Denník N

Carrefour v Trnave potichu zavreli, reťazec znovu dlhuje štátu

Foto N – Denisa Čimová
Foto N – Denisa Čimová

Trnavská predajňa mala podľa spoločnosti Retail Value Stores slabú perspektívu, preto sa rozhodla ju zrušiť.

Otvárali ju ako poslednú – piatu, zatvorili ju však ako prvú. Predajňa reťazca Carrefour v okrajovej časti Trnavy koncom januára v tichosti ukončila svoju činnosť.

Oznamuje to nenápadným plagátikom, na ktorom sa píše, že je od 31. januára tohto roku zatvorená.

Má slabú perspektívu

Jej prevádzkovateľ, spoločnosť Retail Value Stores, avizoval ukončenie činnosti svojej najnovšej predajne pred niekoľkými dňami nenápadne aj na svojom Facebooku. Reagoval tak na informácie, prečo leták reťazca s akciovými výrobkami ešte stále nezahŕňa aj obchod v tomto krajskom meste.

Ešte 10. januára síce zákazníka reťazec ubezpečoval, že Trnava sa zapojí do letákovej akcie už onedlho, no 1. februára sa ospravedlnil za mylnú odpoveď. Napísal, že túto prevádzku zatvorí.

„Vzhľadom na slabú perspektívu trnavskej predajne padlo rozhodnutie, že táto prevádzka nebude zaradená do ozdravného plánu a ruší sa,“ dodal reťazec na sociálnej sieti.

screenshot-www-facebook-com-2017-02-10-10-37-38

Reakciu reťazca sa nám zatiaľ nepodarilo získať. Telefón uvedený na webe nikto nedvíhal, dočasne nedostupná bola aj linka nákupného centra The Mall, kde Carrefour sídli.

Podnikateľ Jozef Špirko, ktorý vstúpil do spoločnosti Retail Value Stores ako investor, odpísal, že je na dovolenke, a odporučil nás na spoločnosť Retail Value Stores.

Opäť dlhuje štátu

Zatvorením predajne Carrefouru v Trnave , ktorú otvorili na jar roku 2014, prídu o prácu ľudia, ktorí v tejto prevádzke pracovali. Aj záchranou pracovných miest pritom Retail Value Stores argumentovala, keď sa snažila získať od veriteľov súhlas s ozdravným plánom, aby nemusela ísť do konkurzu.

Súhlas od nich napokon získala.

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský si myslí, že trnavská predajňa v lokalite, kde bola, nemohla byť rentabilná. V Trnave je navyše veľká konkurencia, takže nie je jednoduché, aby tam reťazec, ktorý mal navyše problémy, obstál.

Súčasné aktivity spoločnosti Retail Value Stores podľa neho oscilujú medzi ozdravovacím a utlmovacím projektom. Zatvorenie nerentabilnej prevádzky a zúženie siete však považuje za rozumné.

Pod značkou Carrefour fungujú dve predajne v Bratislave a po jednej v Košiciach a v Žiline. S nimi zrejme do budúcnosti prevádzkovateľ ráta, pretože sa ich snaží oživiť a zaplniť tovarom, aj keď na menšej než pôvodnej ploche.

Väčšinu vysokých dlhov vymazala spoločnosť Retail Value Stores vlani na jeseň v reštrukturalizácii, pretože veriteľom vyplatila len tri percentá zo súm, ktoré im dlhovala.

Dlhy však prevádzkovateľ reťazca francúzskej značky neprestal kopiť.

Ak ešte začiatkom januára dlhoval Sociálnej poisťovni niečo vyše 225-tisíc eur, začiatkom februára už dlh narástol na viac ako 324-tisíc eur.  Sociálna poisťovňa však odmietla spresniť, od akého termínu sú tieto dlhy, teda či až po ukončení reštrukturalizácie.

„Sociálna poisťovňa pravidelne štyrikrát mesačne zverejňuje aktuálny zoznam dlžníkov na svojej webovej stránke. Informácie o dlhoch v minulosti alebo trvaní dlhu však bez súhlasu tretej strany neposkytujeme,“ reagoval Marian Škotka z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Retail Value Stores priebežne figuruje aj v zozname dlžníkov zdravotných poisťovní. Tieto dlhy na preddavkoch sú však nižšie, takže ich zvykne po čase vyrovnať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie