Denník N

Spúšťa sa Ficova lavína opravných faktúr, najprv ich dostane 60-tisíc domácností na strednom Slovensku

Domácnosti môžu očakávať tisíce nových faktúr za elektrinu. Prvá ich začne posielať Stredoslovenská energetika. Na snímke riaditeľ divízie Stratégia a rozvoj podnikania SSE Pavel Bárdoš. Foto – TASR
Domácnosti môžu očakávať tisíce nových faktúr za elektrinu. Prvá ich začne posielať Stredoslovenská energetika. Na snímke riaditeľ divízie Stratégia a rozvoj podnikania SSE Pavel Bárdoš. Foto – TASR

Opravné faktúry sa nebudú týkať všetkých klientov Stredoslovenskej energetiky, tých má totiž medzi domácnosťami vyše pol milióna.

Desaťtisíce domácností a firiem dostanú do schránky nové faktúry za elektrinu. Dozvedia sa z nich, koľko majú po škandále s cenami energií v skutočnosti platiť.

Hromadné zásielky avizuje ako prvá Stredoslovenská energetika (SSE), ktorá je najväčším dodávateľom elektriny na strednom Slovensku. Prvé opravné faktúry už začína rozosielať aj Západoslovenská energetika.

Viacerí ďalší dodávatelia, ako Východoslovenská energetika, zatiaľ nastavujú systém na nové faktúry.

Stredoslovenský dodávateľ sľubuje domácnostiam po zásahu z úradu premiéra Roberta Fica úsporu v priemere o 6 percent, firmám o 3 percentá. Spolu pôjde o 65-tisíc opravných faktúr, 60-tisíc z nich dostanú domácnosti a približne 5-tisíc firmy.

„Opravné faktúry budeme generovať automaticky. Dnešným dňom začíname fakturovať podnikateľov a následne aj domácnosti,“ vyhlásil v utorok riaditeľ divízie obchodu a služieb SSE Szilárd Mangult.

Ceny sa tento rok opravovali niekoľkokrát. Pre bežnú domácnosť na strednom Slovensku táto zmena znamená, že konečná cena pre ňu bude priaznivejšia.

Opravné faktúry sa však nebudú týkať všetkých klientov Stredoslovenskej energetiky – tých má totiž medzi domácnosťami firma vyše pol milióna. Je to preto, že väčšina domácností zatiaľ faktúry s tohtoročnými cenami ešte vôbec nedostala, preto nie je čo opravovať.

Funguje to tak, že domácnosti dostanú raz ročne vyúčtovanie za predchádzajúcich 12 mesiacov, vtedy im prichádza  aj rozpis nových preddavkov počítaný podľa nových cien. Nové ceny sa spravidla určujú na začiatku roka, no domácnosti majú vyúčtovací cyklus rôzne – niektoré od marca do marca, iné od augusta do augusta.

Stredoslovenská energetika teda rozpis preddavkov tým, ktorí ho dostali na začiatku roka a spolu s ním zúčtovaciu faktúru, v ktorej boli zakalkulované ceny z roku 2017. To sú tie, ktoré sa neskôr opravovali.

Problém môže mať veľa menších firiem, ktorým robia ročné zúčtovanie vždy ku koncu kalendárneho roka. Do schránky im prichádza v januári, ale neobsahuje problematické ceny na rok 2017.

Veľa firiem však dalo na slová Fica z januára o neplatení faktúr, domnievajúc sa, že myslel aj tieto.

Firiem s takýmto vyúčtovaním eviduje SSE približne 60-tisíc. Koľko z nich dalo na výzvu premiéra a nevyplatilo ani faktúry, ktoré vyplatiť mali, nie je jasné. V kase SSE evidujú ich pohľadávky na úrovni približne 1 milión eur.

Pre týchto podnikateľov neplatí ani imunita na odpájanie, ktorú sľúbila väčšina dodávateľov pre klientov do momentu, kým sa chaos s cenami energií neupraví.

Celkovo eviduje SSE výpadok necelého pol milióna eur pre opakovanú úpravu IT systému na opravované ceny. Museli totiž zmeniť nastavenie IT systému, pretože sa menili ceny – prispôsobiť ho na nové faktúry a prepočty, museli tiež posilňovať zákaznícke linky.

Aj domácnosti, ktoré dali na Ficove slová a nezaplatili pôvodne vyrubené zálohové platby, to môžu neskôr oľutovať. Bez ohľadu na to, že sa im preddavky znížia, na budúci rok ich môže zaskočiť vysoký nedoplatok. Je to preto, že začiatok tohto roka bol mimoriadne chladný, a teda aj spotreba vyššia. Preddavky – aj keď opravené – sa kalkulujú takmer úplne podľa minuloročnej spotreby.

Domácnosti, ktoré kúria elektrinou, by sa prípadným nedoplatkom vyhli, keby zaplatili pôvodné vyššie – dnes opravované faktúry. Tie budú zúčtované o opravu v ročnom vyúčtovaní.

Problém to môže byť najmä na strednom Slovensku, ktoré je málo plynofikované a veľa domácností tam kúri elektrinou.

Doterajšie zmeny elektriny by sa na faktúre na strednom Slovensku pri nezmenenej spotrebe zapísali takto:

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie