Denník N

Voláte do znaleckej firmy JHS? Mobil zdvihne Jozef Holjenčík

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto - TASR
Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto – TASR

V oficiálnom registri znalcov je na už bývalého predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka rovnaký kontakt ako na znaleckú firmu JHS. On pritom hovoril, že od roku 2007 s firmou nič nemá.

Ak voláte do martinskej firmy JHS, ktorá robí znalecké posudky v mnohých odvetviach od energetiky cez ekonómiu až po potravinárstvo, telefón zdvihne Jozef Holjenčík. Muž, o ktorom hovorí pre januárové zvýšenie cien energií celé Slovensko, sa po nátlaku zo strany vlády vzdal postu šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Šéf regulačného úradu musí byť nestranný, no Holjenčík má roky telefón súkromnej znaleckej firmy. Kontakt naňho nie je ťažké nájsť, stačí nahliadnuť do registra znalcov na ministerstve spravodlivosti, kde sú mená odborníkov na jednotlivé oblasti aj kontakty na nich. Rovnako je to aj v prípade znaleckých organizácií. A tak sa dá ľahko vyhľadať aj Jozef Holjenčík a firma JHS.

Holjenčík hovorí, že od roku 2007 s firmou nemá nič spoločné. V registri znalcov sa však mobilný kontakt na Holjenčíka a JHS zhoduje. A nie je to len zhoda na papieri. Bývalý predseda ÚRSO tento mobil aj dvíha.

Požičaný telefón

Ako je možné, že má číslo, ktoré si uvádza aj firma, s ktorou nemá desať rokov nič spoločné? „Mám ho požičaný,“ vysvetľuje Holjenčík.

Stále teda platí, že s JHS nie je v kontakte a nemá s ňou nič spoločné? „Nie, nič nemám,“ opakuje. Na ďalšie otázky už neodpovedal, a zložil mobil.

Nevysvetlil tak zistenia Nadácie Zastavme korupciu, ktorá si všimla aj ďalšie prepojenia. Holjenčík je totiž aj prezidentom Slovenskej komory znalcov. A aj tam má kontakt na mobil, ktorý sa zhoduje s mobilom z registra znalcov, a teda mobilom na JHS.

Zaujímavý je aj e-mailový kontakt komory znalcov. Okrem všeobecného je možné písať aj na [email protected]. Rovnaký kontakt si Holjenčík uvádza aj na stránke Slovenskej technickej univerzity, kde pôsobí ako odborný garant znaleckého minima.

Jozef Holjenčík (nominant Smeru) od roku 2007 rozhoduje o tom, koľko budú ľudia platiť za energie. Foto – TASR
Jozef Holjenčík (nominant Smeru) od roku 2007 rozhodoval o tom, koľko budú ľudia platiť za energie. Foto – TASR

Prepojenie Holjenčíka s JHS nie je náhodné. V roku 1998 totiž túto spoločnosť v Martine, kde žije, založil. Keď sa pred desiatimi rokmi stal predsedom ÚRSO, podiel vo firme, ktorá má v názve aj iniciály jeho mena, predal. Poslanci SaS však hovoria, že spoločnosť ďalej ovládal. Upozornili aj na to, že z verejne dostupných zdrojov znalecké posudky pre viaceré podniky s účasťou štátu zabezpečovala spoločnosť JHS.

Zaujímavá informácia je to po zverejnení videa, na ktorom Holjenčík vodárom odporúča masívne precenenie majetku. Zástupcom vodárenských spoločností radí, čo treba spraviť, aby ceny vodného a stočného išli hore. Pripomína aj to, že niečím podobným už prešli aj energetické distribučné spoločnosti. „My sa nebránime tomu, keď vám aj ceny stúpnu. Nie je naším cieľom alebo zámerom úradu za každú cenu udržať nulový nárast ceny,“ rozprával na stretnutí Holjenčík. „Hovorím na rovinu, že to nie je pre nás podstatné,“ vravel odchádzajúci šéfregulátor. Podstatné podľa jeho slov bolo, „aby sa urobil poriadok“.

SaS zároveň informovala, že v kauze energie podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi, ako predstaviteľovi nezávislého a nestranného regulačného úradu, radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií,“ vysvetľujú poslanci Jana Kiššová a Karol Galek. Pripomenuli, že navádzal riaditeľov vodárenských spoločností k podvodnému konaniu a machináciám pri cenotvorbe a „nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami“.

Holjenčík po zverejnení videonahrávky zo stretnutia s vodármi a článku o ňom podal na Denník N trestné oznámenie ako súkromná osoba. „Redaktorka celkovým kontextom predmetného článku navodzuje v bežnom čitateľovi nepravdivý dojem, že sa dopúšťam podvodného konania v súvislosti s výkonom činnosti predsedu ÚRSO,“ píše Holjenčík.

Tvrdí, že záznam je neoprávnený, a že tvrdenia v článku zasahujú do jeho ústavného práva na ochranu osobnosti, „občianskej cti a ľudskej dôstojnosti vrátane práva na česť v odborných kruhoch a vážnosti postavenia, ktoré mi vyplýva z titulu výkonu funkcie predsedu úradu“.

Holjenčík bol v utorok posledný deň vo funkcii šéfa ÚRSO. Rozhodol sa odísť po škandále so zvyšovaním cien energií, ktorý rozhádal aj vládnu koalíciu. Na jeho odchod vyzval najskôr predseda SNS Andrej Danko, neskôr sa pridal aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie