Denník N

Holjenčík opravil ceny elektriny, pre Kiu aj tak zdražie

Premiér Robert Fico. Foto – TASR
Premiér Robert Fico. Foto – TASR

Podľa právnika sa definitívne zatiaľ nedá odhadnúť, čo presne budú nové ceny znamenať.

Šimon Július je kurátor evanjelickej cirkvi v Padarovciach. Vykoľajilo ho, keď začiatkom roka dostal rozpis platieb za elektrinu pre miestny kostol. Účet stredoslovenskému kostolu s doterajším ročným nákladom na elektrinu 38,45 eura narástol desaťnásobne.

„To znamená, že za rok zaplatím 340 eur, to je desaťkrát toľko ako za celý minulý rok. Raz za mesiac máme bohoslužby, zapálime svetlo,“ vysvetľuje Július, prečo si myslí, že takouto faktúrou zodpovední porušili rovno dve božie prikázania – siedme a desiate.

Patálie s vysokými cenami by už mali byť vyriešené. Predseda vlády Robert Fico vymámil sľub od (zo zákona nezávislého) šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka, že ceny opraví. Fico ľuďom odporučil, aby faktúry roztrhali a hodili do koša, či ignorovali.

Nové rozhodnutia už sú

Vo štvrtok ráno viseli nové rozhodnutia na regulačnom webe. Konkrétne ide o nové rozhodnutia o cene za distribúciu elektriny na strednom Slovensku a za distribúciu plynu na celom Slovensku.

Pri plyne sú to fixné poplatky napríklad za údržbu plynovodov, pri elektrine sa mali skorigovať najmä poplatky pre tých, ktorí majú väčší istič, než reálne spotrebujú elektriny. Pre väčší istič sa pre nich musí rezervovať vo vedeniach zbytočne viac miesta, čo zvyšuje náklady distribútorovi elektriny. Zvlášť sa potom ešte platí cena za elektrinu samotnú.

„Cena nám mala klesnúť len za takzvanú silovú časť elektrickej energie (elektrina ako komodita, pozn. red.), ktorú si nakupujeme po výberovom konaní dodávateľa v rámci voľného trhu s elektrickou energiou. Regulovaná časť ceny sa pre nás zvyšovala aj na rok v 2017 podľa pôvodného cenového rozhodnutia. Aktuálne zverejnené nové cenové rozhodnutie ÚRSO pre SSE-D (distribučná spoločnosť pre stredné Slovensko) bude pre nás znamenať ďalšie zvýšenie ceny regulovanej časti za elektrickú energiu o viac ako 4 percentá,“ skonštatoval hovorca žilinského  závodu Kia Jozef Bačé, keď sme sa spýtali na zmätok v tarifách.

Je to ako v roku 2016?

Premiér inštruoval Holjenčíka jasne: oznámil, že ceny vráti späť na úrovne z roka 2016.

Právnik zastupujúci Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát Rastislav Hanulák hovorí, že definitívne sa zatiaľ nedá odhadnúť, čo presne budú nové ceny znamenať.

Hanulák odhaduje, že výsledné ceny by sa mali vrátiť približne do úrovne roka 2016, metodika ale zostáva podobná, ako bola pôvodne stanovená pre rok 2017. Konečné ceny budú individuálne. Pri plynových sadzbách napríklad regulátor podľa Hanuláka vôbec neriešil problematické tarify pre väčších odberateľov, ako sú firmy či mestá.

Hanulák pripomína, že aj pôvodné cenové rozhodnutie bolo pre niektoré kategórie odberateľov výhodnejšie než ceny z roku 2016.

„Extrémne predraženia by sa mali vylúčiť, ale na druhej strane tí, ktorí by z toho mohli benefitovať, sa vrátia na pôvodnú úroveň,“ povedal  Hanulák o nových cenových rozhodnutiach.

„Je to veľmi rôznorodé. Nie je to odkopírovanie roku 2016. Znamená to, že niektorí odberatelia si priplatia oproti zrušenému rozhodnutiu a niektorí budú trochu spokojnejší,“ zhodnotil Martin Ondko z firmy Magna Energia. Na presné prepočty si podľa jeho slov treba ešte počkať.

Holjenčíkov úrad hovorí, že sľub o roku 2016 splnil.

„Nové rozhodnutia v tarifách, ktorých aplikácia spôsobila nárast platieb, vracajú úroveň cien na takú, aká bola v roku 2016. Minimálne rozdiely sú spôsobené štandardnými faktormi ako medziročný rozdielny tok elektriny a neustále sa meniaca konfigurácia sústavy,“ povedal hovorca úradu Radoslav Igaz.

Dodávatelia energií, ktorí posielajú odberateľom faktúry aj keď na starosti majú iba nákup elektriny a nie jej distribúciu, vo štvrtok zisťovali, čo majú teraz presne robiť – napríklad aj kedy, či a aké dokumenty poslať ľuďom, ktorým prišli zmätočné faktúry podľa pôvodných cenníkov.

Napríklad v SPP sa ešte nerozhodli, kedy začnú posielať spotrebiteľom nové faktúry.

„Koncová cena za dodávku plynu pre domácnosti, sa pre našich zákazníkov, v nadväznosti na rozhodnutie o nových distribučných poplatkoch medziročne zníži v priemere o 4,18 percenta. Pre SPP je najdôležitejšie prijať čo najlepšie riešenie pre našich zákazníkov. Preto sme dočasne pozastavili vystavovanie faktúr za dodávku plynu a elektriny. SPP sa svojim zákazníkom za vzniknutú situáciu, ktorú však ako dodávateľ plynu a elektriny nemohol ovplyvniť, ospravedlňuje. Nové ceny za distribúciu elektriny a plynu, ktoré regulačný úrad určil distribučným spoločnostiam bezodkladne zohľadníme v koncových cenách energií,“ povedal hovorca firmy Ondrej Šebesta.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Stredoslovenská energetika.

Osobitným problémom je to, že ak už raz začalo nejaké rozhodnutie platiť, ťažko ho zmeniť do minulosti. Teoreticky z toho môžu vzniknúť súdne spory.

Zmenené faktúry

  • Od januára začali platiť nové ceny energií, do schránok už prišli najmä firmám, pri domácnostiach sú vyúčtovania nastavené rôzne. Problematické boli však najmä pre firmy či obce.
  • Najmä na strednom Slovensku stúpla platba za istič – elektrina tak zdražela najmä tam, kde je istič väčší než reálna spotreba a distribučnej firme to zvyšuje náklady, pretože drží pre odberateľa viac kapacity vo vedeniach, než potrebuje. Preddavkové rozpisy to niekde zvýšilo aj o desiatky percent. Podobná zmena sa udiala napríklad v roku 2009 na západnom Slovensku.
  • Problémy s vyššími cenami sa objavujú aj pri niektorých kategóriách odberateľov energií na západnom a východnom Slovensku. 
  • Distribučné poplatky vzrástli aj pri plyne, a to na celom Slovensku. 
  • Regulačný úrad sľúbil ceny opraviť aj keď opakoval, že v priemere by podľa pôvodných rozhodnutí ceny poklesli. Stredoslovenská distribučná spoločnosť upozorňuje, že na tento rok mala pri pôvodnom cenovom rozhodnutí výnosy plánované na nižšej úrovni než na minulý rok, firmy upozorňuje, že zmenené cenové rozhodnutia môžu niektorých pripraviť o zľavy v tomto roku, v distribúcii plynu rátali približne s takými výsledkami ako v roku 2016.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie