Denník N

Pacient si bude môcť priplatiť čas po ordinačných hodinách, poplatok má byť najviac 15 až 30 eur

Tomáš Drucker. foto N – Tomáš Benedikovič
Tomáš Drucker. foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa bude chcieť pacient objednať na konkrétny termín, od budúceho roka to bude môcť urobiť až po ordinačných hodinách.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) ukázal, ako by mali fungovať poplatky v ambulanciách. Objednať sa na konkrétny termín za poplatok bude môcť pacient až po ordinačných hodinách. Nebude už však platiť za objednanie, ale zaplatí si samotné vyšetrenie.

Nebude to teda tak ako poplatok za prednostné vyšetrenie, ktorý pred pár rokmi lekári vyberali počas ordinačných hodín. Doplnkové hodiny budú akoby čas navyše, počas ktorého sa budú lekári venovať pacientom, ktorí budú ochotní si to zaplatiť.

Zmena by mala platiť od budúceho roka.

Podľa Druckerovho návrhu nebude môcť počas ordinačných hodín lekár vyberať poplatky za objednanie. Ak bude chcieť objednávať za poplatok, musí najskôr garantovať ordinačné hodiny v určitom rozsahu – napríklad 35 hodín týždenne u všeobecného lekára alebo 30 hodín týždenne u špecialistu.

Ak ich bude garantovať, môže si zriadiť doplnkové ordinačné hodiny. Pacient sa bude môcť počas týchto hodín objednať a vyšetrenie si zaplatí. Doplnkové ordinovanie u všeobecných lekárov môže byť až po 14. hodine. Pri špecialistoch by to mohlo byť počas celého dňa, ale takéto hodiny sa nesmú miešať.

Takto chce ministerstvo odstrániť niekedy až kreatívne poplatky, ktoré niektorí lekári vyberajú. Ak by lekári vyberali neoprávnené poplatky, hrozí im pokuta 10-tisíc eur. „Viac ošetrených pacientov a menej čakačiek“, to od návrhu očakáva minister Drucker.

Návrh chváli aj šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. „Berieme to ako návrh a je to veľmi dobrý nápad,“ povedal.

15 až 30 eur

„Nie je možné platiť akúkoľvek vysokú sumu, maximálna úhrada bude regulovaná,“ tvrdí ministerstvo. Dnes hovorí, že by to malo byť maximálne od 15 do 30 eur za jednu návštevu u lekára, podľa jeho tržieb.

A nie je to veľa? „Je to dobrovoľné. Nikoho do toho nenútime a neskracujeme ordinačné hodiny,“ hovorí Drucker.

Ministerstvo ešte rokuje s niektorými špecialistami, ktorí poskytujú vyšetrenia, ktoré sú drahšie ako 30 eur. „30 eur je podľa nás suma, ktorá pokryje 90 percent všetkých výkonov,“ hovorí Drucker. Ale zvažujú, že dajú možnosť, že napríklad za desať percent výkonov by mohli vyberať viac, ako je maximálny poplatok.

Keď lekár mimo ordinačných hodín predpíše lieky, bude to platiť zdravotná poisťovňa, rovnako ako ďalšie vyšetrenia.

Takto by podľa ministerstva nemali tí, čo si chcú zaplatiť, obmedzovať tých, ktorí platiť nechcú. Lekár môže za úhradu poskytovať aj zdravotnú starostlivosť doma, ale tiež mimo ordinačných hodín.

Za neoprávnené poplatky budú lekári sankcionovaní.

fullsizerender-6

Objednanie do 15 dní

Konkrétnejšie by to malo fungovať tak, že doplnkové hodiny môžu tvoriť maximálne štvrtinu z trvania ordinačných hodín. Môže byť počas nich ošetrená najviac tretina z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Ak by lekár porušil pravidlá doplnkových hodín, napríklad by ošetril počas nich viac ako tretinu všetkých pacientov alebo by boli dlhšie, ako to určuje zákon, hrozí mu pokuta 2000 eur.

Na poplatkoch za doplnkové ordinačné hodiny môže lekár vybrať najviac tretinu z tržieb, ktoré má z ordinačných hodín od zdravotnej poisťovne. Za poplatok bude musieť ambulancia objednať pacienta do 15 dní, najskôr však do 12 hodín od objednania.

Predtým hovorili o 5 eurách

Pôvodne chcel Drucker poplatky za objednávanie ponechať počas ordinačných hodín. Ešte vlani v októbri hovoril minister, že si to predstavuje tak, že by sa dal zaplatiť termín počas ordinačných hodín. „Máme ordinačné hodiny, ktoré schvaľuje župa. Viem si predstaviť, že napríklad medzi 6. a 11. hodinou by museli byť nepretržite dve hodiny, v rámci ktorých by mohol prísť každý pacient bez objednania. Kedy presne tieto hodiny budú, navrhne lekár a schváli župa. Tak by to bolo u všeobecných aj u špecialistov,“ povedal Drucker v rozhovore.

Aj šéf Asociácie súkromných lekárov hovoril o iných číslach. Ešte v decembri povedal, že by poplatok mal byť v rámci ordinačných hodín a malo by to byť zhruba päť eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie