Denník N

Jasliam sprísnili podmienky, poslanci odmietli prezidentove výhrady

Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez
Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez

Parlament prelomil veto Andreja Kisku, zákon o sociálnych službách zachoval v pôvodne predloženej podobe, posunul len termín účinnosti.

Súkromné jasle, ktoré zabezpečujú starostlivosť o deti do troch rokov, budú už o niekoľko týždňov fungovať podľa nových pravidiel. Parlament totiž nevypočul žiadosť prezidenta Andreja Kisku, aby poslanci schválili zákon o sociálnych službách, ktorý vrátil, v prepracovanej podobe.

Hoci v zdôvodnení, prečo novelu zákona vrátil, presne vymenoval, z akých dôvodov ju považuje za diskriminačnú voči niektorým skupinám detí aj rodičov, poslanci ju už druhýkrát schválili v podobe, v akej ju navrhlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Za zákon hlasovalo 80 poslancov, 50 bolo proti. Za hlasovali okrem poslancov vládnych strán aj traja nezaradení poslanci. Proti boli opozičné strany.

Zákon ako celok by mal nadobudnúť účinnosť od marca tohto roku, na splnenie niektorých povinností dostali zriaďovatelia súkromných jaslí viac času.

Obhajoba zo strany Most-Híd

Aliancia kvalitných súkromných škôlok a jaslí, ktorá združuje asi 150 zariadení pre najmenšie deti, za podpory rodičov vyzvala poslancov, aby „jasličkový zákon“ prerobili.

V parlamente pred rozpravou o jeho definitívnej podobe rozdali poslancom kresby detí. Chceli tým upozorniť na to, že zákon treba upraviť. Taktiež chceli ukázať, že aj deti do troch rokov sú schopné sa vzdelávať, ale v zákone upravujúcom podmienky fungovania jaslí sa otázka vzdelávania najmenších detí vôbec nerieši.

Ministerstvo školstva sa na nej vôbec nepodieľalo.

screenshot-www-facebook-com-2017-01-31-14-05-53

Za prepracovanie novely sa v pléne počas rozpravy prihovárali prevažne poslankyne za hnutie OĽaNO.

Erika Jurinová pripomenula, že ministerstvo práce zvolilo najhorší možný spôsob, keď vsunulo legislatívnu úpravu, ktorá s týka detí do troch rokov, do zákona o sociálnych službách. Novela navyše nerieši otázku vzdelávania, ako keby u najmenších detí neexistovala.

Anna Verešová povedala, že zákon o sociálnych službách, ktorý upravil aj otázku fungovania súkromných jaslí, je už natoľko zhumpľovaný, že bude podľa nej nevykonateľný.

Nezaradená poslankyňa Simona Petrík spomenula, že úmysel ministerstva zvýšiť kvalitu zariadení pre najmenšie deti a lepšie zosúladiť pracovný a rodinný život bol dobrý. No dodala, že spôsob, akým to urobilo, je nešťastný a skôr sťaží situáciu rodinám a zhorší dostupnosť jaslí.

Podľa Jany Cigánikovej (SaS) novela diskriminuje veľa rodičov. Tvrdí tiež, že zároveň kriminalizuje súkromníkov, ktorí sa na rozdiel od štátu celé roky starali o najmenšie deti.

Prezidentom vrátený zákon obhajoval z koalície počas rozpravy len poslanec za Most-Híd Peter Antal.

Čo bude platiť

Schválená novela zavedie povinnosť registrácie súkromných jaslí. Stanovuje aj termín, dokedy musia zabezpečiť bezbariérovosť svojich priestorov.

Určuje počet detí na jednu učiteľku a aj maximálny počet detí, ktoré môžu byť v jednej triede. Stanovuje tiež, aký podiel zamestnancov súkromných jaslí musí mať odborné vzdelanie.

Podstatnou zmenou je, že nárok na súkromné jasle budú mať len rodičia detí, ktorí pracujú alebo študujú. Nebudú tak už pre mamy a otcov, ktorí sú napríklad s mladším dieťaťom doma.

Súkromé jasle by tiež mali byť podľa nových pravidiel len pre deti do ich dovŕšenia troch rokov veku. Ak deťom po tretích narodeninách ešte ostane niekoľko mesiacov, kým pôjdu do škôlky, musia rodičia zabezpečiť starostlivosť o ne inak.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie