Denník N

Štát preberá gabčíkovskú elektráreň, od Talianov pýta peniaze

Vláda dnes mimoriadne zasadala kvôli zajtrajšiemu prebratiu kontroly nad gabčíkovským vodným dielom. Dovtedy funguje pod dozorom talianskeho Enelu. Foto – TASR
Vláda dnes mimoriadne zasadala kvôli zajtrajšiemu prebratiu kontroly nad gabčíkovským vodným dielom. Dovtedy funguje pod dozorom talianskeho Enelu. Foto – TASR

Premiér sa opäť vyhráža Slovenským elektrárňam pod talianskou kontrolou. Avizuje, že od nich čaká asi 300 miliónov eur. V utorok štát prevezme vodné dielo, ktoré Enel roky prevádzkoval.

Taliani už neuvidia ani euro a ešte zaplatia štátu stámilióny. V tomto duchu sa vyjadril premiér Robert Fico po mimoriadnom rokovaní vlády, ktoré sa zaoberalo pomermi v gabčíkovskej vodnej elektrárni.

Prevádzkujú ju Slovenské elektrárne pod kontrolou talianskeho Enelu. Dostávajú za to zhruba 35 miliónov eur ročne.

To však skončí, povedal Fico a odvolal sa na pondelňajší rozsudok bratislavského krajského súdu. Podľa neho je zmluva, ktorá zabezpečila, že sa gabčíkovské dielo pred rokmi dostalo pod správu Talianov, neplatná.

„Toto nás oprávňuje hneď podať žalobu a žiadať všetky peniaze, ktoré si talianska spoločnosť z elektrárne vybrala,“ vyhlásil premiér Fico.

Rýchly prepočet hovorí, že za osem rokov, počas ktorých taliansky Enel spravoval elektráreň, by chcel premiér naspäť asi 300 miliónov eur.

Taliani sú rozhodnutí brániť sa a opakujú, že zmluva je podľa nich platná. Rozhodnutie krajského súdu sa dá napadnúť už iba mimoriadne, napríklad cez Ústavný súd.

„Využijeme mimoriadne opravné prostriedky, ihneď po oficiálnom doručení rozhodnutia súdu a jeho zdôvodnení,“ reagovala hovorkyňa elektrární pod talianskou kontrolou Jana Burdová.

Súdne rozhodnutie nadobudne právoplatnosť až vtedy, keď ho súd doručí všetkým, ktorých sa týka. Podľa premiéra to môže trvať aj niekoľko týždňov.

Kto by viac platil?

Majú sa Taliani začať báť o svoje peniaze po tom ako krajský súd povedal, že nič z toho čo sa dohodlo, neplatí?

Ak by zmluva bola teraz uznaná ako neplatná, nielen Slovenské elektrárne by museli štátu vrátiť svoje zisky z prevádzky Gabčíkova, ale aj štát by im musel preplatiť to, čo ušetril tým, že prevádzkové náklady Gabčíkova platili Slovenské elektrárne. Vyplýva to zo slov Andreja Leontieva, partnera advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

O čo ide
  • Vodné dielo Gabčíkovo vlastní štátna Vodohospodárska výstavba.
  • Od roku 2006 ho prevádzkuje spoločnosť Slovenské elektrárne, v ktorej má 66-percentný podiel taliansky Enel. Zvyšok vlastní v Slovenských elektrárňach štát na základe privatizácie, pri ktorej získala za predaný balík asi 840 miliónov eur.
  • Gabčíkovská elektráreň ročne vyrobí asi 2 200 000 megawatthodín (MWh) elektriny. Pri dnešných cenách by za ňu na burze mohla zinkasovať asi 80 miliónov eur. Historicky boli ale ceny elektriny vyššie.
  • 35 % z výnosov z predaja elektriny poberajú Taliani, zvyšok štát.

Dnes sú ceny elektriny extrémne nízke, preto by ani zisk Talianov nemusel podľa odhadov pri avizovaných výnosoch z elektriny 30 až 40 miliónov eur byť vyšší, než 10 miliónov eur ročne. Za takýto modelový rok by teda štát mohol platiť trikrát viac než inkasovať.

Pred pár rokmi boli však ceny elektriny niekoľkonásobne vyššie, a teda aj zisky zrejme vyzerali oproti nákladom inak.

Je otázne či neplatnosť nájomnej zmluvy neznamená, že je neplatná aj celá súvisiaca privatizácia Slovenských elektrární z minulosti, kedy Enel získal v podniku 66 % a štátu zostal zvyšok. To by malo oveľa väčšie následky. Advokát Leontiev si však myslí, že toto nehrozí.

Môže štát za to, že je zmluva neplatná?

Zádrheľ môže byť aj v tom, ako a prečo bratislavský krajský súd rozhodol o neplatnosti nájomnej zmluvy. Riešil žalobu Úradu pre verejné obstarávanie a dal mu za pravdu v tom, že keď si štát vyberal, komu dá na starosti prevádzku vodného diela, mal vyhlásiť tomu zodpovedajúcu súťaž.

Keďže tak štát nepostupoval, je podľa úradu celá zmluva neplatná. „Súd považuje túto zmluvu za zákazku na poskytovanie služieb, kedy bolo treba vykonať niektorý z postupov verejného obstarávania, čo nebolo vykonané,“ vraví hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Keďže mal súťaž vyhlásiť štát, nemusí sa taliansky Enel definitívne lúčiť ani so ziskom z elektriny. „Ak bude možné určiť, že neplatnosť zmluvy spôsobila jedna zo strán, bude zodpovedať za škodu, ktorú tým druhej strane spôsobila,“ myslí si advokát Leontiev.

Gabčíkovo pripájajú na štátnych dispečerov

Vodné dielo pritom už reálne štát preberá. Už dávnejšie totiž zmluvu Talianom vypovedal, výpoveď má byť platná od utorka.

V pondelok poobede sa robili v Gabčíkove odpočty elektriny a tiež zmeny, aby zamestnanci mohli plynulo prejsť na zmluvy so štátom.

Taliani tvrdia, že sú pripravení odovzdať dielo tak, aby sa oň už v utorok večer začali starať dispečeri štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá je majiteľom gabčíkovskej elektrárne.

S výpoveďou zmluvy si Taliani ťažkú hlavu nerobia. Keď ju štát podpisoval, neupresnil, čo sa mu na spolupráci s Enelom nepozdáva.

V praxi by preto mal mať Enel nárok dostať všetky peniaze tak, ako keby elektráreň prevádzkoval. Štát by ich Talianom posielal ešte asi 22 rokov keďže nájomnú zmluvu podpisoval v roku 2006 na 30 rokov.

Otočiť a tender

V pondelok však štát otočil a svoj ťah na Talianov zdupľoval: odstúpil od zmluvy. Pri odstúpení už na rozdiel od výpovede musí vysvetliť, prečo je s Talianmi nespokojný a čím presne sa previnili voči zmluvám.

V takomto prípade už je možnosť, že by Enel uvidel zisky aj bez starostlivosti o Gabčíkovo menej istá.

Už aj na papier tak možno štát napísal, že mu Taliani neukazovali čísla o elektrárni a nestarali sa riadne o ňu. Tieto výhrady naznačoval najčastejšie Fico, no Taliani jeho obvinenia odmietajú.

Isté je, že obrovský tender na generálnu opravu turbín za zhruba 80 miliónov eur, napokon vyhlási a aj v nom ukáže na víťaza sám štát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie