, ktoré návrhy na zmenu cenových rozhodnutí podávajú,“ povedal Badida.

Distribučné spoločnosti a dodávatelia energií sú spravidla sprivatizované firmy, ale štát v nich stále má podiely a aj svojich zástupcov v ich orgánoch.

Portál energia.sk pripomína, že cenové návrhy, ktoré všetky distribučné spoločnosti predložili regulátorovi na schválenie, predtým muselo odobriť valné zhromaždenie firiem. Bez súhlasu štátu by návrhy neboli úplné a ÚRSO by cenové konania zastavil. Vo valných zhromaždeniach distribútorov štát väčšinu má, píše energetický portál.

Veronika Remišová z OĽaNO zasa upozornila, že v energetických firmách sedia aj nominanti SNS.

„Šéfkou Dozornej rady Západoslovenskej energetiky je Eva Milučká, predsedníčka Maríny – klubu žien SNS a predsedníčka okresnej rady strany v Bratislave. Dozornej rade Stredoslovenskej energetiky šéfuje Karol Haťapka, ktorý bol kedysi nominantom Slotovej SNS v Rade pre vysielanie a retransmisiu. Predsedom dozornej rady pološtátnej spoločnosti Východoslovenská energetika Holding je Ján Dorkin,“ píše OĽaNO. Dorkin bol správcom konkurznej podstaty spoločnosti Lesostav Revúca, ktorú sprivatizovala Dankova rodina.

„Viete, kto je Ján Dorkin? Tento človek bol správcom konkurznej podstaty v Lesostave Revúca, teda vo firme, ktorú sprivatizoval Andrej Danko. Doslova ju vykradol, vytuneloval 52 miliónov korún,“ povedal šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič.

Premiér zatiaľ nevidí dôvod sťažovať sa na zástupcov štátu v energofirmách. Ak majú na firmy slabé páky, môže za to podľa jeho slov zlá privatizácia. Minister hospodárstva Peter Žiga dostal od Fica príkazom, aby „preveril a zistil“, ako sa štátni štatutári zachovali, keď prišla reč na ceny energií. Ak sa zistí, že pochybili, z funkcie odídu.

Ministerstvo hospodárstva zasa upozorňuje, že pri energofirmách treba striktne oddeliť materské spoločnosti, ktoré riešia cenu komodity, od distribučných spoločností, ktoré majú v kompetencii poplatky za distribúciu.

„Podľa predbežných informácií však urobilo ÚRSO definitívne cenové rozhodnutie až koncom minulého roka a prvé informácie o dosahoch na strednom Slovensku sa objavili začiatkom januára. Zástupcovia štátu v predstavenstve na základe v súčasnosti dostupných faktov a miery detailu s najväčšou pravdepodobnosťou nemali možnosť vedieť o skokovom zvýšení cien distribúcie pre špecifickú skupinu odberateľov,“ píše ministerstvo hospodárstva.

Pre podozrenie z politických zásahov do cien energií už Slovensko dávnejšie vyšetruje Európska komisia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie