Denník N

Grošaft z Gorily o účte vo Švajčiarsku: Je to môj občiansky, na zoznam nepatrím

Protesty Gorila na začiatku roka 2012 dostali do ulíc tisíce ľudí. Foto - TASR
Protesty Gorila na začiatku roka 2012 dostali do ulíc tisíce ľudí. Foto – TASR

Aktualizované 13.3 o 12:10. Denník N má zoznam slovenských vlastníkov účtov v banke HSBC, ktorú vyšetrujú z daňových únikov. Zoznam s 25 menami odovzdala slovenskej polícii francúzska. Daňová kobra teraz príjmy všetkých preverí. Na zozname sú športovci, podnikatelia aj advokáti. Samotné vlastníctvo účtu v banke nemusí znamenať nič podozrivé a môže ísť o legálne peniaze.

Služby švajčiarskej pobočky britskej banky HSBC využívali v rokoch 2005 – 2007 viacerí známi ľudia zo Slovenska. Napríklad tenistka Daniela Hantuchová a dvaja členovia jej rodiny. Zo všetkých slovenských vlastníkov mala tenistka podľa zoznamu na účte najvyššiu sumu – cez tri milióny eur, čo sú štandardné príjmy športovcov na jej úrovni.

Na zozname je aj meno Igor Grošaft. Tak sa volá spolumajiteľ tlačovej agentúry Sita, ktorý bol v rokoch 2005 – 2006 nominantom SDKÚ v prezídiu Fondu národného majetku. Teraz pre spoločnosť Penta kúpil podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva denník SME.

Grošaft Denníku N povedal: „Nemám žiadny účet v HSBC vo Švajčiarsku ani ako osoba, ani ako firma, ani ako splnomocnená osoba, ani podpisové vzory. Ani som nikdy nemal.“ Svoje meno na zozname si nevie vysvetliť.

Vedľa jeho mena je uvedené číslo, ktoré vyzerá ako číslo občianskeho preukazu. „Mám odvtedy už niekoľký pas, aj občiansky preukaz, ale takéto zapamätateľné číslo som nemal,“ povedal najprv Grošaft. Približne o hodinu sa ozval: „Písal mi práve môj právnik, tak vraj je to moje číslo občianskeho preukazu z toho obdobia.“ Grošaft hovorí, že z vyšetrovania nemá mať prečo obavy, „keďže som nikdy žiadny prístup k akémukoľvek účtu v HSBC nemal.“

Video: Prečo sú na zozname práve športovci, modelky a podnikatelia (Autor: Martina Pažitková)

 

Majiteľmi účtu sú aj advokáti

Ďalšími majiteľmi účtu sú štyria spoločníci veľkej advokátskej kancelárie. Jeden z nich, Ján Sabol, je bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva za SOP v 1. vláde Mikuláša Dzurindu, dnes podnikateľ v liehovarníctve. Kontaktovali sme ho e-mailom. Ide o účet firmy, ku ktorému mali jeho spoločníci dispozičné právo.

Na zozname je aj bývalý policajt Martin Lieskovský, ktorý bol podľa obžaloby Krajskej prokuratúry v Bratislave jedným z únoscov Michala Kováča mladšieho do cudziny. Neskôr podnikal s Michalom Hrbáčkom, ktorý bol podľa obžaloby spoluorganizátor únosu a dnes stojí pred súdom pre kauzu bytovej mafie.

Kauza Swiss Leaks

Otázky a odpovede: Ako banka HSBC pomáhala klientom k daňovým únikom
Čo sa píše o Grošaftovi v Gorile:
Už vtedy mal byť Haščákov človek

Kobra preverí príjmy

Samotné vlastníctvo účtu pritom nemusí znamenať nič podozrivé, polícia, ktorá si po zoznam išla osobne do Francúzska, však teraz preverí príjmy všetkých týchto ľudí.

Banku vyšetrujú z masového krytia daňových únikov. Niektorí z našich vlastníkov účtov mali podľa Finančnej správy na účte aj 3,5 milióna eur.

Zoznam bude preverovať Finančná správa v spolupráci s políciou a Generálnou prokuratúrou.

Prípad švajčiarskej pobočky HSBC je známy ako „Swiss Leaks“. V roku 2007 ukradol zamestnanec švajčiarskej banky HSBC Herve Falciani interné informácie o viac ako 100-tisíc bankových účtoch. Pred švajčiarskou políciou ušiel do Francúzska a dokumenty poskytol tamojšej vláde.

Každý účet posúdia individuálne

Dáta o slovenských klientoch HSBC pochádzajú z rokov 2005 až 2007. Väčšinu z kont si údajne otvorili koncom 90. rokov. Nemusí to však nič znamenať, zákon nezakazoval otvoriť si účet napríklad v banke vo Švajčiarsku.

„Každý prípad treba posudzovať individuálne. V 90. rokoch tu bol fenomén, keď ľudia neverili bankám na Slovensku, že ochránia dôvernosť bankových informácií. Boli obavy, že bankoví pracovníci s týmito informáciami obchodujú, dostanú sa do rúk mafie a niekto bude klientov vydierať alebo sa stanú cieľom inej kriminálnej aktivity. To znamená, že vo veľkej časti môže ísť o zdanené peniaze,“ povedal Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

Pri športovcoch ide podľa Leontieva zrejme o zdanené peniaze, keďže ich výhry sa automaticky zrážkovo zdaňujú v krajine turnaja.

„Pochopiteľne, na zozname môžu byť aj ľudia, ktorí tie peniaze na Slovensku nezdanili, alebo môže ísť o peniaze, ktoré pochádzajú z korupcie či z neoprávnene vyplatených provízií,“ hovorí Leontiev.

Ak by sa aj zistilo, že niekto daň nezaplatil, no potom ju doplatí, berie sa to tak, že prejavil takzvanú účinnú ľútosť, ktorou trestnosť zaniká. Sankcia je len 5 percent, aj keby daň dlžil 10 rokov. Zbaviť viny sa dá zaplatením dane až do záverečného štádia vyšetrovania.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie