Denník N

Po elektrine a plyne Fico opraví aj ceny vodného a stočného

Takto premiér názorne ukázal občanom, čo odporúča urobiť s faktúrami. Foto – TASR
Takto premiér názorne ukázal občanom, čo odporúča urobiť s faktúrami. Foto – TASR

Nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bude aj pre vodu.

Aktualizované o 13:46. Tento rok bude vo faktúrach za energie historicky najväčší chaos. Najprv vláda prehovorila regulačný úrad, aby prepracoval ceny elektriny pre stredné Slovensko a plynu pre celé Slovensko. Potom premiér Robert Fico prikázal prepracovať ešte raz ceny elektriny pre celé Slovensko a v utorok došlo aj na vodné a stočné.

„Pri vode zisťujeme určité deformácie v cenovej úrovni. Dnes po rozhovore s úradom pre reguláciu došlo k ďalšiemu významnému posunu a úrad ma informoval, že tak ako pri elektrine a plyne bude vydaná nová vyhláška, ktorá vracia ceny, pokiaľ ide o vodu, do roku 2016,“ oznámil Fico cez video na Facebooku.

Vodné a stočné by bez tohto zásahu vzrástli tam, kde síce existuje vodovodná prípojka, ale reálne cez ňu vodu neodoberá nikto alebo iba minimálne.

Vo vodnom sa tento rok zaviedol už aj fixný poplatok, podľa ktorého sa faktúry nerátajú iba podľa toho, kto koľko vody odoberie, ale keďže o potrubia sa treba starať bez ohľadu na spotrebu, každý, kto je pripojený, má platiť fixnú čiastku.

„Občan, ktorý má záhradu, neobývaný dom a má privedenú vodu a kanalizáciu, ale nečerpá vodu, za súčasných podmienok nemusí nič platiť. V budúcnosti bude musieť zaplatiť za to, že má privedenú vodu a kanalizáciu,“ vysvetľoval napríklad šéf bratislavských vodární Zsolt Lukáč v čase, keď vodárne prispôsobovali cenové návrhy podľa vyhlášky regulačného úradu. Vtedy sa rátalo, že prípojka napríklad na neobývaný dom vyjde na 9 eur.

Neskôr sa ešte na stretnutí na regulačnom úrade debatovalo o tom, čo všetko do nákladov pri výpočte cien zahŕňať. Šéf úradu Jozef Holjenčík, ktorý dnes plánuje poslať prezidentovi Andrejovi Kiskovi svoju abdikáciu, na stretnutí podľa nahrávky vodárom radil, ako správne čítať jeho vyhlášky tak, aby mohli zdražovať a budovať kanalizácie v obciach.

Podľa šéfa Obyčajných ľudí Igora Matoviča si podľa pôvodných cien chudobná rodina, ktorá sa snaží energiami šetriť, priplatí za vodné a stočné 98 percent, priemerná rodina si priplatí 7 percent. Naopak, bohatšie domácnosti s vyššou spotrebou v priemere ušetria 6 percent.

„Pri tej obrovskej spotrebe Bašternák ušetrí 200 eur ročne. Kto sa mu na to zloží?“ pýtal sa Matovič.

Vládny úrad poslal informáciu o oprave cien vodného a stočného tesne pred tlačovou konferenciou Obyčajných ľudí.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie