Denník N

Holjenčík si objednal na prácu blízkych znalcov. Peniaze mu na to dal premiér

Premiér Fico a Jozef Holjenčík v roku 2015 pri debate o ocenení majetku distribučných spoločností. Foto – TASR
Premiér Fico a Jozef Holjenčík v roku 2015 pri debate o ocenení majetku distribučných spoločností. Foto – TASR

Faktúry ukazujú, že aj znalci zapísaní pod firmou JHS pracovali pre regulačný úrad, z ktorého musel Jozef Holjenčík odísť po kauze s drahými energiami. Ten tvrdí, že s JHS nemá nič spoločné, ale dvíha jej telefón.

Partia odborníkov chodila od marca do septembra minulého roku po Slovensku a obzerala káble, trafostanice či plynovody. Zisťovali, akú majú hodnotu – také posudky si objednal regulačný úrad. Chcel vedieť, či distribučky energií neklamú o nákladoch, ktoré si dávajú do vzorca na výpočet ceny energií pre ľudí.

Údaje o objednávkach z portálu regulačného úradu ukazujú, komu sa za znalecký posudok platilo.

Podklady pomohol spracovávať aj jediný spoločník znaleckej firmy JHS, Štefan Varga, a ďalší znalci (minimálne šiesti), spadajúci podľa registra znalcov ministerstva spravodlivosti pod firmu JHS. To je tá istá firma, ktorú pred rokmi zakladal dnes už bývalý (od stredy) šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

Nejde o závratné sumy, debata je o faktúrach vystavovaných napríklad v hodnote od niekoľko sto eur až do 12-tisíc eur, výnimočne aj viac. Platí aj to, že znalecký trh je úzky a s prácami pre úrad pomáhali viacerí ďalší znalci.

Firma, do ktorej sa dovoláte Holjenčíkovi

Holjenčík dlhodobo tvrdí, že vo firme od roku 2007 nepôsobí. Jeho mobil uvedený na stránke Slovenskej komory znalcov ako na jej prezidenta sa zhoduje s kontaktom na firmu JHS zo znaleckého zoznamu ministerstva spravodlivosti.

Na to, že si pre nacenenie regulačný úrad najíma Holjenčíkovi blízkych znalcov, upozornil ešte minulý rok portál energia.sk. Holjenčík, ktorý v tom čase ešte úradoval v kresle regulátora, nevysvetlil, ako znalcov vyberal.

Povedal, že znalcov vyberali „podľa potreby“. Ide o odborníkov v oblasti elektrotechniky, strojárstva, stavebníctva, nábytku, protipožiarnej bezpečnosti, cestných vozidiel. Je však medzi nimi aj kriminalista, píše energia.sk.

Na práce pre regulačný úrad sme sa chceli spýtať Štefana Vargu, znalca a aktuálne jediného spoločníka firmy JHS podľa obchodného registra, v ktorej orgánoch pôsobil v minulosti Holjenčík. „Mám prácu, ja nemám čas na vás,“ povedal.

Fico sa precenením chválil

Znalcovi prináleží podľa zákona za hodinu znalcovania 13,28 eura. Ďalšie príplatky si podľa ustanovení zákona, na ktoré sa regulačný úrad odvoláva v zmluvách, môže znalec pýtať, ak treba oceňovať urgentne alebo ide napríklad o mimoriadne náročnú znaleckú činnosť, či treba robiť kópie posudkov.

Odborníkov si to pýtalo. Misiu s kontrolou majetku odobril Holjenčíkovi premiér Robert Fico osobne. Dokonca si preto zvolal novinárov na brífing. Pred regulačným úradom v auguste 2015 vysvetľoval, že regulátor pýta peniaze navyše, aby prekontroloval náklady. Avizoval, že to za to stojí.

„Bude môcť nielen objektívne zhodnotiť náklady, ktoré dávajú distribučné spoločnosti do výpočtov, ale podľa predsedu (ÚRSO) by to mohlo viesť aj k zníženiu sieťových poplatkov, čo by nakoniec znamenalo aj zníženie koncovej ceny,“ rečnil Fico.

Holjenčíkov úrad dostal potom do rozpočtu 1,8 milióna eur navyše. Najväčšou položkou boli zjavne analýzy týkajúce sa jednotlivých distribučiek, tie vypracovali štyri firmy: ÚEOS – Komercia, SOZE, IDJ a Regotrans – Rittmeyer, píše energia.sk.

Cenové konania o faktúrach na tento rok nakoniec dopadli tak, že niektorým kategóriám odberateľov výrazne vzrástli preddavkové platby. Často išlo o zdraženie o desať aj viac percent.

Ficova vláda nakázala Holjenčíkovi, aby opravil faktúry za elektrinu pre stredné Slovensko, pri plyne išlo o celé Slovensko. Ukázalo sa, že to nestačí a ceny elektriny sa tak majú dostať naspäť do roku 2016 aj pre elektrinu na celom Slovensku. Vláda k tomu pridala nakoniec aj opravu cien vodného a stočného. Holjenčík pre škandál s cenami energií od stredy nešéfuje regulačnému úradu.

„Ja som technik, nie som politik, ani politike veľmi nerozumiem,“ rečnil Holjenčík v stredu na TA3. Z funkcie podľa vlastných slov odstúpil, pretože sa množili útoky na jeho osobu. Opakuje, že ceny pre elektrinu aj plyn by po jeho tohtoročnom pôvodnom rozhodnutí celkovo v priemere odberateľom klesli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie