Denník N

Deloitte berú od štátu za tú istú prácu na hodinu 20-krát viac ako štátni úradníci

Opozičná SaS opakovane upozornila na štedré štátne zákazky pre poradenskú firmu Deloitte.

Štát platí veľkým poradenským firmám vysoké sumy za služby, ktoré by vedeli urobiť radoví zamestnanci na ministerstvách za výrazne menej peňazí. Využíva na to eurofondy určené na technickú pomoc, ktoré by sa pokojne mohli použiť pre regióny.

Opakovane na to upozorňuje opozičná SaS. Za príklad toho, ako štát nehospodárne míňa peniaze, považuje niektoré zákazky pre poradenskú firmu Deloitte.

Kým zamestnanec ministerstva pôdohospodárstva zarobí na hodinu 6 eur a 25 centov, expert poradenskej firmy 135 eur, hoci robia tú istú prácu. Aktualizujú interné materiály, vydávajú príručky a brožúry. „Za hlavného vinníka považujeme vedenie ministerstiev,“ odkazuje šéf SaS Richard Sulík.

Poradenské služby za státisíce

Pohľad do Centrálneho registra zmlúv ukazuje, že veľké poradenské firmy vrátane Deloitte sú v zákazkách pre štát dosť úspešné.

Opozičná strana zistila, že najštedrejšie je k tejto poradenskej firme ministerstvo pôdohospodárstva. Deloitte tam má podľa SaS zmluvy za 12,2 milióna eur.

SaS si myslí, že je to tak preto, lebo Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) šéfuje Marek Mitošinka, ktorý do konca roka 2015 pracoval pre Deloitte.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že Mitošinka zarobil v apríli až decembri 2015 pre Deloitte viac ako 145-tisíc eur. Ministerstvu dopravy, kde v tom čase pracoval ako expert, pritom mesačne fakturoval 16 128 eur s DPH.

Ministerstvo pôdohospodárstva konflikt záujmov odmieta. Tvrdí, že Mitošinka sa na výbere firmy Deloitte nepodieľal, obstarávanie urobilo ministerstvo vnútra v roku 2014 a ministerstvo zmluvu zdedilo z minulosti.

Sulík však opäť vyzval ministerku Gabrielu Matečnú, aby ho odvolala. „Chcel by som ju vyzvať, aby konala. Pán Mitošinka tam nemá čo hľadať. Ak to nespraví, začneme sa venovať jej,“ odkázal Matečnej Sulík.

Zmluvy s ňou majú aj inde

Deloitte má uzavretú zmluvu na poradenské služby aj s úradom vlády. Úrad s firmou uzavrel realizačnú zmluvu na 1,71 milióna eur s DPH v júni 2015.

„Deloitte má vymyslieť model organizačnej jednotky, robili by monitoring internetu, teda aj sociálnych sietí, čo si ľudia myslia o prerozdeľovaní eurofondov. Máme pritom softvér, aplikácie, ktoré to dokážu zachytávať,“ hovorí Ďuriš Nicholsonová. Ministerstvo vnútra si však v roku 2015 obstaralo takýto softvér za 20-tisíc eur.

SaS upozornila aj na čudnú objednávku ministerstva dopravy, ktorú eviduje na svojej stránke. V marci 2015 si objednalo od Deloitte špeciálne služby v sume 3,6 milióna eur a 94,8 milióna eur.

O aké špeciálne služby malo ísť, nie je z objednávky zrejmé. V centrálnom registri zmlúv nie sú zmluvy s touto firmou na takúto sumu.

Ministerstvo dopravy uviedlo, že objednávka na sumu 94,8 milióna je len administratívna chyba, ide o neexistujúcu objednávku. „Ministerstvo v roku 2015 urobilo iba jednu objednávku so spoločnosťou Deloitte na poradenské (špeciálne) služby na sumu 3,6 milióna, z ktorej sa reálne vyčerpalo niečo viac ako 3,2 milióna,“ uviedlo ministerstvo.

Malo ísť o poradenské služby pre operačný program Doprava. Ministerstvo uviedlo, že v rokoch 2014 až 2016 vyplatilo Deloittu 5,913 milióna eur.

Audítor si problém nevšimol

Za najväčší škandál považuje SaS to, čo sa deje v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ktorá patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva a zastrešuje Program rozvoja vidieka. Brusel nám v rámci neho pridelil v tomto programovom období 1,2 miliardy eur, doteraz bolo z neho rozdelených 950 miliónov.

Keď tam Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) urobil vlani kontrolu eurofondov, zistil, že praktiky, ktoré agentúra používa, majú ďaleko od transparentných a čestných. „Ukázalo sa množstvo nedostatkov, ktoré boli pre mňa v niektorých prípadoch až neuveriteľné,“ povedal ešte v decembri šéf NKÚ Karol Mitrík.

Ďuriš Nicholsonová upozornila, že Deloitte je od roku 2014 certifikovaným audítorom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Ministerstvo za to firme platí 2,7 milióna eur.

„Ako je možné, že certifikovaný audítor nevidel, že PPA rozdeľuje eurofondy netransparentne?,“ pýta sa podpredsedníčka Národnej rady.

SaS sa obrátila na Európsku komisiu a list zaslala aj do centrály Deloittu. „Pýtame sa ich, či je takýto postup v súlade s ich pravidlami,“ povedal Sulík.

O stanovisko sme požiadali aj Deloitte Slovensko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie