Denník N

Beblavý: Matovič je bezcharakterný klamár, môj otec za Mečiara nič neprivatizoval

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič povedal, že rodina poslanca Beblavého sa zúčastnila mečiarovskej privatizácie, Beblavý mu odkazuje, že neexistuje otázka o jeho majetku, na ktorú by neodpovedal.

„Priama rodina Beblavého zarobila 60 miliónov eur, keď od nich Slavia Capital odkúpila podiel v Palme Tumys. Jeho otec ju sprivatizoval v roku 1992 v mečiarovskej privatizácii a v roku 2008 predal podiel Slavii Capital a dnes sa tvári za cukrového.“ Igor Matovič to v rozhovore pre Denník N vyhlásil o nezaradenom poslancovi Miroslavovi Beblavom. Už vo februári 2016 sa podobne o Beblavom vyjadril aj bratislavský župan Pavol Frešo.

Beblavý teraz označil Matoviča za „bezcharakterného klamára, ktorý bez problémov povie dve lži v jednej vete, hoci odo mňa vedel, že to nie je pravda“. Tvrdí, že zo všetkých politikov zverejnil o svojom majetku najviac.

„Dal som novinárom k dispozícii ešte aj daňové priznania od svojich 18. narodenín, aby som dokázal, že nemám čo skrývať. Neexistuje otázka o mojej príjmovej situácii či majetku, na ktorú som odmietol odpovedať. Nikdy som špekulatívne neprevádzal svoje firmy na biele kone či manželku, aby som sa vyhol daňovej a verejnej kontrole, ako to opakovane urobil Igor Matovič.“

Podnik sa predával za vlády Čarnogurského

Poslanec, ktorý kandidoval za Sieť a teraz je nezaradený, hovorí, že jeho rodina nezarobila 60 miliónov eur a nezúčastnila sa za vlády Vladimíra Mečiara žiadnej privatizácie. „Igor Matovič neváha klamať a zaťahovať môjho otca – dôchodcu – do politických šarvátok len preto, že na mňa nič nemá, ale každého oponenta musí zničiť,“ tvrdí poslanec. Priložil aj údaje od svojho otca Ivana Beblavého.

Upozorňuje, že privatizácia podniku Palma Tumys sa uskutočnila počas vlády Jána Čarnogurského a podľa Beblavého „nemá nič spoločné s mečiarovskou privatizáciou ani svojím obsahom a podmienkami“.

Súčasný poslanec mal v čase, keď otec s kolegami privatizoval, 15 rokov.

Približne 15 členov najvyššieho manažmentu (majorita) a ďalších 500 ľudí (minorita) – zamestnancov sa stalo akcionármi na základe rozhodnutia vlády, že viaceré potravinárske podniky sa nestanú súčasťou kupónovej privatizácie.

Kúpna cena spoločnosti bola 1,1 miliardy korún a bola podľa poslanca vyššia ako účtovná hodnota spoločnosti. „Za 16 rokov, teda obdobie 1991 – 2007, presiahli investície ďalšiu miliardu korún, spoločnosť splatila úver VÚB aj splátky kúpnej ceny FNM.“

Počas vlastníctva spoločnosti neexistovali podľa Beblavého staršieho žiadne „excesy, drahé autá, sponzoringy, športové kluby“.

V roku 2008 došlo k predaju Palma Tumys. Podľa Beblavého bol vynútený vekom akcionárov – priemerný vek väčšiny z nich bol nad 70 rokov a nemal ich kto nahradiť. Všetky akcie boli v rámci medzinárodného tendra predané finančnej skupiny Slavia Capital.

„Ak existuje nejaký príklad úspešnej manažérskej privatizácie so širokou účasťou zamestnancov, tak je to Palma Tumys. Rovnako nakladanie s minoritnými akcionármi,“ hovorí poslanec.

Z predaja získal 3 milióny eur

Ivan Beblavý strávil celý pracovný život iba v spoločnosti Palma Tumys, viac ako 30 rokov bol námestníkom riaditeľa alebo generálneho riaditeľa.

„Až do roku 1997, teda dvadsať rokov po tom, čo sa stal námestníkom spoločnosti, býval v panelákovom byte na konci Petržalky. Následne až do dôchodku býval v byte na Kramároch a až na dôchodku si postavil rodinný dom v Záhorskej Bystrici. Podiel Ivana Beblavého na Palme Tumys ako generálneho riaditeľa spoločnosti v čase privatizácie bol mierne nad šesť percent,“ dodal poslanec.

Konečná predajná cena podniku bola napokon 50 miliónov eur, na Ivana Beblavého tak pripadala suma 3 milióny.

Matovič dôvod na ospravedlnenie nevidí

„Je mi ľúto, že mi kolega Beblavý nebol ochotný odpovedať na otázky týkajúce sa privatizácie Palmy jeho rodinou, ktoré som mu kládol mimo médií,“ vyhlásil Igor Matovič z OĽaNO o reakcii Beblavého. Beblavý však tvrdí, že Matovičovi obchod v minulosti vysvetlil.

„Dnes sa konečne priznal, že jeho rodina sa na privatizácii podieľala. Myslím, že politici by nemali pred verejnosťou skrývať informácie, že zbohatli na privatizácii, bez ohľadu na to, ako veľmi a za ktorej vlády. A to najmä tí, ktorí sa až úskostlivo prezentujú svojou transparentnosťou,“ tvrdí Matovič.

„Dovolím si vyjadriť pochybnosti o tom, že niekto predá firmu, ktorú kúpil v roku 1992 za miliardu slovenských korún a do ktorej následne investoval ďalšiu miliardu, za ani nie túto cenu. Tobôž ak cena peňazí vtedy bola dramaticky vyššia. Z toho mi skôr vyplýva podozrenie, že celkový zisk rodiny Beblavých z privatizácie bol výrazne vyšší, avšak nepozostával len zo samotnej predajnej ceny Slavii Capital, ale zrejme aj zo samotných účtovných ziskov spoločnosti či rozpredaja majetku sprivatizovanej spoločnosti,“ tvrdí Matovič.

Beblavý pritom priznal aj to, že získavali postupne aj peniaze z vyplácania dividend.

„Na túto otázku by sme však poznali odpoveď len vtedy, ak kolega Beblavý zverejní samotnú privatizačnú zmluvu a všetky účtovné závierky sprivatizovanej spoločnosti, ktoré jeho otec ako kľúčový privatizér spoločnosti má určite k dispozícii,“ hovorí Matovič, ktorý sa neplánuje Beblavému ospravedlniť.

„Bol by som rád, ak by kolega Beblavý nepovažoval moju snahu o odhalenie podielu jeho rodiny na privatizácii za niečo nespravodlivé a účelovo mierené voči nemu. Som presvedčený, že na prsty sa musíme pozerať rovnako koaličným politikom, ako aj svojim opozičným spolubratom, inak nemáme žiadne morálne právo ľuďom sľubovať, že sme iní,“ hovorí Matovič a nepáči sa mu, že ho Beblavý obviňuje z vyhnutia sa daňovej kontrole. „Vety od kolegu Beblavého o tom, že som niekedy prevádzal svoje firmy na biele kone, hoci veľmi dobre vie, že to je len úbohá Ficova lož, považujem za podlé či nemiestne a verím, že sa im kolega Beblavý v budúcnosti vyhne.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie