Denník N

Nové ceny elektriny platia až od marca (všetko o nových cenníkoch podľa krajov)

Foto – TASR
Foto – TASR

Prečo si väčšina domácností nevšimla, že zdražela elektrina, aj keď vláda hasí škandál s vysokými faktúrami? Koľko zaplatíte za elektrinu a plyn? Prinášame otázky a odpovede.

Aktualizované o 16:30 „Nebudeme rozdeľovať,“ rečnil premiér Robert Fico 6. februára o cenách energií. Oznámil, že sa kompletne prepracujú ceny elektriny pre celé Slovensko a nová vyhláška „pre celé územie Slovenska vráti podmienky do roku 2016“. Výsledok je, že v januári a februári pôjdu jednotlivé regióny podľa rozdielnych princípov, priblížia sa k sebe až od marca.

Vláda totiž prinútila regulátora meniť ceny až dvakrát.

Neplatí ani sľub, že nikomu nepôjdu ceny hore.

Vysvetlenie, kde a kedy ktoré ceny platia, prinášame v otázkach a odpovediach.

Odkedy budú platiť nové ceny, ktoré avizoval Fico?

„Od 1. marca 2017,“ vysvetlil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zodpovedný na ceny energií. „Cenové konania úrad ukončí do konca februára 2017,“ povedal hovorca úradu Radoslav Igaz.

Koľko sa bude účtovať za elektrinu za január a február? 

Na východnom a západnom Slovensku sa bude účtovať prvé dva mesiace podľa pôvodného cenového rozhodnutia regulačného úradu na tento rok. Pre stredné Slovensko sa tento rok už raz upravovali ceny pre elektrinu a pre celé Slovensko zasa ceny plynu, platiť bude v januári aj februári prvý opravený cenník.

„V prípade spoločností SSE-D a SPP-D, ktorým bolo dňa 25. 01. 2017 zmenené cenové rozhodnutie v niektorých častiach, platia ceny schválené prvým cenovým rozhodnutím spolu s jeho zmenou,“ píše regulačný úrad. Ceny z roka 2016 môžu podľa jeho slov uplatniť iba takí dodávatelia, ktorí vôbec nemajú vydané cenové rozhodnutie pre rok 2017.

Čo to znamená v praxi, sme sa spytovali odborníkov z energetických firiem, ktorí si neprajú byť menovaní.

Čo to znamená v praxi pre východné Slovensko? 

Cena za garáž s malým ističom sa zdvihne počas prvých dvoch mesiacov z minuloročných 38 eur na 80 eur ročne. Pri väčšom ističi môže ísť o skok z 25 eur na takmer 180 eur. Mesačne to vychádza na nárast z 3,1 na 6,6 eura pri menšom ističi a z 2 na vyše 14 eur pri väčšom ističi mesačne.

Malá východoslovenská domácnosť s podpriemernou spotrebou, napríklad v 1-izbovom byte, platila za elektrinu minulý rok 150 eur, teda 12,5 eura za mesiac. Prvé dva mesiace tohto roka sa jej bude účtovať 20,8 eura, ročne by išlo o 250 eur.

Na východnom Slovensku stúpla distribučná tarifa za blokovanie kapacity elektrických vedení tam, kde majú domácnosti väčší istič, než reálne spotrebujú energie.

Ide hlavne o záhradky, chaty či spomínané garáže.

Čo to znamená v praxi pre západné Slovensko? 

Za garáž na západnom Slovensku sa účtovalo minulý rok 43 eur, prvé dva mesiace tohto roka bude platný cenník, podľa ktorého by garáž vyšla na 83 eur ročne. Mesačne je to zdraženie z 3,6 eura na necelých 7 eur.

Bežná paneláková domácnosť na západe zaplatila v roku 2016 dokopy 360 eur, teda 30 eur mesačne za elektrinu. Prvé dva mesiace tohto roka sa bude účtovať 31,6 eura mesačne, čo by ročne vyšlo na 380 eur.

Na západnom Slovensku vzrástli sadzby za reálne odobratú elektrinu a nie poplatky za jej distribúciu. Príplatky to znamená pre klientov, ktorí si elektrinou kúria.

Čo to znamená v praxi pre stredné Slovensko? 

Bežnú panelákovú domácnosť na strednom Slovensku stála elektrina minulý rok 406 eur. Regulačný úrad takejto domácnosti pôvodne vyrubil ročnú platbu na 392 eur, čiže 32 eur mesačne, toto rozhodnutie však neplatí. Opravené rozhodnutie určilo cenu pre prvé dva mesiace roka na 36,5 eura mesačne, čo by bolo 438 eur ročne.

Pri priamovýhrevnom kúrení môžu prísť odberatelia na strednom Slovensku pre zmenu cenníka o úsporu takmer 20 eur počas prvých dvoch tohtoročných mesiacov.

Aj keď niektorí prídu o úsporu, pre iných znamená oprava aj počas prvých dvoch mesiacov zlepšenie. Pôvodné tarify navýšili faktúry najmä firmám a samosprávam desať- aj viacnásobne. Platí, že pôvodné rozhodnutie malo výrazný vplyv často na tých, ktorí sa snažili šetriť elektrickou energiou.

Koľko a prečo sa bude platiť za elektrinu od marca? 

Ako presne budú vyzerať nové cenníky, závisí od cenových rozhodnutí. Na úroveň minulého roku by sa mala vrátiť tarifa, ktorú ľudia platia za problematickú distribúciu elektriny v kábloch. Tretinu z ceny platia domácnosti a firmy za elektrinu samotnú ako komoditu a tá na burze zlacnela. Pri distribučných tarifách z minulého roka by tak elektrina mohla oproti minulému roku všetkým zlacnieť. Malo by však ísť iba o kozmetickú záležitosť.

Ako to, že veľa ľudí si nevšimlo, že by mali platiť za energie viac? 

Účty domácnostiam a firmám či samosprávam fungujú v inom režime. Napríklad firmy dostávajú faktúry spravidla raz mesačne, a keď sa zmení cena za elektrinu, dostanú sa k nim relatívne rýchlo aj nové rozpisy zálohových platieb.

Domácnosť dostáva spravidla raz za rok vyúčtovaciu faktúru za minuloročné obdobie a spolu s ňou aj rozpis preddavkových platieb. Účtovacie obdobie je pre niekoho od januára do januára, pre iného od februára do februára a podobne.

„Stredoslovenská energetika má vo svojom zákazníckom portfóliu približne 600-tisíc domácností. Fakturačný cyklus domácností je rozdelený na 11 mesiacov. To znamená, že mesačne spoločnosť odošle približne 55-tisíc preddavkových faktúr, platných na najbližších 12 mesiacov,“ ilustruje na príklade Stredoslovenská energetika.

Jednotliví dodávatelia sa v postupoch, kedy a ako prenášajú do zálohových platieb zmeny v cenách, môžu líšiť. Zhodnú sa však na tom, že na konci ročného zúčtovacieho obdobia sa všetko zráta a zostane buď preplatok, alebo nedoplatok. Vyzývajú ľudí, že nemusia do spoločností telefonovať, aby sa dozvedeli, ako je to s ich faktúrami – všetko sa vraj včas dozvedia. Niektorí sa ospravedlňujú za preťažené linky.

Výrazné nedoplatky z titulu rôznych sadzieb počas roka sa neočakávajú. Napríklad Západoslovenská energetika, čakajúc na nové ceny, predbežne účtuje minuloročné zálohy. Odvoláva sa na usmernenie regulačného úradu.

Regulačný úrad vo svojich usmerneniach tiež vyzýva dodávateľov energií, aby až do stanovenia nových cien neposielali rozpisy preddavkov podľa pôvodných rozhodnutí.

„Do vyhlásenia novej cenovej vyhlášky v Zbierke zákonov vyzývame dodávateľov elektriny aby v rámci vyúčtovania združenej dodávky elektriny nezasielali odberateľom elektriny preddavkové platby pre nadchádzajúce zúčtovacie obdobie vo výške podľa v súčasnosti platných taríf,“ píše sa v usmernení. Nové pravidlá majú určovať, ako sa majú distribuovať zálohové platby.

V utorok poobede otočil úrad úplne: „Všetky cenové rozhodnutia, ktoré úrad vydá (…) regulované subjekty uplatňujú od 1. januára 2017,“ napísal regulačný úrad.

Koľko sa bude platiť za plyn? 

Tohtoročné ceny plynu už raz regulátor opravoval. Bolo to v januári a tieto by mali platiť celý rok.

V praxi to znamená, že ten, kto na plyne iba varí, zaň za minulý rok zaplatil pri celkom minimálnej spotrebe 28 eur, tento rok ho to vyjde rovnako. Keby sa cena neopravovala, plyn na varenie by bol pre túto kategóriu drahší o 5 eur.

Pri ohreve vody regulátor pôvodne určil pre plyn zlacnenie v modelovom príklade o 50 eur ročne menej. Podľa platného upraveného rozhodnutia bude ročný účet za plyn nižší iba o 43 eur.

Problém s plynom sa týka najmä bytoviek. Štandardná 8-poschodová bytovka na východe Slovenska s 32 bytmi s vlastným kotlom a ročnou spotrebou plynu 320-tisíc kWh mala zaplatiť podľa pôvodného rozhodnutia na tento rok na fixnej zložke 10-krát viac než v roku 2016, vypočítal portál energia.sk. To je príplatok 40 eur na byt. Bytovkovú tarifu nechal regulátor v zatiaľ opravenom rozhodnutí nedotknutú, upozorňuje energia.sk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie