Denník N

Kaliňák sa stretol s Esetom, firma chce dať viac za areál vojenskej nemocnice

Areál vojenskej nemocnice. Foto - tasr
Areál vojenskej nemocnice. Foto – tasr

Zástupcovia IT firmy Kaliňákovi povedali, že za areál bývalej nemocnice v Bratislave ponúknu minimálne rovnakú sumu, ako bola najvyššia ponuka vo štvrtom kole súťaže.

Kto nakoniec kúpi areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke, ktorý patrí ministerstvu vnútra, je stále nejasné.

Obálky sa v rámci štvrtého kola súťaže otvárali koncom februára, ponuku dali tri firmy, no súťaž ešte nie je vyhodnotená, termín sa už dvakrát predĺžil.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) povedal, že ho oslovila firma Eset, ktorá v súťaži ponúkla najnižšiu cenu s tým, že je pripravená ponuku minimálne dorovnať na úroveň tej najvyššej.

„Nepovažujem to za úplne štandardné, ale v tejto chvíli sa snažím byť čo najviac ústretový,“ povedal Kaliňák v stredu po rokovaní vlády. „Zobrali sme si ešte čas na rozmyslenie, aký bude ďalší postup,“ dodal.

Najvyššiu cenu (viac ako 24 miliónov eur) ponúkla firma s väzbami na finančnú skupinu J&T – Forespo Reality 10. Firma Forest Hill Company podnikateľa Františka Hodorovského dala ponuku o 600-tisíc eur nižšiu. Tretí Eset podľa Kaliňáka ponúkol 23,457 milióna. Rozdiel medzi najvyššou a najnižšou cenou je tak okolo troch percent.

Kaliňákovi predstavili projekt

Eset potvrdil, že stretnutie s Kaliňákom inicioval po otváraní obálok štvrtého kola súťaže. „Na ňom sme deklarovali aj ochotu ponúknuť minimálne rovnakú sumu, ako bola najvyššia ponuka vo štvrtom kole,“ povedala hovorkyňa Esetu Zuzana Hošalová.

Softvérová firma by chcela v areáli vybudovať výskumné centrum informačných technológií, ministrovi na stretnutí predstavila prvotnú štúdiu projektu.

Kaliňák hovorí, že nevie, aké má plány Hodorovský ani J&T a že s nimi ani nekomunikoval. „Nie je to pre nás ani úplne podstatné. Súťaž bola nastavená tak, že sa predáva tomu, kto ponúkne najvyššiu cenu.“

Ministerstvo chce peniaze z predaja areálu na Patrónke použiť na rozšírenie nemocnice a na nákup zdravotníckeho zariadenia. Dôvod má byť ten, že nemocnica už teraz kapacitne nestíha pre vysoký záujem ľudí. Nemocnica sv. Michala sa do nových priestorov v centre mesta presťahovala predvlani.

V areáli na Patrónke sa už zdravotná starostlivosť neposkytuje, parkovacie plochy sú v dočasnom prenájme.

Štvrté kolo súťaže

Podľa pôvodných plánov z roku 2013 mal areál nemocnice na Patrónke prejsť pod ministerstvo zdravotníctva. Mala tam vyrásť nová Univerzitná nemocnica.

Minister Tomáš Drucker plány zmenil a rozhodol sa postaviť nemocnicu inde. Má sa postaviť v bratislavskej časti Rázsochy.

Ministerstvo vnútra sa rozhodlo areál na Patrónke aj s budovami predať.  V prvom kole súťaže ho ocenilo na 32,3 milióna eur. Do súťaže sa však nikto neprihlásil. Ministerstvo preto vyhlásilo druhú súťaž, už bez minimálnej ceny. Prihlásila sa softvérová firma Eset. Jej ponuku ministerstvo neakceptovalo a vypísalo tretie kolo. „Myslíme si, že pod 20 miliónov to nie je v súlade s trhom,“ povedal dnes Kaliňák.

V treťom podobne ako vo štvrtom kole predložil ponuku Eset, firma Forest Hill Company podnikateľa Františka Hodorovského aj Forespo Reality 10, ktorá má väzby na skupinu J&T. Aj tretie kolo bolo zrušené, ponuky neboli pre ministerstvo dostatočne vysoké.

Štvrté kolo súťaže je predĺžené do 10. apríla. „Teraz sa robia právne analýzy, ako postupovať ďalej v súvislosti s tým, že boli (z Esetu, pozn. red.) za nami,“ povedal Kaliňák. Cena sa za posledné tri týždne podľa neho vyšplhala zo 17 miliónov na 24 miliónov a nechcú „o takú dobrú príležitosť prísť“.

Spolumajitelia Esetu sú spolu s redakciou akcionármi Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie