Denník N

Ceny energií sa vrátia do roku 2016, Danko nechce byť ten, čo varí kávu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko tlačí na tému ceny energií. Premiér Robert Fico vyzval ľudí, aby si počkali na nové faktúry.

Predseda SNS Andrej Danko chce byť ten, čo udáva tón v koaličnom spore o cenu energií. Ohlásil, že strana mu dala mandát na rokovania o výmene ľudí v energetických podnikoch aj na zmenu zákonov.

Danko komentoval aj krízu v koalícii a hovoril, že „pri tejto komunikácii niektoré veci uviazli“. Danko opäť zopakoval, že má výhrady k mediálnemu tímu premiéra. „Ak dovolíte, to si poriešime všetko v kuchyni. Verím, že v stredu sa pohneme ďalej.“

Priznal nominantov SNS

Zároveň Danko bránil nominantov SNS, ktorí sú podľa neho vo funkciách iba krátko, niektorí len od decembra. Oznámil, že zatiaľ traja z nich odchádzajú z dozorných rád. Danko tak priznal, že na posty v skutočnosti nerobili súťaže, ale rozdelili si ich politicky.

Predseda SNS hovorí, že situáciu v koalícii zvládnu, k energiám sa majú stretnúť v stredu. „Ale prepáčte, ak si niekto myslí, že ja varím v tejto koalícii kávu, tak sa hlboko mýli,“ povedal Danko.

Fico zasahuje, počkajte na zálohy

Ceny plynu a elektriny sa vrátia na úroveň roku 2016. Platiť to má nielen pre plyn pre západné Slovensko a elektrinu pre Stredoslovákov, ale aj pre elektrinu pre východné a západné Slovensko, oznámil krátko pred Dankovým vystúpením premiér Robert Fico po rokovaní s ministrom hospodárstva Petrom Žigom a štátnymi reprezentantmi v energetických podnikoch.

„Ľudia nech si počkajú, počkajte si na nové zálohové platby,“ radil premiér, čo robiť, ak už domácnosť faktúru alebo rozpis preddavkov na rok 2017 dostala. Ak aj niekto faktúru zaplatil, v priebehu roka mu ju podľa neho rozúčtujú.

Pondelňajší Ficov zvrat prišiel po rokovaniach s ministrom hospodárstva Petrom Žigom, regulátorom a predstaviteľmi firiem, ktoré distribuujú energiu.

„Nebudeme rozdeľovať,“ rečnil Fico o cenách energií. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví podľa jeho slov prinesie novú vyhlášku, ktorá „pre celé územie Slovenska vráti podmienky do roku 2016“. Minister hospodárstva Peter Žiga avizuje, že vyhláška bude v platnosti približne do týždňa.

Smer takto reaguje na škandál s cenami energií. Tentokrát sa vláda rozhodla riešiť aj elektrinu pre východ a západ, aj keď pôvodne sa avizovalo, že tu sa majú vysoké faktúry riešiť prípad od prípadu ako reklamácie.

Chaos – a opozícia tlačí na premiéra

V praxi to bude znamenať, že niektoré domácnosti, ale najmä firmy, na strednom Slovensku dostanú už tretiu faktúru za to isté obdobie. V januári niektorým poslali prvé zálohové predpisy, potom ich opravil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ani zďaleka sa však nedostali na úroveň z roka 2016, ako to avizovala vláda. Teraz faktúry opravia opäť.

OĽaNO a SaS pripúšťajú pre kauzu cien energií návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Ficovi. Žiadajú odchod vládnych nominantov či odvolanie ministra Žigu. Najnovšie rozhodnutie Smeru meniť ceny energií podľa nich nerieši problém systematicky. Rovnako problematicky nastavené sú podľa opozície aj faktúry za teplo či vodu.

Danko opakuje útoky na finančníkov

„Otázka energií je pre mňa principiálna,“ hovoril Andrej Danko s tým, že chce byť v politike aj po roku 2020 a trvá na stabilných cenách energií. Tvrdí, že dostal mandát, aby rokoval o ďalších personálnych obmenách, aj na zmenu zákonov. „Rešpektujem finančné skupiny z hľadiska ich podnikania, pokiaľ si neurobia zo štátu dojnú kravu. V energetike sa to stalo.“

„Odmietajú byť dehonestovaní, atakovaní, pošpiňovaní,“ hovoril Danko o nominantoch SNS v energetických podnikoch. „Chápem ich. Je dnes ťažko nájsť ľudí, ktorí sa za niekoľko sto eur vzoprú finančným skupinám, ako sú EPH, J&T a ďalší.“

„SNS robí všetko preto, aby EPH odišli z tohto podnikania alebo aby sa nastavili pravidlá štátu k EPH.“

„V tejto koalícii je taká zvláštna súhra generácií aj politiky,“ rozprával ešte Danko o vzťahoch v koalícii. „Je nesporné, že premiér je dlhoročne skúsený politik, Béla je takisto dlhoročne ošľahaný matuzalem politiky, ktorý videl politiku aj z toho pravicového spektra. Ja som možno niekedy viac idealista, ešte verím, že sa niektoré veci dajú zmeniť.“
Vládna koalícia bude teraz vyberať nástupcu za šéfa regulačného úradu, ktorý pre škandál s cenami energií plánuje odstúpiť. V prípade, že šéf regulácie odstupuje, musí o tom informovať prezidenta a jeho odstúpenie platí od momentu doručenia. Podľa posledných informácií prezidentská kancelária takýto list od Jozefa Holjenčíka zatiaľ neeviduje.
Fico v pondelok rokoval aj so šéfom regulácie, avizuje, že onedlho z postu odstúpi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie