Denník N

Jasličkový zákon štát zmierni, súkromné jasle nebudú len pre deti pracujúcich rodičov

Prezident Andrej Kiska dnes prijal zástupkyne súkromných jaslí. Foto TASR
Prezident Andrej Kiska dnes prijal zástupkyne súkromných jaslí. Foto TASR

Zákon o sociálnych službách zatiaľ na Ústavný súd nepôjde, zriaďovatelia súkromných jaslí chcú rokovať o zmenách vo vzdelávaní. Minister Richter prisľúbil novelu zákona.

Aktualizované o 16:25

Kritika zákona o sociálnych službách zo strany prevádzkovateľov súkromných jaslí aj prezidenta Andreja Kisku bola účinná. Minister práce Ján Richter (Smer) dnes po rokovaní s prezidentom potvrdil, že štát zmierni podmienky umiestňovania detí do súkromných jaslí, ktoré upravil tzv. jasličkový zákon.

Hoci stále budú tieto zariadenia prioritne pre deti rodičov, ktorí pracujú alebo sa pripravujú na prácu štúdium, ak budú mať jasle voľné kapacity, budú môcť prijať aj deti mám, ktoré sú na materskej dovolenke s mladším dieťaťom či rodičov, ktorí sú doma.

Cez veľkú novelu

Táto zmena by sa mala dostať do veľkej novely zákona o sociálnych službách, ktorá prioritne rieši otázku viaczdrojového financovania. Richter ráta s tým, že nadobudne účinnosť od 1. januára 2018.

Práve dovtedy môžu zriaďovatelia súkromných jaslí pre deti do troch rokov fungovať v rámci prechodného obdobia podľa dnešných pravidiel. Pre nové zariadenia, ktoré ešte len vznikajú, platia už od 1. marca sprísnené podmienky, takže by aj počas najbližších mesiacov, kým nezačne platiť veľká novela, mali prijímať len deti pracujúcich a študujúcich rodičov.

Prezident Andrej Kiska po stretnutí s Richterom tiež potvrdil, že rezort práce sľúbil urobiť výklad schváleného zákona, pretože sú v ňom viaceré nejasnosti. Očakáva, že aj to upokojí situáciu, ktorá nastala po schválení zákona.

Prezident ešte koncom minulého roka novelu zákona vetoval a vrátil ju parlamentu na prepracovanie.

Poslanci ju však schválili v pôvodnej podobe, ktorú navrhlo ministerstvo práce. A hoci ju prezident v stredu znovu nepodpísal, aj tak nadobudne účinnosť od 1. marca tohto roku.

Jednou z výhrad prezidenta bolo, že je novela diskriminačná, teda, že znevýhodňuje niektoré skupiny rodičov a ich deti. „Verím, že základný cieľ, aby sme vytvorili čo najlepšiu starostlivosť pre matky, ak chcú pracovať, ale aj pre všetkých ostatných rodičov, ktorí potrebujú deti umiestniť v jasliach, že na tomto sa pracuje,“ povedal Kiska po ubezpečení Richterom, že sa pracuje na novele.

S podnetom na Ústavný súd počkajú

Prevádzkovatelia súkromných jaslí, ktorí sa dnes tiež stretli s prezidentom, potvrdili, že sa zatiaľ neobrátia na Ústavný súd, aby preveril, či je novela zákona o sociálnych službách, ktorá upravuje aj podmienky podnikania súkromných jaslí, protiústavná, hoci sú o tom presvedčení. Plánujú radšej rokovať s ministerstvom práce a sociálnych vecí, aj rezortom školstva, o rozumnej úprave fungovania jaslí do budúcna a zvyšovania ich kapacít.

„Ak si povieme, čo je do budúcna možné a ako spoločnými silami môžeme do roku 2020 vybudovať 41 000 miest v predškolských zariadeniach pre deti do troch rokov, je to oveľa výhodnejšie pre všetky zainteresované strany a hlavne pre deti, ako keby sme sa obviňovali, čo kto urobil,“ povedala Lucia Gomez, zakladateľka Aliancie súkromných jaslí a škôlok.

Aliancia súkromných jaslí a škôlok napriek verí, že sa podarí dosiahnuť v legislatíve zmeny. Chce ich podľa svojich zástupkýň urobiť aj preto, aby sa existujúce kapacity súkromných jaslí nezavreli, pretože po prijatí Richterovej novely to podľa nich reálne hrozí.

Súkromné jasle totiž budú musieť splniť mnohé prísnejšie priestorové, kapacitné aj personálne opatrenia, ktoré sa premietnu do zvýšenia cien za služby.

Vzdelávanie sa nerieši

Aliancia chce vyvolať verejnú diskusii medzi ministerstvami práce, školstva, zdravotníctva a financií, aby sa zabezpečila kvalitná starostlivosť o najmenšie deti a zároveň aj pripravila kvalitná vízia vzdelávania detí do troch rokov, pretože tá na Slovensku chýba.

Aliancia súkromných jaslí kritizuje aj nerovnosť prístupu u detí vo veku do troch rokov, ktoré navštevujú štátne a súkromné predškolské zariadenia. Deti, ktoré sú zaradené do štátnych zariadení, totiž spadajú pod inú legislatívu a reguláciu ministerstva školstva ako ich rovesníci, ktorí navštevujú súkromné jasličky, a regulovať ich činnosť bude rezort práce a sociálnych vecí.

„Aj podľa ministerstva novela zákona o sociálnych službách je pre rodičov, ktorí pracujú, nie pre deti. Pre deti nebudeme vedieť zabezpečiť kontinuálne vzdelávanie,“ vraví Gomez.

Richter po stretnutí u prezidenta povedal, že v novele, ktorá začne platiť od marca, túto otázku neriešili, pretože to nie je úloha rezortu školstva.  Nevylúčil však, že sa otázka vzdelávania najmenších detí v súkromných zariadeniach upraví. Povedal, že sa tak môže dostať v podobe vyhlášky ministerstva školstva tak, ako sa upravila bezbarierovosť cez vyhlášku rezortu životného prostredia či hygieny, ktorá patrí pod rezort zdravotníctva.

„Snažíme sa dosiahnuť aj to, aby minister práce a sociálnych vecí sľúbil, že urobí nápravu formou novely prijatého zákona, aby sa kvalitné zariadenia nemuseli zatvárať a aby bola podpora od štátu a vznikali nové, pretože stále nie je dosť kapacít,“ povedala po rokovaní u prezidenta, ešte pred jeho stretnutím s Richterom, Gomez.

Podľa aliancie by mohli súkromné zariadenia prísť o 50 percent klientely, ak by mohli prijímať len deti do troch rokov a len deti pracujúcich rodičov, ako sa schválilo v novele. Aliancia odhadla, že by pritom mohlo zmiznúť až 9000 miest v predškolských zariadeniach. „Podľa našich informácií nebolo vlani akceptovaných 13 000 detí do štátnych materských škôl,“ vraví Gomez.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie