Denník N

Plavčan ukázal reformu, reálne kroky prídu najskôr o rok

Autori reformy a minister školstva. Foto – TASR
Autori reformy a minister školstva. Foto – TASR

Ministerstvo ukázalo, ako chce meniť školstvo. Bez toho, aby dostalo viac peňazí, sa to však nepodarí, hovoria odborníci.

Po roku ministerstvo školstva ukázalo, ako si predstavuje reformu školstva. Dokument Učiace sa Slovensko má 226 strán a opisuje zmeny na základných, stredných aj vysokých školách. V autorskom tíme je šesť odborníkov, minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) medzi nimi nie je.

O tomto rozsiahlom dokumente sa teraz bude šesť týždňov diskutovať medzi odborníkmi, politikmi a širšou verejnosťou.

Dokument má do škôl priniesť individuálny prístup k študentom. Škola by mala nájsť najlepších študentov a talent rozvíjať. Škola by si po novom mohla určiť, aké dlhé bude mať hodiny či usporiadanie tried. Žiaci by sa mohli učiť aj v skupinách s rovesníkmi, aj s inými vekovými skupinami.

Mali by mať priestor aj na to, aby sa mohli sami vzdelávať. Učitelia by mali mať viac času na učenie, pomôcť by im mali asistenti a iní zamestnanci. Školská dochádzka by sa mala začať od piatich rokov. Zvýšiť by sa mala aj kvalita výučby budúcich učiteľov.

Z dokumentu zatiaľ nie je jasné, kedy sa má čo spraviť. „Mali sme urobiť program na desať rokov. To, ktoré kroky urobíme, ešte nevieme. Teraz nás čaká diskusia, ktoré veci vieme urobiť nasledujúce dva roky,“ hovorí jeden z autorov návrhu reformy, bývalý minister školstva Milan Ftáčnik.

Na reforme s ním spolupracovali Libor Vozár z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Emil Višňovský z Univerzity Komenského, Vladimír Burjan, riaditeľ spoločnosti EXAM testing a šéfredaktor časopisu Dobrá škola, Ivan Juráš, zriaďovateľ súkromnej montessoriovskej školy v Bratislave, a Juraj Vantuch zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

Nebudú sa robiť hneď

Do konca júna by sa materiálom mala zaoberať vláda a parlament. Prvé zmeny v zákonoch by mohli prísť od septembra budúceho roku, povedal Milan Ftáčnik.

Najskôr sa však začnú zháňať peniaze. Tých treba podľa Ftáčnika omnoho viac ako teraz. Do roku 2020 by sa malo zvýšiť to, koľko štát na školstvo dáva peňazí. Dnes dávame 3,4 percenta HDP. V krajinách Únie je to 4,5 percenta. „4,5 percenta je realistický cieľ. K tomu by sme sa mohli priblížiť,“ hovorí Ftáčnik. Do roku 2020 by to podľa neho stálo o miliardu eur viac, ako školstvo dostáva dnes.

Učitelia žiadajú, aby do školstva išlo šesť percent HDP. „Sú také krajiny, ktoré dávajú šesť percent, ale my sme na 3,4 percenta, to sme ešte veľmi ďaleko aj od nášho cieľa,“ povedal Ftáčnik.

Koľko bude reforma stáť, nehovoria

Koľko by celková reforma stála, dnes odborníci nehovoria. „Zhodli sme sa na cieľoch, ale nemáme vypočítané, koľko jednotlivé kroky stoja,“ hovorí ďalší z autorov, Ivan Juráš.

„Vyčíslenie bude nasledovať, nemohli sme ku každému opatreniu povedať, koľko bude stáť. Riešili sme, ako má systém vyzerať, ale neriešili sme finančné dôsledky, to už je krok dva,“ povedal Ftáčnik.

O tom, koľko peňazí by mohla reforma stáť a koľko je ministerstvo financií ochotné školstvu poskytnúť, ešte nerokovali.

Na čo bude treba najviac peňazí? Jednu veľkú skupinu tvoria platy učiteľov. Tie by sa mali výrazne zvýšiť, aby bolo povolanie atraktívne. U nás dnes učitelia zarábajú 57 percent toho, čo iní ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Vo vyspelých krajinách OECD je to 80 percent.

Učitelia tam tak v porovnaní s platmi iných zarábajú o tretinu viac ako u nás. Preto podľa Ftáčnika chcú, aby učitelia zarábali porovnateľne s vyspelými krajinami. Nehovoria však, kedy by tak mali zarábať. Do roku 2020 sa vláda zaviazala zvyšovať platy učiteľov o šesť percent každý rok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie