Denník N

Eset ukázal, ako by vyzeralo jeho nové sídlo na Patrónke

Návrh novej centrály Esetu s výskumným centrom na bratislavskej Patrónke.
Návrh novej centrály Esetu s výskumným centrom na bratislavskej Patrónke.

IT firma ešte nemá isté, či ministerstvo vnútra predá areál na Patrónke v Bratislave jej, alebo či zvíťazí konkurenčná ponuka.

Softvérová firma Eset ukázala, ako má vyzerať jej nové výskumné centrum, ktoré by chcela postaviť na bratislavskej Patrónke. Do areálu by sa presťahovala centrála firmy, vznikol by tam inkubátor pre IT start-upy aj laboratóriá pre akademickú obec.

Zatiaľ sú to všetko iba plány, Eset nemá isté, či areál bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke kúpi práve on, alebo v súťaži, v ktorej rozhoduje iba cena, nie aj projekt, uspeje iná firma.

Okrem Esetu má o priestory záujem aj firma s väzbami na finančnú skupinu J&T – Forespo Reality 10 a firma Forest Hill Company podnikateľa Františka Hodorovského.

Areál predáva ministerstvo vnútra. Peniaze chce použiť na rozšírenie Nemocnice sv. Michala v bratislavskom Starom Meste a na nákup zdravotníckeho zariadenia.

Kupujúci by mal byť známy v pondelok 10. apríla, ak sa ministerstvo nerozhodne inak.

Areál bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, ktorý ministerstvo vnútra predáva. Foto - TASR
Areál bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, ktorý ministerstvo vnútra predáva. Neďaleko je rekreačná zóna Železná studienka. Foto – TASR

Rozhoduje cena, nie projekt

„Koncom minulého roka sme sa dozvedeli, že je na predaj areál vojenskej nemocnice. Povedali sme si, že by sme tam chceli ,eseťácky campus‘,“ hovorí výkonný riaditeľ firmy Palo Luka.

IT firma sa ako jediná prihlásila do druhého kola súťaže (to prvé nestihla), no ministerstvo ho zrušilo. Ponuky dala aj v treťom a aj vo štvrtom kole, no okrem nej sa do súťaže prihlásili ďalšie dve firmy.

„Zrušením kôl sme získali viac času, aby sme si to lepšie naplánovali,“ povedal šéf Esetu Richard Marko.

Najvyššiu cenu (viac ako 24 miliónov eur) ponúkla firma Forespo Reality 10. Tretí Eset ponúkol 23,457 milióna eur.

Vedenie firmy sa netají tým, že preferuje areál na Patrónke neďaleko Železnej studienky. Aj preto jej zástupcovia požiadali nedávno o stretnutie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), na ktorom mu predstavili prvotnú štúdiu projektu a deklarovali, že sú ochotní ponúknuť aj vyššiu cenu, ako bola tá najvyššia v štvrtom kole.

Kaliňák im vraj na stretnutí povedal, že sa mu projekt páči, ale nie je to niečo, čo by ho reálne zaujímalo a na čo by bral ohľad. Jediným kritériom súťaže je totiž cena.

„Tento typ investícií je vítaný všade vo svete. Prekvapuje ma, že naša snaha, ktorú nikto nemôže spochybniť, že je v prospech štátu aj mesta, je predstaviteľmi štátu opisovaná až ironicky a s dešpektom,“ podotkol dnes Marko.

Eset má viacero ponúk, kde by mohol výskumné centrum postaviť. Nielen na Slovensku, veľký záujem majú o projekt v Rakúsku.

eset_campus_01
V najužšej kruhovej budove vľavo by bola jedáleň pre 1200 ľudí. Nad ňou by bolo auditórium pre 700 osôb, mohla by ho využívať aj verejnosť. Úplne vpravo je tenisový kurt, ktorý je tam aj dnes. Vo veľkej kruhovej budove vedľa neho by bol športový pavilón, boli by tam aj prezliekarne, ktoré by mohla využívať aj verejnosť.

Kruhový projekt

Eset odhadol, že náklady na nové výskumné centrum pre 1400 ľudí by prevýšili 100 miliónov eur. Nie sú v tom ešte zahrnuté náklady na kúpu areálu.

Návratnosť projektu však nevie odhadnúť. „Náš zámer je z ekonomického hľadiska neistý,“ povedal šéf Esetu.

Skicu výskumného centra vypracoval ateliér A11. Mal navrhnúť špičkové centrum na vysokej architektonickej úrovni, v zeleni a s verejnými funkciami.

Architekti navrhli otvorený areál s kruhovými budovami, cez ktorý by išla aj cyklotrasa, s množstvom zelene. „Prešli sme vývojovými štádiami – od konceptov priestorovej siete, pracovne sme to volali neuróny, potom cez včelie plasty, čo boli monotónnejšie štruktúry, až sme sa dostali ku kruhom,“ povedal o tvare budov architekt Jozef Pavelčák.

V strede areálu by bola hlavná budova, ktorá by ako jediná vyrastala priamo zo zeme. Jej vnútorný dvor by bol prístupný iba pre firmu.

Ostatné budovy by stáli na stĺpoch, vyzdvihnuté by boli do výšky šesť metrov, teda na úroveň druhého poschodia. „Pracovne sme sa smiali, že pán Foster umiestnil UFO pre Apple, ale zaparkoval im ho na zem, a my sme pre Eset urobili kozmickú stanicu a naozaj je vo vzduchu,“ povedal Pavelčák.

Ak by Eset areál vojenskej nemocnice kúpil, spravil by na konečný projekt súťaž medzi ateliérmi. Firma odhaduje, že nové výskumné centrum by tam stálo najskôr o päť rokov.

Pohľad od Patrónky.
Pohľad z Patrónky. Väčšia časť výskumného centra je skrytá v zeleni. Z tejto strany by sa vchádzalo aj do podzemných garáží, ktoré by boli počas víkendov sprístupnené aj verejnosti. Areál by bol dobre dopravne prístupný.
eset_campus_03
V menšej kruhovej budove vľavo by bola materská škôlka pre zamestnancov firmy. Hneď vpravo v dvoch malých kruhových budovách by boli apartmány pre zamestnancov z pobočiek firmy (po celom svete ich má 17). Na budovách so zeleňou by boli aj stanovištia pre bicykle.
interier
Pohľad do interiéru jednej z budov.
eset_campus_06
Areál by bol voľne prístupný ľuďom.
Areál by bol otvorený aj pre verejnosť, bol by pretkaný chodníkmi a šla by cez neho aj cyklistická dráha.
Kruhové budovy okrem hlavnej by stáli na stĺpoch a boli by vyzdvihnuté na úroveň druhého poschodia.
eset_campus_08
Projekt ráta so zachovaním množstva zelene.

Spolumajitelia Esetu sú spolu s redakciou akcionármi Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie