Denník N

Holjenčíkovho nástupcu nemá menovať Kiska, ale vláda, jeho meno koalícia tají

Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR
Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR

Stolička šéfa regulácie je po škandále s cenami energií a odchode Jozefa Holjenčíka z úradu prázdna.

Vládna koalícia plánuje zmenšiť dosah prezidenta na fungovanie kľúčového Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Koaličná rada sa podľa ministra hospodárstva Petra Žigu zhodla, že budúceho vládneho nominanta na šéfa regulácie, ktorý rozhoduje o cenách energií pre všetkých, nebude menovať prezident.

Ide o pozíciu, ktorú práve potrebuje vládna trojka obsadiť – po škandále s cenami energií ju opustil dlhoročný regulátor Jozef Holjenčík.

„Dôvod je, že v praxi sa ukázalo, že najväčšiu politickú zodpovednosť za kroky úradu nesie vláda, a preto je náležité a logické, aby vláda niesla plnú zodpovednosť aj za jeho menovanie,“ rečnil v stredu minister Žiga.

Zrušia kozmetické právomoci?

Aj doposiaľ šéfa regulácie nominovala vždy vláda. Konkrétne Holjenčík bol desať rokov na poste ako nominant Smeru.

Prezident túto osobu do pozície menuje na návrh vlády. V zákone sú spísané požiadavky, ktoré má úspešný ašpirant na šéfa regulácie spĺňať – napríklad byť bezúhonný, čo sa dokazuje výpisom z registra trestov. Zákon tiež vyžaduje niekoľko rokov praxe v regulovaných odvetviach v manažérskej pozícii.

O čo presne touto zmenou ide, zatiaľ nie je jasné.

Žiga avizuje, že legislatívne nároky na kvalitu úspešného nominanta, ktorého pošle vláda do vplyvného kresla, sa meniť nebudú. Odmietol tak špekulácie o plánovanom znižovaní latky na skúsenosti, ktoré sa objavili spoločne s informáciou, že na regulačný post by mohol ašpirovať bývalý šéf SIS Ján Valko. Tomu by mohlo chýbať niekoľko rokov regulačných skúseností.

Kvalifikačné kritériá by nemusel mať problém splniť exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer). Ten už dávnejšie odmietol, že by debatoval o takomto poste. Minister Žiga hovorí, že vládna koalícia zatiaľ žiadneho nominanta nemá, dohodla sa doposiaľ iba na tom, čo treba zmeniť v regulačnom zákone skôr, než sa Holjenčíkov nástupca vyberie.

Prezidentove kompetencie podľa Žigu na inom mieste, naopak, posilnia. Fungovať to bude takto: Šéf regulačného úradu je dnes zároveň aj šéfom regulačnej rady – to je orgán, ktorý rozhoduje o námietkach voči rozhodnutiam predsedu, čiže o svojich. Dlhé roky bol teda v oboch funkciách Holjenčík.

Teraz sa pozície rozdelia a šéfa odvolacej rady bude po novom menovať prezident Kiska, avizuje Žiga.

Šéfa rady navrhnú prezidentovi na vymenovanie členovia rady, a tých bude pol na pol menovať parlament (troch) a Národná rada (zvyšných troch členov rady).

Žiga chce vidieť do rozhodnutí o faktúrach

Ministerstvo hospodárstva chce tiež v budúcnosti vidieť analýzy o tom, ako ktoré rozhodnutie regulačného úradu dvihne alebo zníži faktúry za energie. V minulosti vraj úrad pod Holjenčíkovým vedením takéto odmietol vypracovať a výsledkom boli extrémne nárasty vo faktúrach na tento rok. Opravné faktúry po chaose s cenami energií ešte len teraz začínajú dodávatelia elektriny posielať domácnostiam.

Kľúčovou požiadavkou na šéfa regulácie je to, aby bol nezávislý – od politikov aj dodávateľov energií. O tom, či je to tak aj u nás, mala už dávnejšie pochybnosti Európska komisia. Pre rozpornú nezávislosť Holjenčíka začal Brusel Slovensko už vyšetrovať.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že do novej legislatívy zapracovalo posilnenie štátu v rozhodovacom procese o cenách energií.

„Súčasťou cenového konania bude aj ministerstvo hospodárstva,“ rečnil Žiga. Jeho ministerstvo sa bude vyjadrovať k návrhom na ceny plynu či elektriny. Zapojiť sa má aj ministerstvo životného prostredia, ktoré bude sledovať ceny vody. Keby regulátor nápady z vlády neakceptoval, bude o tom musieť informovať verejnosť, vyplýva zo Žigových slov.

Vládna koalícia ráta predbežne aj s tým, že by sa novinky nemuseli pozdávať prezidentovi Kiskovi. Rátajú, že nová legislatíva by mohla byť platná od prvého júna, ale keby ju formálne nechal prejsť parlamentom prezident ešte raz, ráta sa aj s koncom roka.

To znamená, že regulačný úrad zostane dlhé mesiace v provizóriu, keď kompetencie odstúpeného šéfa vykonáva podpredseda úradu Miroslav Čelinský.

Úrad má mať po novom dvoch podpredsedov. Doteraz mal jedného, ktorého si vyberal šéf úradu. Podľa Žigu nebude v budúcnosti rozhodnutie šéfa regulácie platné, pokiaľ mu ho nepodpíše zároveň aspoň jeden z jeho podpredsedov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie