Denník N

Drucker: Novú nemocnicu za 300 miliónov nebude viesť súkromník

Nemocnica Ružinov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nemocnica Ružinov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď ministerstvo zdravotníctva chce pomoc súkromného poradcu pri stavbe novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ten nemocnicu nebude priamo riadiť.

Koncept novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave v stredu odobrila vláda. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker tak môže začať s prípravou. Ide o projekt za vyše 300 miliónov eur, jeho súčasťou má byť postavenie novej nemocnice v bratislavskej časti Rázsochy, rekonštrukcia nemocnice v Ružinove aj zatvorenie Kramárov.

V materiáli, ktorý vláda prijala, je opísaný takzvaný hybridný model, ktorý chce minister na stavbu použiť. Výstavbu a prevádzku bude platiť štát, súkromný manažér zdravotnej starostlivosti má však dohliadnuť na stavbu a nastaviť procesy tak, aby zabezpečil lepšie hospodárenie nemocnice. Koľko manažér dostane bude podľa ministerstva otázkou súťaže. Útvar hodnoty za peniaze a Inštitút zdravotnej politiky v prepočtoch používali sumu 2,5 milióna eur ročne počas 5 rokov. Je to však za predpokladu, že bude spĺňať všetky kritériá.

„Projekt je finančne výhodný,“ podporil Druckera aj šéf útvaru Hodnota za peniaze Štefan Kišš (celý rozhovor s ním na konci textu).

Poradcu chce hľadať už tento rok

Minister Drucker však hovorí, že manažér nebude novú nemocnicu riadiť, ale riadiť ju bude manažment, ktorý navrhne štát, podobne ako v iných štátnych fakultných či univerzitných nemocniciach. „Súkromný partner určite nebude prevádzkovať nemocnicu,“ povedal Drucker. Hľadá partnera, ktorý by mu pomohol s medicínskymi aj nemedicínskymi kritériami nemocnice. Teda napríklad ako by sa mali pacienti po nemocnici pohybovať, ako by mali byť riešené operačné sály a podobne.

Súkromný partner by mal byť spolu s ministerstvom zodpovedný za to, ako bude stavba prebiehať, a aj za to, že vďaka kritériám, ktoré navrhne, bude nemocnica fungovať efektívne. Ak budú tieto kritériá fungovať, dostával by počas piatich rokov odmenu, ak by nefungovali, mohol by dostať sankcie. „Nič sa nehovorí o tom, že tento partner by mal riadiť nemocnicu,“ hovorí Drucker.

Riadiť nemocnicu bude rada riaditeľov, teda pôjde o kolektívny orgán, ktorý dnes už v niektorých štátnych nemocniciach funguje. Nová univerzitná nemocnica bude mať aj rozšírenú dozornú radu. „Bude to manažment v zastúpení Slovenskej republiky. Nebude to žiadny súkromný partner,“ hovorí Drucker. Poradcu potrebujú, lebo so stavaním takej veľkej nemocnice na Slovensku nemáme skúsenosť. Naposledy sa stavala len Nemocnica sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra a obrany, ale nejde o univerzitnú, ale všeobecnú, teda menšiu nemocnicu.

Na poradcu chce minister vyhlásiť medzinárodný tender ešte tento rok. „Verím, že v priebehu pár mesiacov by mali byť súťažné podklady pripravené,“ hovorí minister.

Nová nemocnica bude príspevková organizácia, takúto formu majú aj iné štátne nemocnice. Keď o stavbe novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave hovorila bývalá ministerka Zuzana Zvolenská (tiež nominantka Smeru), navrhovala, aby to bola akciová spoločnosť.

Ako bude vyzerať nová nemocnica

  • Celkovo by nová nemocnica aj s rekonštrukciami iných nemocníc mala stáť 324 miliónov eur (bez DPH).
  • Nová nemocnica by mala byť v lokalite Rázsochy, vraj bude mať 578 lôžok. Stáť má 236 miliónov eur.
  • Nemocnicu v Ružinove by mali rekonštruovať, stáť by to malo 72 miliónov eur bez DPH.
  • Nemocnice Staré Mesto a Podunajské Biskupice by sa mali špecializovať, nemocnica v Petržalke by mala byť všeobecná. Rekonštrukcia ostatných nemocníc by mala stáť 17 miliónov eur.
  • Nemocnicu na Kramároch by mali zrušiť, keď postavia Rázsochy.
  • Prevádzkové náklady novej UNB majú byť 110 – 150 miliónov eur ročne, s predpokladanými výnosmi 130 – 180 miliónov eur ročne. Má byť v prevádzke v roku 2023, poskytnúť má nové priestory aj na výskum a vzdelávanie.
  • Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že vďaka novej nemocnici sa odvrátiteľná úmrtnosť v Bratislavskom kraji zlepší o päť percent.
  • Dnes je univerzitná nemocnica najväčšia a tvorí aj najväčší dlh – odhadovaná prevádzková strata je v tomto roku 37 miliónov eur. Ak by sa postavila nová nemocnica, ministerstvo očakáva v roku 2024 prevádzkový zisk 15 miliónov eur.

Ako vidí návrh útvar Hodnoty za peniaze

Odpovedá šéf útvaru Štefan Kišš, ktorý projekt ministerstva zdravotníctva posudzoval.

Je koncepcia novej univerzitnej nemocnice dobrá?

Áno. Projekt je finančne výhodný. Výstavba novej nemocnice a reorganizácia zároveň očakávajú prínosy z lepšej starostlivosti a zníženia odvrátiteľnej úmrtnosti.

Bude 300 miliónov eur dobre investovaných?

Áno. Ak sa naplnia predpoklady.

Nemala by sa univerzitná nemocnica zmenšiť, vzhľadom na pripravovanú nemocnicu Penty?

Plánovaná súkromná nemocnica zatiaľ nie je oficiálny projekt. Jej výstavba by zvýšila plánovanú ponuku nemocničných lôžok. Odporúčame preto zohľadniť vplyv prípadného vzniku novej súkromnej nemocnice na celkový dopyt po zdravotnej starostlivosti v novej UNB.

Sú Rázsochy najlepšie miesto?

Neviem to posúdiť.

Je hybridný model (postaví to štát s manažérskym dohľadom) najvýhodnejší?

Áno. Ak sa naplnia predpoklady. Kľúčové sú z nášho pohľadu výkonnostné a zmluvne zaviazané ukazovatele pre manažéra zdravotnej starostlivosti.

Je najlepší model, aby bola nová nemocnica a rekonštruoval sa Ružinov?  

Neviem to posúdiť. V našej analýze odporúčame, aby zvolené lokality boli lepšie, aj finančne vyargumentované.

Ako celkovo hodnotte úroveň koncepcie?

Samotný dokument Koncepcia UNB má parametre štúdie realizovateľnosti, ktorá by mala byť na začiatku každého investičného projektu. Na MZ ju pripravili vlastnými kapacitami, čo je jednoduchý príklad ako môžu analytici ušetriť verejné peniaze. Podobné štúdie sa zvyknú externe obstarávať za niekoľko sto tisíc eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie