Denník N

Érsek sa rozprával s Kaliňákom: Za preklep pri kúpe e-známky nemusíte zaplatiť pokutu

E-známku si môžete kúpiť aj na webe e-znamka.sk.
E-známku si môžete kúpiť aj na webe e-znamka.sk.

Šoféri, ktorí sa pomýlili pri platbe za jazdu po diaľnici, sa budú môcť vyhnúť pokute 150 eur.

Začiatkom januára prišiel Bratislavčan Rastislav na benzínku v Senci kúpiť si diaľničnú známku. Keď predavačke diktoval evidenčné číslo auta, dôsledne kontroloval čísla a koncové znaky. Mal si lepšie pozrieť aj písmená označujúce okres – namiesto BA vpísala obsluha do značky BL.

Z pumpy vyrazil Rastislav rovno na diaľnicu. Keď zistil, že sa stala chyba, zľakol sa, že mu príde pokuta. Tá je vo výške 150 eur najviac raz za mesiac. Preto poslal niekoľko žiadostí o opravu značky pridelenej k známke za 50 eur.

SkyToll, ktorý predaj nálepiek manažuje, opakoval, že preklep sa dá opraviť iba do 15 minút od kúpy, čo nie je tento prípad.

Rastislav vraví, že ak mu pošlú pokutu, platiť ju nebude. Okrem iného medzičasom cez policajtov neformálne zistil, že značka z jeho e-známky ani len neexistuje. Je preto pripravený hnať celú vec aj na súd, ak bude treba.  

Pokuty sú v rukách okresných úradov ministerstva vnútra – tie ich rozposielajú.

Keď u nich reklamoval pokutu za preklep šofér František Poľa, odkázali mu, že z pokuty neustúpia. Aj keď má dôkazy o tom, že len omylom prehodil dva znaky v evidenčnom čísle, má zaplatiť vyše 400 eur (preklep si všimol, až keď mu poslali prvú pokutu).

Ministerstvo vnútra prenechalo osud takýchto šoférov na usmernenie ministertva dopravy a to zasa opakuje to, čo SkyToll.

Zmena prišla, keď sme sa pýtali na to isté opäť minulý týždeň.

Minister dopravy Árpád Érsek hovoril o tom, že o problematike diaľničných známok debatoval viackrát s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Z jeho slov nebolo celkom jasné, o čom všetkom bola debata. O šoféroch s preklepom však Érsek nemá podnety.

Ministerstvo vnútra to vysvetlilo, ubezpečilo, že preklep nebude dôvod na pokutu, ale vyžiada si to byrokraciu:

„Výsledkom rokovaní je nastavenie, že v prípade, že vodičovi príde pokuta, s ktorou nesúhlasí, keďže urobil pri kupovaní známky preklep pri svojom EČV a bude riešený okresným úradom, bude musieť dokázať, že sa na fotke s pokutou nachádza jeho vozidlo, kde je evidentné, že je to jeho EČV, aj keď s chybou, a teda so zameneným písmenom alebo číslom. V takom prípade nebude pokuta uplatnená.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Diaľničné známky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie