Denník N

Všetko, čo potrebujete vedieť o opravených cenách elektriny: Koľko bude stáť a kedy príde nová faktúra?

Prinášame modelové príklady nových cien pre domácnosti bez aj s kúrením elektrinou, garáže a malé firmy a pre koho by boli lepšie ceny neopravené.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví oznámil, že v zmysle pokynov premiéra Roberta Fica opätovne zmenil ceny elektriny. Nové cenníky budú platiť spätne od prvého januára, teda retroaktívne. Jedná sa už o niekoľkú tohtoročnú zmenu v cenách elektriny, táto má byť finálna a týka sa všetkých odberateľov elektriny.

Ako to, že si niekde nevšimli problém s cenami?

Pre viacerých znamenali doterajšie ceny vydané pre tento rok aj úsporu oproti roku 2016 (modelové grafy nižšie).

Väčšina domácností si zrejme doposiaľ na faktúre nevšimla akúkoľvek pozitívnu alebo negatívnu zmenu. Je to preto, že nové ceny sa stanovujú na prelome rokov a do faktúr domácnostiam sa dostávajú nové ceny spravidla vtedy, keď domácnosti dostanú ročné vyúčtovanie a s ním aj nový rozpis zohľadňujúci nové ceny. Niektoré majú ročné zúčtovanie od augusta do augusta, iní od mája do mája a podobne.

„Vyúčtovaciu faktúru dostali len zákazníci, ktorí mali zúčtovacie obdobie v januári, alebo februári,“ opisuje hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

Títo klienti si tak mohli jednoducho všimnúť aj neobvykle vysoké zálohové faktúry zo začiatku tohto roka.

Škandál s cenami energií si vtedy všimli najmä firmy a samosprávy, ktoré platia aktuálne platné ceny priebežne – v takomto režime fungujú aj niektoré domácnosti. Potom sa začali ceny opakovane opravovať.

Komu faktúru opravia?

Faktúry a rozpisy preddavkov ktoré už dorazili do domácností doteraz, sa spravidla vypočítali podľa cenníkov, ktoré sú už dnes opravené. To znamená, že môžu čakať novú, opravenú faktúru či opravené rozpisy preddavkov.

Detaily viacerí dodávatelia ešte nemajú upresnené, niekde sa budú upravovať iba vyúčtovacie faktúry, inde aj rozpisy. Platí, že ten, kto platil pôvodné faktúry, dostane prípadný preplatok naspäť v ročnom zúčtovaní.

„V prípade, že zmena cien bude pre domácnosti znamenať aj úpravu výšky preddavkov, prípadný rozdiel bude domácnostiam vyúčtovaný vo faktúre, ktorú dostanú na konci svojho vyúčtovacieho obdobia,“ píše napríklad Stredoslovenská energetika.

Niektorí avizujú, že tuhšia zima dáva predpoklad, že ten, kto zaplatil pre istotu vyššie pôvodné preddavky, sa vyhne nedoplatkom. Január bol studený a kúrilo sa viac.

Ako sa zmenia ceny a kedy príde nová faktúra?

Posledná úprava cien by mala pre väčšinu odberateľov elektriny znamenať medziročný pokles cien. Približne na úroveň roka 2016 sa vracajú sadzby za distribúciu elektriny, mierny pokles cien by mala zabezpečiť lacnejšia elektrina ako komodita na burze.

Nové a definitívne platné faktúry plánujú viacerí dodávatelia špeciálne označiť najmä cez sprievodné listy vysvetľujúce situáciu.

Doterajší zmätok ukázal, že premiérove slová o tom, aby ľudia doterajšie faktúry ignorovali, viacerých poplietli. Inak povedané – nezaplatili aj tie faktúry, ktoré mali (napríklad nedoplatky z ročných zúčtovaní z roka 2016, do ktorých sa ceny z roku 2017 nepremietli).

Opravené dokumenty viacerí veľkí dodávatelia ešte neposielajú, hľadajú systém, ako to urobiť.

Koľko bude stáť elektrina po novom? 

Prinášame modelové situácie v grafoch o tom, koľko stála elektrina minulý rok a ako sa potom menila. Najviac opráv sa týka Stredoslovenskej energetiky, kde sa opakovane opravovalo aj to, čo už bolo opravené. Pre všetkých ale platia spätne k prvému januáru posledné úpravy.

Vo všetkých nasledujúcich prípadoch ide o zaokrúhlené ročné sumy vrátane DPH, pri modelových spotrebách. Údaje pochádzajú z prostredia dodávateľov energií. Upozorňujeme, že ide o modelové situácie.

Stredné Slovensko

 

 

Západné Slovensko

Východné Slovensko

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie