Denník N

Žiadna vláda nehovorila toľko o lacných energiách ako Ficova. Mohla ceny ustrážiť?

Fico a Holjenčík. Foto – TASR
Fico a Holjenčík. Foto – TASR

Štát kúpil SPP, prijal zákon na ochranu pred vysokými faktúrami, regulačný úrad riadil nominant strany Smer. Prečo teda treba ceny energií opravovať?

1. Nominanti štátu nevedia o všetkom?

Syn šéfa vládnej kancelárie Roman Šipoš mladší je dobrý príklad manažéra, ktorý zastupoval štát v energetických firmách. Cez víkend v reakcii na škandál s vysokými cenami energií odstúpil z predstavenstva Východoslovenskej energetiky a aj VSE Holdingu.

Predstavenstvá hrajú v debate o platbách za energie dôležitú úlohu. Schvaľuje sa v nich cenový návrh.

Tradičný pomer štátnych a privátnych nominantov v predstavenstvách je dvaja ku trom. Platí to pre materské či dcérske firmy východoslovenského, stredoslovenského a západoslovenského cenotvorcu pre elektrinu, aj pre distribúciu plynu.

Štátni nominanti sú v menšine, ale formálne môžu hlasovať proti cenovým návrhom a najmä o nich informovať vládu.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že informácie, ktoré dostávajú členovia predstavenstva, nie sú detailné a to, že môžu ceny výrazne vzrásť, z nich nevyplývalo.

V pondelok minister hospodárstva Peter Žiga upozornil, že cenové návrhy, ktoré sa dostali na predstavenstvo, boli vypočítané podľa starej vyhlášky. Novú vydal regulačný úrad neskôr, takže prepracované cenníky sa už zrejme k štátnym manažérom nedostali.

2. Špeciálny zákon nefunguje

Debata o cenách je aj na valnom zhromaždení. V roku 2008, keď Fico v prvej vláde hromžil na návrhy nemeckých a francúzskych akcionárov v SPP zdražiť plyn, urobila sa v zákone úprava.

Rozhodné slovo o cenových návrhoch majú valné zhromaždenia, kde má štát blokačné právo. Vláda Ivety Radičovej „lex SPP“ zrušila, no ďalšia Ficova vláda vrátila do zákona.

Prečo nefungoval?

Na valných zhromaždeniach štát nemá väčšinu. Keďže zmeny sa týkajú najmä distribučných poplatkov, ktoré zahŕňajú náklady na starostlivosť o vedenia a plynovody, rozhodovali o nich orgány v distribučných firmách.

Lex SPP sa prijímal so zameraním na kontrolu ceny plynu samotného. Túto časť ceny má pod kontrolou iná firma.

Aj advokát si hladké schválenie cien valným zhromaždením vysvetľuje tým, že sa schvaľuje vo firme zameranej na distribúciu. „Navrhovateľ je síce dcérskou spoločnosťou Stredoslovenskej energetiky, kde má štát 51%, no nemá manažérske práva k dcérskej spoločnosti aj napriek jeho väčšinovej účasti v materskej firme,“ vraví advokát Juraj Bizoň, ako to bolo s hlasovaním o cenách elektriny pre stred Slovenska.

3. Štát neovláda celý biznis SPP

Obava z vysokých cien plynu viedla druhú Ficovu vládu k tomu, aby získala SPP. Príležitosť prišla, keď Nemci a Francúzi predávali podiely v SPP.

Kupoval ich holding EPH Daniela Křetínského a partnera J&T Patrika Tkáča (z firmy odchádza). Štátu odstúpil akcie v tej časti SPP, ktorá obchoduje s plynom.

„To nám umožňuje povedať domácnostiam, že cena plynu sa zvyšovať nebude,“ hovoril Fico, keď štát prevzal zvyšné percentá v SPP.

EPH ovládol výnosné časti biznisu s plynom – napríklad aj jeho distribúciu do domácností. Štát získal firmu, ktorá kupuje a predáva plyn, ale jeho cena je iba jedna časť.

Ďalšia je za distribúciu, a jej váha nabrala na význame tento rok. „Zmena reflektuje charakter nákladov našej spoločnosti na bezpečnú a spoľahlivú prevádzku distribučnej siete, ktoré sú v podstatnej miere fixné. Ak je odberateľ pripojený na našu sieť s určitou kapacitou, naše náklady sa nemenia v závislosti od toho, či odoberá väčší alebo menší objem plynu,“ vysvetľuje zmeny v cenách distribučka.

4. Nominant Smeru to zle prepočítal

Najväčšiu moc nad cenami energií má šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, 10 rokov ním bol Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Premiéra počúval, ceny v zásade nedvíhal, niekedy neklesli tak, ako to napovedal vývoj na burzách.

Pri cenotvorbe pre rok 2017 sa aj tak ukázali ceny pre viaceré kategórie odberateľov ako neprimerané. Holjenčík argumentoval, že v priemere ceny plynu a elektriny klesli.

Ukázali sa problémy v poplatkoch za garáže či záhrady na východe Slovenska, pre firmy a obce na strednom Slovensku. Žiga si myslí, že Holjenčíkov úrad riadne neprepočítal, ako jeho rozhodnutia dopadnú v modelových príkladoch.

Vláda oznámila, že ceny elektriny upraví novou vyhláškou. Vrátia sa na úrovne roka 2016. Pri plyne platí prísľub tiež, no táto zmena niektorých oberie o zľavu, ktorú by im prinieslo pôvodné rozhodnutie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie