Denník N

Na zájazdy začínajú lákať cenou za deň pobytu. Aký to má význam?

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Prepočet celkovej ceny pobytu na jeden deň má význam skôr pri zájazdoch, kde sa dá zvoliť termín a dĺžka pobytu. Satur ho uvádza aj pri iných zájazdoch.

Za jeden deň leteckého zájazdu na Island v máji zaplatíte 170, 59 eura. Deň šesťdňového poznávania krajín Beneluxu autobusom v tom istom mesiaci vyjde na 58,17 eura. Takýto prepočet celkovej ceny na jeden deň nájdete na webe, ak hľadáte dovolenku v cestovke Satur.

Pripomína jednotkovú cenu, teda prepočet ceny výrobku na kilogram či liter, ktorý uvádzajú predajcovia potravín. No cestovné kancelárie, na rozdiel od obchodníkov, takýto prepočet zo zákona robiť nemusia.

Aj tam, kde si nemôžu vybrať

Satur cenu za jeden deň pobytu prerátava už dávnejšie, a to pri zájazdoch s vlastnou dopravou, teda najmä pri wellness či iných pobytoch na Slovensku či v okolitých krajinách.

„Tento rok sme začali ceny na jeden deň uvádzať aj pri iných zájazdoch, napríklad do Chorvátska. Reagovali sme na požiadavky klientov, ktorí preferujú možnosť vlastného výberu dĺžky pobytu a dátum odchodu aj príchodu,“ uviedla pre Denník N generálna riaditeľka Saturu Eleonóra Fedorová.

Takýto prepočet nespochybňujú ani ďalšie cestovky, tvrdia, že ho robia aj niektorí touroperátori v zahraničí. Stanislav Macko zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií však vidí väčší význam v prepočítavaní ceny na deň pobytu v prípade zájazdov s vlastnou dopravou a možnosťou zvoliť si dĺžku pobytu.

Satur však cenu za deň zájazdu zverejňuje aj pri leteckých zájazdoch, ktoré majú presne stanovenú dĺžku pobytu aj termín odletu a príletu, takže ju zákazník nemôže meniť. A v prepočte ceny na deň zájazdu pri takýchto zájazdoch už viaceré oslovené cestovky význam nevidia.

„Chápem ten prepočet pri pobytoch v apartmánoch či v hoteloch vo veľkých mestách, kde si klient sám vyberá termín a spôsob dopravy. Ale v prípade pevne stanovenej leteckej dopravy význam prepočtu ceny na deň nevidím, “ povedal Pavol Komora z cestovky Turancar. Tvrdí, že podľa jeho informácií pri balíkových cenách leteckých zájazdov nie je obvyklý takýto postup ani v zahraničí.

Šéf cestovky Hydrotour Mikuláš Milko však tvrdí, že zahraničné cestovky zvyknú prepočet na deň robiť len z ceny za nocľah a stravu, cenu za dopravu uvedú osobitne. V tom vidí rozdiel oproti tomu, čo robí Satur, ktorý prepočíta celkovú cenu, vrátane dopravy, na deň pobytu.

Dlhší pobyt vyzerá lacnejšie

Satur tvrdí, že pri zájazdoch, kde je cena letenky fixná nezávisle od trvania dovolenky a cena na deň automaticky nižšia, môže klient na základe prepočtu na deň porovnať, čo sa mu viac oplatí, tvrdí Fedorová.

Komora si však myslí, že môže takýmto prepočtom ľudí zmiasť. „Pri prepočte na deň pri dlhších pobytoch vyzerá cena opticky nižšia. Nepriamo tak tlačia ľudí do toho, aby si kúpili dlhší pobyt,“ vraví Komora.

Cestovka tvrdí, že chce prepočítavaním ceny na deň pobytu uľahčiť klientom výber hotelov a umožniť porovnanie jednotkovej ceny. Hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová však naznačuje, že takéto prepočítanie ceny na jeden deň sa nedá považovať za  jednotkovú cenu, lebo tá sa používa len pri predaji výrobkov.

Hovorkyňa inšpekcie upozornila, že uvádzanie ceny jedného dňa zájazdu by nemalo byť pre spotrebiteľa mätúce. „Ak chce porovnávať jednotlivé ponuky, musia byť porovnateľné, teda malo by ísť o rovnakú kategóriu hotela, rovnaký druh dopravy, servis, služby, dĺžku trvania zájazdu, lokalizáciu hotela,“ doplnila Krkošová.

Informácia pre informáciu?

Postup, aký zvolil Satur, je na Slovensku netradičný, ale Macko ho chváli. Myslí si, že postupne budú jeho kroky nasledovať aj ďalšie cestovky.

Tie, ktoré sme oslovili, to nepotvrdili. Tvrdia však, že na požiadanie klienta urobia taký prepočet bežne.

Podľa Milka má prepočet ceny na deň zájazdu význam robiť len pri zájazdoch, pri ktorých si klient môže zvoliť termín a dĺžku pobytu. Hoci si myslí, že klient by mal dostať čo najviac dôlžitých informácií, nevie, aký má prepočet ceny na deň pobytu praktický význam.

„Pri súčasnom spôsobe tvorby cien zájazdov je to skôr informácia pre informáciu,“ vraví šéf Hydrotouru.

Šéf CK Fifo Tibor Bajaník si myslí, že prepočítavanie cien na deň pobytu je skôr marketingovou záležitosťou. Nemyslí si, že by sa podľa neho klienti riadili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie