Denník N

Poplatky u lekárov zrušili, prednostne sa už neobjednáte

Foto – TASR
Foto – TASR

Poslanci prelomili prezidentovo veto a zrušili viaceré poplatky, medzi nimi aj za prednostné vyšetrenie.

Hoci prezident nepodpísal zákon, ktorý rušil viaceré poplatky u lekárov, poslanci jeho výhrady nerešpektovali. Opäť schválil novelu, ktorú vrátil, a to v pôvodnej podobe.

Od apríla tak nebudú môcť lekári vyberať poplatky za prednostné vyšetrenie, ospravedlnenky do školy, potvrdenie do práce, za recept a za žiadosť o kúpeľnú liečbu.

Kiska poplatky nechce

Prezident proti rušeniu poplatkov nenamietal – objednávanie pacientov by podľa neho mal byť štandard. Dnes ambulancie za prednostné vyšetrenia vyberajú zhuba 10 až 15 eur.

S Kiskom súhlasí aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. „Keď to funguje inde, prečo by to nefungovalo u nás,“ povedal v parlamente.

V Európe totiž lekári za objednávanie peniaze nevyberajú. Manažovanie pacientov by malo byť podľa ministerstva súčasťou výkonu práce lekára, ktorý mu preplatí poisťovňa.

Aké poplatky zrušili
  • poplatky za ospravedlnenku do školy,
  • potvrdenie do práce,
  • objednanie pacienta na vyšetrenie,
  • poplatky za recept,
  • poplatky za žiadosť o kúpeľnú liečbu.

A prečo prezident zákon nepodpísal? Prekážalo mu, že nie je jednoznačný.

Niektoré časti si totiž inak vysvetľujú lekári, ministerstvo aj poisťovne. Ide o prípady, keď môže lekár vyberať poplatky za poskytnutý výkon.

Príkladom je, ak má gynekológ v ambulancii ultrazvuk, ale nemá ho zazmluvnený od poisťovne. Ak aj urobí pacientke vyšetrenie, poisťovňa mu to nepreplatí.

Dnes to funguje tak, že ak by pacientka chcela, aby ju aj napriek tomu vyšetril tento lekár, zaplatila by cenu výkonu. U lekára, ktorému poisťovňa dala zmluvu, by za to neplatila.

Peniaze za vyšetrenia

Jeden z možných výkladov zákona je, že od apríla to nebude možné, lebo lekár nebude môcť prijímať poplatky za výkony, ktoré sú preplácané z poisťovne. V zákone však nie je napísané, či ide o výkon, ktorý poisťovňa prepláca vo všeobecnosti alebo konkrétnemu lekárovi.

Ak by platil tento výklad, pacient by si dané vyšetrenie mohol nechať urobiť len u lekára, s ktorým má jeho poisťovňa zmluvu. Prezident to kritizoval, lebo to podľa neho obmedzí právo pacienta vybrať si lekára.

Takto paragraf čítajú aj lekári. „Stačilo by dopísať päť slov. Tak, aby lekár nemohol vyberať poplatky za veci, ktoré mu poisťovňa preplatí,“ povedal šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Minister Čislák v utorok v parlamente vysvetľoval, že takto novela podmienky nemení a pacient si stále bude môcť zaplatiť za výkony u lekára, ktorého si vyberie, aj keď ten nebude mať zmluvu s jeho poisťovňou.

Prezident namietal aj proti tomu, že zákon neobsahuje povinné časti, akými sú vplyv na verejné financie či podnikateľské prostredie. Lekári totiž tvrdia, že niektorí sa bez peňazí za prednostné vyšetrenie možno nedokážu uživiť.

Kiskovi chýbali aj analýzy, koľko poplatkov sa u lekárov vyberá, v čom mu Čislák dal za pravdu. Žiadna z 10 300 ambulancií u nás nemá povinnosť povedať, koľko peňazí vybrala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie