Denník N

Ako Holjenčík reguloval ceny: Nebránim sa zdraženiu, vysvetlím, ako na to, začneme precenením majetku

Jozef Holjenčík (ÚRSO). Foto – energia.dennikn.sk
Jozef Holjenčík (ÚRSO). Foto – energia.dennikn.sk

Keď za pár mesiacov dokázali preceniť majetok distribučky, dokážete to aj vy, vysvetľoval vodárom podľa uniknutej nahrávky šéf regulácie.

Nahrávka jedného zo stretnutí šéfa regulačného úradu s firmami, ktorým určuje ceny, ukazuje, že regulátor v mnohých prípadoch pomáhal firmám nájsť spôsob, ako dvíhať ceny.

Zvukový záznam rokovania, na ktorom Jozef Holjenčík vysvetľuje šéfom vodárenských spoločností, ako dokázať potrebu vyšších poplatkov, už zrejme niekoľko dní koluje medzi slovenskými politikmi. Mohol tak pomôcť tlaku na oficiálne dobrovoľné odstúpenie šéfa úradu.

Nešlo o utajené stretnutie, regulátor o ňom ešte v októbri minulého roka dokonca sám informoval na vlastnom webe. Nahrávka ani nenaznačuje porušenie zákona. Pre Smer a Holjenčíka však mohla byť nepríjemná, pretože úrad neprezentuje ako výhradného bojovníka za nízke ceny.

Naopak, predseda úradu na stretnutí iniciatívne radí, čo treba spraviť, aby ceny vodného a stočného šli hore. A pripomína, že niečím podobným prešli aj energetické distribučné firmy.

„My sa nebránime tomu, keď vám aj ceny stúpnu. Nie je naším cieľom alebo zámerom úradu za každú cenu udržať nulový nárast ceny,“ rozprával na stretnutí  Holjenčík. „Hovorím na rovinu, že to nie je pre nás podstatné,“ vraví odchádzajúci šéfregulátor. Podstatné je podľa jeho slov, „aby sa urobil poriadok“.

Preceňte potrubia

Z nahrávky je zjavné, že Holjenčík si vodárov zvolal až potom, čo sa na neho ponosovali u predsedu vlády. Z kontextu sa zdá, že vodári neboli spokojní s metodikou výpočtu nákladov, ktorá im nedovoľovala rast ceny.

„… Ale vy namiesto toho zvolíte metodiku, že vypisujete listy premiérovi, že je to zlé a všetko zlé a zastavte ich a útoky a ja neviem čo…“ hovorí Holjenčík na nahrávke (celý záznam nižšie).

Ako na to, aby to s cenami vodného a stočného vyšlo na druhýkrát lepšie?

Holjenčík hovorí vodárom, že nevedia čítať vyhlášku a že je tu aj možnosť, aby si nechali preceniť svoj vodárenský majetok. Jasne pritom hovorí, že reč je aj o majetku, ktorý je už odpísaný a dávno prenesený do nákladov.

Hodnota majetku, s ktorou podnik pracuje, priamo ovplyvňuje konečné povolené ceny pre spotrebiteľov. Vstupuje totiž do vzorca, ktorý z nákladov firmy, plánovaných výnosov a povoleného percenta zisku určuje regulované ceny.

Jadrom Holjenčíkovho vystúpenia je pritom rada vodárom, aby firmy precenili aj majetok, ktorý je už odpísaný, a opäť ho zarátali do nákladov. Na takéto precenenie odporúča vybrať dobrú znaleckú firmu.

„Znalecký posudok môže byť vykonaný aj na majetok, ktorý má v súčasnosti nulovú zostatkovú hodnotu?“ pýta sa jedna z prísediacich.

Z odpovede Holjenčíka vyplýva, že v tom problém nevidí.

To zvládneme

„Prečítajte si zákon a vyhlášku a všetko pochopíte. Iba toľko vám k tomu môžem povedať,“ povedal Holjenčík, keď sme sa ho pýtali, prečo odporúčal vodárňam zásadnú zmenu vo výpočte cien vodného a stočného.

Holjenčík, ktorý vodárom odporúča masívne precenenie majetku, je zároveň prezident Slovenskej komory znalcov a pôsobil v minulosti aj v orgánoch znaleckej spoločnosti JHS. Táto firma dostala napríklad zákazku na audit gabčíkovskej elektrárne.

Holjenčík tiež na zázname rokovania s vodármi hovorí, že s preceňovaním už má úrad aj skúsenosti. Vodárom dáva za príklad energetické distribučky. „My sme robili, pol roka sa robilo, distribúcia elektriny, 3 veľké a malé distribučky, distribúcia plynárenstva, za pol roka sa dokázalo zvládnuť celé Slovensko, od apríla do augusta to bolo hotové,“ hovorí Holjenčík presne o tých firmách, ktorých nové ceny ho stáli funkciu.

Pôvodne čakali vodári straty

Na rozdiel od cien energií sa fixná cena za vodné a stočné stanovovala na tento rok prvý raz. Išlo by o poplatok, ktorý sa má platiť bez ohľadu na spotrebu.

Regulátor pôvodne vo vyhláške predĺžil obdobie odpisovania majetku pre vodárenské firmy. To by výrazne znížilo ročné náklady vstupujúce do cenového výpočtu. Na jednej strane by to mohlo priniesť nižšie vodné/stočné a na druhej finančne poddimenzovať vodárne, ktorým dal štát za úlohu popripájať obce na vodovody a kanalizácie. Preto sa zrejme vodári sťažovali.

Riaditeľ Severoslovenských vodární a kanalizácií Miroslav Kundrík bol vtedy na úrade tiež. Detaily si už nepamätá. Vyhláška podľa jeho slov znamenala pre vodárenské spoločnosti odhadom mínus 75 miliónov eur ročne na tržbách a odpisoch spolu. Cena vodného a stočného z dôvodu zníženia odpisov by poklesla o približne 10 percent.

„To je v situácii, keď vodárne budujú kanalizácie, čerpajú eurofondy a majú plniť záväzky Slovenskej republiky voči EÚ. Hrozilo, že nebudeme schopní splácať  úvery,“ povedal Kundrík. Vodárne sa podľa jeho slov obrátili prostredníctvom Asociácie vodárenských spoločností SR listom aj na úrad vlády, ten ich požiadavku posunul ÚRSO.

Pravosť nahrávky potvrdil aj šéf Turčianskej vodárenskej spoločnosti Rastislav Zábronský.

„Áno, bol som na tom stretnutí. Boli tam všetci riaditelia vodárenských spoločností,“ povedal Zábronský.

Ivana Mahríková z Asociácie vodárenských spoločností potvrdila, že stretnutie šéfov vodárenských firiem s Holjenčíkom na regulačnom úrade, kde sa vysvetľovali regulačné odpisy, prebehlo.

„Stretnutie prebehlo 24. októbra 2016, následne 26. 10. 2016 URSO vydal Metodické usmernenie k určovaniu hodnoty RAB vo vodárenstve,“ povedala Mahríková.

„V metodickom usmernení sa uvádza, že do návrhu ceny vstupuje hodnota RAB, stanovená na základe účtovnej evidencie, alebo hodnota majetku, stanovená ako všeobecná hodnota znaleckým posudkom znalcom zapísaným v zozname znalcov tlmočníkov a prekladateľov vedenom Ministerstvom spravodlivosti SR,“ cituje Mahríková metodické usmernenie.

Preceňovanie kritizovala aj SaS

Opozičná SaS v piatok zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej hovorila o preceňovaní. Podľa informácií poslancov sa na preceňovaní vo významnej miere podieľala spoločnosť JHS.

„Výsledkom bol precenený majetok, ktorý navýšil ceny energií,“ povedala poslankyňa SaS Jana Kiššová.

Na preceňovanie sme sa pýtali v distribučných firmách.

„Na účely výpočtu povolených výnosov z regulovaných činností sa používa hodnota majetku pre regulačné potreby. Táto hodnota je nižšia ako účtovná hodnota majetku, keďže regulátor nechce uznávať celú účtovnú hodnotu majetku,“ píše stredoslovenská distribučka. Majetok nepreceňovali.

Stredoslovenská distribučka zareagovala aj na obvinenia politikov, s tým, že je pripravená pre nich pripraviť odborný seminár o regulácii v sieťových odvetviach.

„Ak by platili predstavy strany Sloboda a solidarita, že majetok spoločnosti je odpísaný, domácnosti a podniky na strednom Slovensku by nemohli fungovať a mať zabezpečenú elektrickú energiu. Spoločnosť, ktorá sa stará o takmer 34-tisíc kilometrov vedení a približne deväťtisíc rozvodní a trafostaníc, totiž každoročne musí do modernizácie a údržby siete, či nových pripojení, investovať desiatky miliónov eur,“ píše SSE-D.

„Minulý rok bola vo všetkých distribučných firmách kontrola z ÚRSO, zameraná na výšku regulačnej hodnoty majetku,“ dodala spoločnosť.

Vyžiadali sme si ešte výšku regulačných odpisov, neúspešne. Žiadna distribučka ju vraj nezverejňuje.

Na kontrolu nákladov a majetku firiem dostal regulačný úrad špeciálne pridelených 1,8 milióna eur navyše. Mohlo ísť o peniaze použité na obstaranie znaleckých posudkov, ktoré by overili hodnotu majetku, ktorý energetické firmy zarátavajú do nákladov.

Východoslovenská distribučná sa pochválila, že touto kontrolou prešla najlepšie.

„VSD dopadla podľa verejne prezentovaných výsledkov nezávislých znalcov zo všetkých kontrolovaných spoločností najlepšie, to znamená, že celý majetok zahrnutý do RAB (regulačné odpisy) preukázateľne využíva priamo v súvislosti s distribúciou elektriny. Kontrolóri preverili aj fyzický stav majetku a jeho účtovnú evidenciu. RAB stanovený na základe tejto kontroly na účely výpočtu ceny od roku 2017 zároveň odráža hodnotu tohto majetku v účtovníctve.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie