Denník N

Žiga navrhol Peugeotu takmer 20-miliónovú dotáciu, budú to daňové prázdniny, upozornil

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Trnave chcú vyrábať nový model vozidla, automobilka plánuje investíciu aj prijímanie nových zamestnancov. Mala by dostať daňovú úľavu.

Trnavský závod PSA Peugeot Citroën plánuje investovať 165 miliónov eur a zamestnať ďalších 420 ľudí. V Trnave by totiž rád namiesto Peugeotu 208 vyrábal model s názvom P21.

Preto pýta podľa portálu sme.sk takmer 19 miliónov eur ako dotáciu od vlády. Investičnú pomoc aj dostane, naznačil to minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

„Po rokovaniach sme sa dohodli, že podniku bude poskytnutá štátna pomoc vo forme daňovej úľavy vo výške 18,5 milióna eur,“ povedal.

Návrh podporiť automobilku pôjde na pripomienkové konanie, potom sa ním bude zaoberať vláda.

Žiga upozornil, že Peugeot nedostane pomoc v hotovosti, a že priamu pomoc už firmy na západnom Slovensku ani nemôžu očakávať.

„Začíname už aplikovať nový model, keď hovoríme, že na západnom Slovensku už máme investícií dosť. Peňažnými prostriedkami, teda cash dotáciou, budeme priamo podporovať už len vedu a výskum,“ dodal.

Chýbajú ľudia

Všetky tri automobilky na Slovensku hlásia problém so zháňaním zamestnancov do výroby. Zväz autovýrobcov v januári odhadoval, že počas najbližších troch rokov bude automobilový priemysel u nás potrebovať 14-tisíc nových zamestnancov. V tom čísle už sú zahrnuté pracovné miesta, ktoré bude potrebovať obsadiť Jaguar Land Rover v novom závode pri Nitre.

Stále aktuálnejšia je preto debata o dovoze pracovnej sily.

„Ja to vnímam v tom, že Peugeot ide preinvestovať 165 miliónov eur zo svojich peňazí, a ak bude dosahovať zisky, tak si môže uplatňovať daňovú úľavu,“ povedal Žiga, keď sa ho novinári pýtali, či bude pri dotácii špeciálne skúmať, či nepodporí skôr zamestnanie ľudí zo zahraničia.

Majú ľudí zo Srbska aj Maďarska

Volkswagen nedávno priznal, že si vlani požičal zamestnancov z partnerského závodu Audi v maďarskom Győri. Budú preň pracovať do roku 2018 a je ich približne 550.

„Tam takisto pracujú v automobilke a vedia vyrábať vozidlá,“ povedala na margo pomocnej sily z Maďarska hovorkyňa bratislavského závodu Lucia Kovarovič Makayová.

Peugeot hovorí, že má približne 200 zamestnancov zo Srbska. Na stránke píše, že vytvára vyše 4-tisíc pracovných pozícií, práve finišuje s náborom pracovnej sily na špeciálnu víkendovú zmenu.

Priemerná mesačná mzda v trnavskej automobilke dosiahla v roku 2016 úroveň 1 395 eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie