Denník N

Hľadá sa Holjenčíkov nástupca, Jahnátek ponuku nedostal

Šéfovia koalície. Foto – TASR
Šéfovia koalície. Foto – TASR

Vládna koalícia vraví, že meno nového šéfa regulácie ešte nerieši.

Jozef Holjenčík čoskoro odstúpi a koaličné strany preto musia rozmýšľať, kto by ho na poste šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví nahradil. Predsedu regulačného úradu navrhuje vláda a menuje prezident.

Odchádzajúceho Holjenčíka poslala do kresla prvá vláda Roberta Fica. Po škandále s prekvapivo vysokými faktúrami nie je jasné, či si Smer udrží post garanta „stabilných energií“ z bilbordov.

Premiér vyhlásil, že táto nominácia patrí medzi „interné veci“.

Keď sme sa pýtali šéfa národniarov Andreja Danka, ktorý najviac tlačil na Holjenčíkov odchod, povedal, že nominácie nerieši.

„O tom sme ani nehovorili a momentálne je to predčasné,“ povedal Béla Bugár (Most-Híd) na otázku, či sa jeho strana obzerá po poste, ktorý sa onedlho uvoľní.

Už aj Bugár tvrdo kritizuje úrad

Len pár dní po tom, čo Fico Holjenčíkove nové ceny verejne skritizoval, Danko regulátora nepriamo obvinil, že pri stanovení cien podľahol tlaku energetických gigantov.

Vo štvrtok sa pridal aj Bugár, keď začal opisovať, ako prebiehala posledná koaličná debata, na ktorej bola reč o Holjenčíkovi.

„My sme hovorili o tom, že sú rôzne informácie, aj my sme mali rôzne informácie, ktoré si overujeme, no a tie informácie, ktoré hovorili o tom, že nebolo všetko v poriadku, fakticky sa potvrdili,“ rečnil Bugár. Ako a prečo teda Holjenčík nadsadil ceny za energie? „Nie som vyšetrovateľ,“ vravel Bugár.

Neoficiálna debata o tom, kto Holjenčíka na poste nahradí, zrejme prebieha už dávnejšie. Hovoriť sa mohlo aj o tom, že by na pozíciu prišiel niekto z prostredia štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy.

Nástupcu má riešiť koaličná rada

Úvahu, že Holjenčíkov nástupca je už vybratý, odmietajú aj poslanci. „To je ešte predčasné, o tom bude reč na koaličnej rade,“ povedal Dankov poslanec Karol Farkašovský.

Poslanec Ľubomír Jahnátek zo Smeru tiež nie je o vládnych regulačných úvahách informovaný. Vylúčil, že by niekto oslovil na túto funkciu jeho, keďže kedysi bol ministrom hospodárstva.

Fico avizuje, že vládna trojka bude musieť pri výbere vhodného kandidáta myslieť aj na prezidenta Andreja Kisku.

„Má určitú mieru voľnej úvahy,“ hovoril Fico o právomociach prezidenta voči regulátorovi. Je to preto, že šéfa regulácie síce nominuje vláda, ale vymenúva ho prezident. Ten zasiahol napríklad v prípade ústavných sudcov.

Kto môže byť predseda úradu

Regulačný zákon vymenúva nároky na právoplatného predsedu regulačného úradu. Musí byť napríklad bezúhonný, čo sa dokazuje výpisom z registra trestov.

Zákon tiež vyžaduje „technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach alebo v cenotvorbe, alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii, alebo technické, ekonomické, alebo právnické vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a najmenej sedem rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie